top of page

Gedragsbegeleiding voor je hond

Training en begeleiding op maat bij probleemgedrag zoals slecht luisteren,
agressiviteit naar honden en mensen, snel opgewonden of overprikkeld  en (verlatings)angst 

 

  Gehoorbescherming voor honden met vuurwerkangst of harde geluiden en onweer
 

Ik werk met twee verschillende soorten gehoorbescherming, namelijk de koptelefoon/oordoppen van Mutt Muffs en de nieuwe volledige bedekende gehoorbescherming , de Rex Specs Ear ProDit is een compleet nieuw concept om de oren en het gehoor van je hond te beschermen . Het werd in de VS ontwikkeld voor hulphonden in het leger. Naast de hoofdfunctie, geluidsbescherming, die wordt geboden door de ingenaaide oorcapsules, is bij het ontwerp ook aandacht besteed aan functionaliteit en kwaliteit. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en beloven een lange levensduur van het product . Dankzij het buisvormige concept wordt de gehoorbescherming eenvoudig over de kop van de hond geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de gehoorbeschermingscapsules veilig op het oor van de hond passen en beschermt het gehoor van je hond tegen schadelijk geluid.  Lees ook onze blog over gehoorbescherming en bestel de gehoorbescherming in onze online hondenwinkel
 

Waarom gehoorbescherming?

De koptelefoon van Mutt Muffs en de hondengehoorbescherming Rex Specs beschermt het gevoelige oor van uw hond tegen lawaai en onherstelbare schade aan het gehoor . Om geluidsoverlast te verminderen wordt gebruik gemaakt van lichtgewicht en hoogwaardige geluidsisolerende materialen. In tegenstelling tot conventionele gehoorbescherming voor honden, is deze oplossing gemaakt van flexibele materialen die zich aanpassen aan de unieke vorm van de kop van de hond . Deze flexibiliteit zorgt voor een goede afsluiting rond het oor en maximale geluidsisolatie. 
 

Rex Specs Ear Pro

Het ontwerp doet denken aan een buissjaal, zo kan de gehoorbescherming gemakkelijk en snel over het hoofd van je hond getrokken. Het zit comfortabel en veilig op de oren zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Met de Ear Pro is je hond niet helemaal doof. Bij lage frequenties wordt het geluid met 25 db A verminderd en bij hoge frequenties is de reductie tot 50 db A. Dit heeft als voordeel dat uw hond jouw commando’s nog steeds kan horen.
 

Een ander belangrijk kenmerk zijn de klittenbanden aan de zijkanten, waarmee de Rex Specs hondengehoorbescherming  eenvoudig te combineren is met de Rex Specs hondenbril. 
 

Hoe vind je de juiste maat?

 

 

 

 

 

 

 

Meet de omtrek van het hoofd van uw hond op het

breedste punt vlak voor zijn oren rond de kin. 


Maat

Hoofdomtrek kort voor de oren

Maat 2 van 33 tot 38 cm omtrek

Maat 3  van 38 tot 43 cm omtrek

Maat 4 van 43 tot 53 cm omtrek

​

​

 

​

earpro-graph_1150x.webp
Ear-Pro-Hundegehorschutz-schwarz-kl-1.jpg

Wanneer kun je gehoorbescherming gebruiken?

  • Angstige honden die bang en onrustig zijn bij vuurwerk, onweer, harde geluiden en honden uit buitenland die bijv. bang zijn voor omgevingsgeluiden of stadslawaai zoals auto's, trams, enz.

  • In een cabriolet of zijspan van een motorfiets

  • Tijdens de jacht - met herhaalde blootstelling aan geweerschoten

  • Lawaaierige buitenomgevingen, zoals bij concerten, carnaval, kermis, sportevenementen, motorcross, autorace enz

  • Bij transport in vliegtuigen, vrachtwagens en andere voertuigen waarbij sprake is van geluidsoverlast door de motor.

Op positieve wijze aanleren

Natuurlijk moet de gehoorbescherming en de bril eerst op positieve wijze worden aangeleerd.

 

Het grote orenspel in 9 simpele stappen

Om een hond te laten wennen aan een de gehoorbescherming  maken we er een spelletje van: het grote orenspel. De hond leert zo stap voor stap aan de gehoorbescherming te wennen en ervaart dat het kennismaken ermee en het dragen ervan hem nog lekkers en aandacht oplevert ook. Ik deze stappen beschrijf ik handelingen voor de Rex specs Ear Pro, omdat deze echt over het hoofd gaat, maar natuurlijk kun je op vergelijkbare wijze ook de Mutt Muffs oorbeschermers en/of de bril aanleren.
 

Stap 1

Pak de oorbeschermers en laat hem zien aan je hond. Gedraag je alsof het een reuze interessant voorwerp is. Zodra de hond eraan ruikt, beloon je hem: goed zo, leuk hè, dat is je nieuwe  muts. (bedenk een leuk woordje ervoor zoals "brillie, oortjes of muts enz! Leg het vervolgens weer weg.

 

Stap 2

Laat de oorbeschermer weer zien en kijk of de hond  het met zijn neus wil aanraken. Vaak zal hij er automatisch even aan snuffelen. Goed zo, dát is je muts ! Geef hem iets dat hij heel erg lekker vindt als beloning. Maak hier een leuke oefening van: de oorbeschermers met je neus aanraken levert iets heerlijks op.

 

Stap 3

Houd de oorbeschermers nu zodanig vlak voor de hond dat hij bij het aanraakspelletje zijn neus er als het ware al een klein beetje in kan steken. Eventueel help je hierbij een beetje door de oorbeschermer voorzichtig een heel klein (!) stukje over zijn neus en hoofd te schuiven. Wauw, dat is geweldig, wat een knappe hond, super goed gedaan!

 

Stap 4

Nu maken we het orenspel iets moeilijker. Niet aanraken, maar alleen je neus /hoofd dieper in de oorbeschermer steken levert voortaan nog een beloning op. Rustig aan,  centimeter voor centimeter. De echte enthousiastelingen zullen het al snel doorhebben: hoe dieper ik mijn neus erin steek, des te groter mijn beloning wordt!

 

Stap 5

Houd de oorbeschermer nu tien centimeter voor de neus van de hond en nodig hem uit zijn neus of hoofd erin te steken. Super, knappe hond, geweldig gedaan! Bouw de afstand uit, zodat de hond bij wijze van spreken vanaf de andere kant van de kamer in zijn muts kan ‘rennen’.

 

Stap 6

Gaat dit allemaal goed? Nu moet de hond leren dat hij niet alleen zijn neus/hoofd  in de feestneus moet steken, maar dat je hond de oorbeschermer over zijn hoofd krijgt. Daardoor leert de hond meteen wennen aan het strakke gevoel over het hoofd.

 

Stap 7

Blijft de hond een aantal seconden rustig staan of zitten met de gehoorbescherming op of aan?  Dan gaan we een stapje verder en ga je de hond bijv een snuffeloefening of zoek spel laten doen, doel is de bescherming langer op te houden, bouw het rustig op in tijd. Beloon de hond rustig maar enthousiast, geef hem een aai of kriebel  en maak daarna rustig de bescherming weer los.

 

Stap 8

Gaat ophouden of aanhouden goed? Bouw dan de tijd steeds verder uit, eerst binnenshuis en later ook buitenshuis.

 

Stap 9

Want nu is het tijd voor actie: een stukje lopen met de bescherming op of aan. De hond is en blijft natuurlijk reuze knap en braaf. Zodra de bescherming af is, stoppen de beloningen en de aandacht. Toon zelf ook geen opluchting aan het eind van de oefening. Het omhebben moet immers leuk zijn, niet het afdoen.

brillen.jpg

Hondenbril Rex Specs


De Rex Specs hondenbril staat voor topkwaliteit gecombineerd met een top styling en vormgeving.. Deze innovatieve hondenbril, biedt gegarandeerd een betrouwbare oogbescherming voor je hond. Eén enkele doorlopende lens, flexibel verstelbare riemen, veilige grip op het hoofd van de hond, laag gewicht, volledig gewatteerd, ademend, maximale vrijheid en volledige kaakbeweging gewoon mogelijk. 


Groot gezichtsveld
Het enkele, doorlopende lensontwerp biedt een groot gezichtsveld. De splintervrije lenzen beschermen de ogen van de hond tegen verwondingen en bieden tot 100% UV-bescherming. Het zachte, duurzame en ademende frame zorgt voor een optimale pasvorm. Deze hondenbril zit veilig tijdens alle activiteiten en biedt maximale vrijheid en volledige kaakbeweging.

 

Veiligheidsbril voor honden

Stabiele, veilige pasvorm houdt de hondenbril op zijn plaats en zorgt voor onbeperkt zicht. Zacht, duurzaam, ademend frame zorgt voor een optimale pasvorm. De ogen van uw hond zijn dus goed beschermd tijdens elke actie . Er zijn brillen voor kleine honden vanaf 3 kilogram tot brillen voor honden met een lichaamsgewicht van meer dan 40 kilogram verkrijgbaar.

Het Rex Specs-ontwerp is geoptimaliseerd voor het gebruik van werkhonden. De bril wordt in de USA gebruikt door onder andere het leger en de kustwacht. Ze worden bijvoorbeeld ook gebruikt als motorbril maar ook blinde honden profiteren van bescherming tegen verwondingen veroorzaakt door steken. 

 

Hondenzonnebril met één lens

Het ontwerp met één volledige lens creëert een perifeer zicht en biedt volledige bescherming. Alle lenzen zijn vervangbaar, gemaakt van polycarbonaat en voldoen aan de UV400-norm, wat betekent dat ze tot 99,9% beschermen tegen UVA/UVB-stralen. De verschillende kleuren van de lenzen bieden bovendien lichtbescherming in verschillende tinten.

Als de veiligheid en welzijn van jouw hond je topprioriteit is. Kijk hier op onze online hondenwinkel

​

Stappenplan voor hondengedragstherapie

Professionele en deskundige gedragsbegeleiding is de manier om ongewenst gedrag van je hond te begrijpen en positief te veranderen. Vaak gaat om gedrag zoals uitvallen aan de lijn naar andere honden, wandelaars, fietsers etc,
of een vorm van angst zoals angst voor harde geluiden of vuurwerkangst of verlatingsangst, overmatig blaffen of opspringen tegen bezoek, trekken aan de lijn, niet komen als je je hond roept enz. 

 

Om goed te kunnen helpen en bij de problemen een goed plan van aanpak te maken, c.q. jou  de juiste tips en handvatten te geven, is het vaak nodig jullie te kunnen observeren en het gedrag te analyseren zodat we gericht aan die onderliggende emoties en dat gedrag en jullie invloed en handelen kunnen werken.  Hierbij vertel ik je hoe het probleem van je hond in elkaar zit en wat je kunt doen om het probleem op te lossen. De bespreking van het probleem gebeurt op basis van de verschafte informatie en natuurlijk ook door observatie en analyse van het gedrag ter plaatse. Begrijpen wat de onderliggende oorzaken en de emoties zijn van het huidige gedrag van je hond, is een belangrijk element in het oplossen van de probleemervaring. Je krijgt voldoende oefeningen en handvatten en informatie om daar mee aan de slag te gaan. Daarvoor is een bezoek aan huis vaak de beste oplossing, omdat je dan breed kunt kijken naar alles wat er speelt en de context en omstandigheden e.d. mee kunt nemen. Overigens duurt een huisbezoek gem. ruim 2 a 3 uur en zolang als nodig is.


Heeft jouw hond een ander gedragsprobleem?  Neem ook dan gerust contact met me op, ik hoor het graag en sta klaar jullie te helpen.

Beperkt aantal gedragssessies per maand

Ik heb een drukke agenda en neem maar een aantal gedragssessies per maand aan. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik fris en scherp ben en ik alle tijd en aandacht bij jou en je hond kan besteden. Meestal probeer ik om de gedragsessies doordeweeks te plannen, maar afhankelijk van beschikbaarheid werk ik ook vaak in de weekenden.

Vuurwerkangst/angst harde geluiden (online begeleiding mogelijk)

Is jouw hond ook zo bang van vuurwerk(knallen en/of andere (harde) geluiden?

Ongeveer de helft van de honden is bang voor harde geluiden zoals vuurwerk. En heel veel honden wennen nooit aan vuurwerk, maar gaan juist  steeds extremer reageren en raken soms zelfs in paniek. Het kan lang duren (enkele uren of zelfs dagen) voordat je hond weer herstelt. Het is dus belangrijk de angst van je hond heel serieus te nemen en pro-actief aan het werk te gaan om de angst te verminderen. Want vuurwerkangst gaat niet zomaar over. Nee, vaak wordt de angst zelfs erger als de hond vaker vuurwerk meemaakt. En wanneer de hond angst heeft voor vuurwerk bestaat het risico dat de angst generaliseert naar andere harde geluiden, en je hond wordt dan ook bang voor bijvoorbeeld onweer, dichtslaande deuren of het vallen van zware voorwerpen.
 

Ik ben een erkende opgeleide gedragstherapeut voor honden en heb met met name gespecialiseerd in stress en onzekerheid en angstige honden zoals bij vuurwerkangst en verlatingsangst.

 

Masterclass: Vuurwerkangst bij Honden In 2023 volgde ik een wetenschappelijke Masterclass: Vuurwerkangst bij Honden door o.a. Dr. Else Verbeek (Amazing Animal Minds 2023) en waardoor ik nog beter in staat ben jou en je hond te begeleiden en te helpen bij angst voor geluiden en vuurwerkangst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ik kijk uitgebreid naar het gedrag van je hond  (in reactie op vuurwerk) en bepaal of er eventueel ook andere angstproblematiek is. Aan de hand daarvan maak ik een uitgebreid individueel behandelingsplan om de vuurwerkangst van je hond te verminderen.
 

Vermindering van vuurwerkangst

Dit behandelingsplan bestaat uit een aantal korte en lange termijnstrategieën om de angst te verminderen. De korte termijnstrategieën zorgen ervoor dat de hond zich veiliger gaat voelen en de lange termijnstrategieën gaan de angst voor vuurwerk ook daadwerkelijk verminderen.
 

Neem dus op tijd contact op

Dus wil je dit jaar echt je hond gaan helpen, neem dan eens vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden en hoe ik jou en je hond kan helpen...
 

groetjes,

Kees van Sundert

Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) &

professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

bandhu berg zl-7_edited_edited.jpg
Erkende en gediplomeerde gedragstherapeut

Ik kijk altijd op een brede manier naar honden, volgens de laatste wetenschappelijk inzichten, dus zeker niet alleen naar het specifieke gedrag dat de hond laat zien, maar veel breder en naar het gehele welzijn, om zo te ontdekken wat de hond nodig heeft en hoe we haar kunnen helpen meer vertrouwen te krijgen en niet te hoeven reageren bij/op deze prikkels en gebeurtenissen, tenslotte heb je hopelijk nog een hele mooie en fijne tijd te gaan samen en een minder stressvol dagelijks leven zou heel fijn zijn voor het welzijn van je hond (en jullie natuurlijk). Ik werk  volgens recente wetenschappelijke onderbouwde kennis en inzichten, en onnodig te zeggen eigenlijk, maar natuurlijk vooral positief en stimulerend als mogelijk is. Ik kijk vooral naar de (behoeften) hond en de mogelijkheden rekening houden met de omstandigheden en context en gevoel/emoties bij de hond om te zien wat hij nodig heeft en aankan en van daaruit opbouwend. 

Verlatingsangst (online begeleiding mogelijk)

Verlatingsangst is ontzettend pittig voor hond en baasje. Je bent je vrijheid kwijt en je leven staat in teken van je hond.

 

Verlatingsangst is een heel lastig en complex probleem, maar het is zeker te verhelpen! Ik heb daarom extra kennis opgedaan en de opleiding gevolgd tot SA Pro expert (Separation Anxiety Professional) bij Julie Naismith (verlatingsangst bij honden).
 

Om verlatingsangst goed op te gaan lossen, vraagt het wel de nodige commitment en betrokkenheid van jou als baasje om er serieus mee aan de slag te gaan en vol te houden. Maar hoe fijn zou het zijn om dan als je straks weer het huis uit kan, voor een boodschap, bezoekje aan familie of vrienden of een avondje uit terwijl je weet dat je hond thuis het helemaal prima vindt.
 

Het programma dat jou en je hond gaat helpen bij de angst om alleen te blijven is met de huidige technische middelen heel goed en makkelijk via de computer, laptop, tablet of telefoon te doen en het maakt dus niet uit waar je woont.

En natuurlijk werk ik op een positieve stressvrije manier en zonder dwang of angst inboezemen en volgens de laatste wetenschappelijk inzichten.
 

Doel is dat je hond ten alle tijden zo ontspannen mogelijk blijft en niet over z'n stressdrempel gaat of in paniek raakt.

Wil jij ook je leven en vrijheid terug?

bandhu bank 2016-14.jpg

Hondenbaasjes die ongewenst gedrag ondervinden en/of even het spoor bijster zijn met hun hond of hulp kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun jonge puber of volwassen hond, help ik om elkaar weer beter te begrijpen en samen (weer) een goed team te worden.
Ik doe dit vanuit een brede en holistische aanpak, waarbij ik uit ga van een totaalbenadering van hond en baas. Veel gedragsproblemen komen voort uit stress en/of spanning en onzekerheid, waarbij het gedrag, de lichaamstaal en de signalen van de hond vaak verkeerd geïnterpreteerd worden.

 

Door het contact en de relatie tussen hond en baasjes weer in balans te brengen en elkaar te leren begrijpen verhelp ik  met gedragsbegeleiding en privetrainingen heel veel gedragsproblemen.

sonja website-3.jpg

Teveel aan opwinding, onrust en stress bij je hond

Je hond gaat meer en meer blaffen, is vaker onrustig of reageert opeens heftiger op andere honden of mensen, is snel opgewonden en heel druk, trekt aan de lijn en luistert niet meer als je hem roept.
 

Overmatige stress speelt vaak een belangrijke rol bij gedragsproblematiek. Stress is een ingewikkeld proces, met grote gevolgen voor zowel het fysieke, emotionele als mentale welzijn van de hond. Goede kennis van de oorzaken en neurobiologische mechanismen van stress is daarom noodzakelijk om stress daadwerkelijk te verminderen en gedragsproblemen op te lossen. 
 

Ik begeleid honden en hun baasjes met oog voor welzijn van de hond, maar toch zodanig dat je op een effectieve manier een blijvende gedragsverandering kan bereiken. Door mijn brede kijk en holistische aanpak kijk ik hoe ik het gedrag, de fysiologie, voeding, lichaamsbeweging, slaap en ontspanning kan integreren in het behandelingsplan.

Wacht niet langer en geef je hond een fijn leven terug!

 


Wat maakt mij de beste keus?

Erkende opleiding gevolgd tot hondengedragstherapeut en ik ga uit een holistische benadering bij de hond. Dat betekent dat ik de hond als een geheel (fysiek en mentaal) bekijk. Het gedrag van de hond wordt bepaald door de interactie met zijn omgeving, de opvoeding, de invloed van zijn gezin en de invloed van het verleden van het dier, zijn genetisch materiaal en zijn karakter.

 Ik heb jarenlange ervaring met allerlei honden en honden rassen, ook met onrustige, onzekere, angstige of hele drukke en speelse honden en zorg voor een zo stressvrije tijd tijdens de sessie voor hond en baasje. 

O.a. gespecialiseerd in Zwitserse witte herders en Labradoodles.

Ik ben gespecialiseerd in een aantal
 grote gedragsproblemen waar veel hondenbaasjes hulp bij nodig hebben, namelijk:
1.  reactiviteit oftewel uitvallen naar andere honden of mensen

2. Stress bij honden (regelmatige of overmatige stress/stressmanagement)

3. teveel aan opwinding en onrust (binnen of buiten) 

4.  Vuurwerkangst en/of gevoelig en bang voor harde geluiden en onweer

5. Verlatingsangst/niet of moeilijk alleen kunnen blijven


Heeft jouw hond een ander gedragsprobleem?  Neem ook dan gerust contact met me op, ik hoor het graag en sta klaar jullie te helpen.

Beperkt aantal gedragssessies per maand
Ik heb een drukke agenda en neem maar een aantal gedragssessies per maand aan. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik fris en scherp ben en ik alle tijd en aandacht bij jou en je hond kan besteden. Meestal probeer ik om de gedragsessies doordeweeks te plannen, maar afhankelijk van beschikbaarheid werk ik ook vaak in de weekenden.

bottom of page