top of page

Fietsen en wandelen met de hond bij warm weer

Fietsen en wandelen met de hond bij warm weer

Het is al een tijdje warm weer en nog steeds word ik dagelijks verrast als ik midden op de dag mensen met hun hond zie wandelen, of nog erger zie fietsen. En elke keer lees je weer opnieuw dat honden zijn achtergelaten in de auto en overlijden of dat de politie de honden uit de auto moet bevrijden.. Je zou denken dat iedere hondenbezitter er ondertussen wel bewust van is hoe warm en benauwd het is voor onze honden.. Natuurlijk laat je je hond niet in de auto achter, zelfs niet voor een minuut.. Het is echt ongelooflijk hoe snel de temperatuur tientallen graden oploopt in een auto zonder airco aan.

Als je met je hond wandelt of fietst heb je het vaak niet in de gaten hoe warm het asfalt is als het zonnetje lekker schijnt. Denk er maar eens aan als je op het strand bent, je ligt lekker op je handdoek en je wilt het water in. Al snel zul je rennend over het hete zand de zee in lopen. Dat zand was veel heter dan je dacht he?

Zo is het met asfalt en straatstenen ook. Hou dus goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Loop zelf eens een stukje met je blote voeten over het afvalt of over de tegels, waar de zon op schijnt, en ervaar hoe warm dat is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen nog meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten. Wandel of fiets NIET met je hond als t warm is, ook ochtends of avonds kan t al snel benauwd en te warm worden. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden; op gras loopt dan prettiger voor je hond. Check ’s avonds de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op.

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur asfalt: 51,6°C

Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur asfalt: 57,2°C

Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur asfalt: 61,7°C

Druk je hand voor zo’n 10 seconden op het asfalt om te kijken hoe heet het al voor jou voelt.

Bij honden met lichtgekleurde voetzooltjes moet je nog extra voorzichtig zijn. Deze zijn nog gevoeliger dan donkere voetzooltjes.

Ga dus niet fietsen, maar zoek een lekkere koele plek op in het bos en laat m lekker snuffelen of zoek ochtends vroeg of avonds een veilige waterplas op.. En wil je weten wat je nog meer kunt doen, lees mijn blog over samen ontspannen en geluksmomentjes creëren. Wil je weten wat je mag en kunt doen, als je een hond in een auto ziet? Lees dan hier verder. En ga je vandaag of binnenkort lekker BBQ'en, let dan op met o.a. sateprikkers, ze zijn erg gevaarlijk voor je hond Groet

Kees van Sundert

Hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page