Hond in snikhete auto, wat kun/mag je doen?
Het komt bijna elke dag nog wel voor ergens in Nederland of Belgie. Iemand laat zijn/haar hond alleen achter in een snikhete wagen: mag je dan eigenlijk de ruit inslaan?
Strafbaar
Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Je bent dus als eigenaar van een hond strafbaar als je je hond in zulke omstandigheden achterlaat.
Wat moet je doen?
Als de hond er echt heel slecht aan toe is en het te lang zou duren voordat de politie ter plaatse is, dan mag je het raam inslaan zonder dat je direct aansprakelijk bent voor de schade.
Hond in hitte
Honden reageren anders op hitte dan mensen. Ze kunnen hun warmte namelijk veel moeilijker kwijt. Daardoor is oververhitting bij erg warm weer een constant risico.
Oververhitting bij een hond herken je aan verschillende symptomen, waaronder kwijlen, sterk hijgen, onrust, braken en sloom worden. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond oploopt tot 42 graden (normale temperatuur is 38/39 graden) wordt zijn bloed stroperig. Hierdoor kan het bloed niet goed meer worden rondgepompt, waardoor een hond in coma raakt en overlijdt.
Hond in hete auto
Zie je een hond in een hete auto en heeft de hond symptomen van oververhitting, onderneem dan direct actie. Kijk natuurlijk eerst of je de eigenaar kunt vinden. Lukt dat niet, waarschuw dan de politie en dierenambulance.
Mocht dat niet lukken of gaat dat te lang duren, sla dan een ruitje in om de hond uit de hitte te bevrijden. Probeer daarna de hond af te koelen, maar doe dit zeer geleidelijk. Gooi dus geen emmer water over hem heen! Leg de hond in de schaduw en koel hem met water (niet te koud) of natte doeken onder de buik en voetzolen. Leg in geen geval een natte doek over de hond heen.
Aansprakelijk voor schade
Als het gaat om een zaak van leven of dood van een hond in een auto, dan kan het inslaan van een autoruit worden aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto.
Jouw handelen voorkomt tenslotte meer 'schade' aan een eigendom van de eigenaar, namelijk de hond. Eventuele bijkomende schade door dit handelen (zoals de ruit) komt dan voor rekening van de eigenaar.
Woef
Advocaat Anthony Godfroid, oprichter van de vzw Dog en Co - Dier en Recht, heeft onlangs ook antwoordt gegeven in het hondenmagazine Woef. Hij beschrijft het in twee cases.
1. Je belt de politie niet
“Een antwoord op die vraag vinden we terug in het straf- én het burgerlijk recht”, aldus Godfroid. “Twee hypotheses zijn denkbaar. In het eerste geval neem je geen contact op met de politie en besluit je op eigen beweging een van de ramen van de wagen kapot te breken om de hond te bevrijden van de warmte. Dat zou ik afraden. Door vernielingen aan te brengen aan andermans wagen bega je immers een misdrijf.”
Wie dus de ruit inslaat zonder de politie te verwittigen, riskeert dus een boete. “Al kan je daar misschien aan ontsnappen. Er is geen misdrijf, wanneer de beschuldigde of de beklaagde op het ogenblik van het feit in staat van krankzinnigheid was of wanneer hij gedwongen werd door een macht die hij niet kon weerstaan. Als verweer zou je dus kunnen opwerpen dat je onmogelijk het lijden van de hond kon aanzien. Maar daarmee is de kous echter nog niet af. Je kan namelijk ook nog burgerlijk aansprakelijk worden gesteld en een schadevergoeding moeten betalen.”
2. Je belt de politie wel (altijd doen dus dus)
Voordat je actie onderneemt is het dus altijd beter om contact op te nemen met de politie. “Je brengt de agenten op de hoogte van een geval van dierenverwaarlozing en verzoekt de politie om dringend de hond te komen bevrijden.”
“Dierenverwaarlozing is een misdrijf voorzien in de dierenwelzijnswet van 1986. De politie heeft dus het recht en zelfs de plicht om een van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen. Oproepen over dieren krijgen meestal wel de laagste prioriteit. Bij een oproep kan je daarom vermelden dat indien de politie niet binnen de twintig minuten aanwezig is, je niet zal kunnen weerstaan aan de drang om de hond te redden door één van de ramen te vernielen.
Naar zijn mening heb je dan een sterke zaak, zowel onder het strafrecht als onder het burgerlijk recht.”
Belangrijk is wel dat in het proces-verbaal - dat eventueel opgesteld zal worden - vermeld wordt dat je de politie uitdrukkelijk hebt meegedeeld dat jij een van de ramen zou inslaan als de agenten niet snel genoeg ter plaatse waren. “Ook in het proces-verbaal moet je melding maken van je onweerstaanbare drang om het dier te redden.”
Lees ook het bericht op deze pagina over Fietsen en wandelen met de hond bij warm weer Kees van Sundert
Hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)
Kommentare