top of page

Tip van de dag: let op met saté prikkers

Tip van de dag: let op met saté prikkers, voor, tijdens en na de BBQ

Het warme weer van de komende dagen betekent voor veel mensen, gezellig (met vrienden of familie) buiten eten, het vlees op de bbq of grillplaat en genieten maar.

Maar pas op: je hond vindt het vlees van de barbecue ook superlekker. Let vooral op de overgebleven en rondslingerende saté prikkers als je je spies hebt gegeten. Er valt er makkelijk eentje op de grond of liggen vaak ergens op een plek waar je hond op een ongezien momentje toch makkelijk bijkan. Want als zo’n spies op de bbq heeft gelegen, zitten er nog overheerlijke restjes vlees of vis aan.

Als ze satéprikkers tegenkomen, is dat levensgevaarlijk, want dat is wel superverleidelijk voor je hond. Als jouw hond zo’n stokje inslikt, brengt dat grote risico’s met zich mee. Zo’n prikker kan door de maag, de slokdarm of de darm prikken en dat is levensgevaarlijk. Want dan kan de ontlasting de buik in lopen.

Wat moet je doen als je hond toch een saté prikker doorslikt?

Het is verstandig om meteen naar een dierenarts te gaan. Als je er snel bij bent, dan kan een operatie vaak achterwege blijven. In veel gevallen, lukt het dan nog om de prikker met een endoscopie er uit te krijgen. Maar als je te lang wacht, kan dat niet meer. De maag van een hond leegt zich binnen 4 à 6 uur. Dus als je te lang wacht, gaat de prikker door naar de darmen. Dan moet de hond geopereerd worden.

Hoe zit het met peperkoek geven?

Als je googlet op ‘inslikken satéprikker hond’ dan lees je vaak dat je je hond peperkoek moet geven als deze een saté prikker heeft doorgeslikt. Maar doe dit niet! Het helpt helemaal niet, maar kan wel voor problemen zorgen als jouw hond een endoscopie krijgt of moet worden geopereerd. En let helemaal op met peperkoek light (Xylitol), zie ook het bericht hierover, het is erg giftig voor je hond.

Voorkomen is beter dan genezen

Dus wees super voorzichtig met de stokjes als jullie de spiezen op hebben en ruim ze gelijk op en gooi ze weg op een plek waar je voor 100% zeker weer dat je hond er niet bij kan of waar hij bijv. de vuilnisemmer kan openen. Laat je niet verrassen. Ook al is je hond nog zo goed opgevoed.. een rondslingerend saté prikker met wat restjes vlees er aan, is bijna onmogelijk te weerstaan.

Wat voor honden geldt, geldt natuurlijk ook voor katten!!

Ook katten kunnen saté prikkers met wat restjes vlees of vis er aan, maar moeilijk weerstaan. Dat is dus nog een reden om saté prikkers gelijk op te ruimen. Want anders slikt jouw kat misschien ongemerkt zo’n prikker door. En ook voor katten is dit levensgevaarlijk.

Spelen met stokken en kauwen op hout

En als we dan toch bezig zijn met waarschuwen, ben ook heel voorzichtig met het spelen met stokken en het kauwen op hout, zie het bericht hierover.


Geniet maar blijf alert

Groet

Kees van Sundert

Hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

96 weergaven0 opmerkingen

Kommentit


Post: Blog2_Post
bottom of page