top of page

Creëer zo vaak mogelijk geluksmomentjes met je hond!

Creëer zoveel en zo vaak mogelijk geluksmomentjes met je hond!

Hoe word je samen met je witje nog gelukkiger en creëer je tegelijkertijd ontspanning je hond?

Het is momenteel een erg warme periode, perfect om met je hond wat meer te werken aan (kleine) gelukmomentjes en wat vaker een oase van ontspanning te creëren. Het wandelen met je hond kan soms erg stressvol zijn. Als je hond onzeker is, of snel opgewonden raakt van andere honden of mensen, of een sterke jachtdrift heeft dan zal de bloeddruk en de stresshormonen van je hond (en jou) vaak regelmatig veel te hoog zijn…

Maar gelukkig kun je het stressniveau makkelijk verlagen door o.a. gebruik te maken van ‘momentjes van ontspanning' en regelmatig een oase creëren van rust. En het fijnste is, dat zal het dagelijkse leven met je hond positief beïnvloeden.

Maar allereerst.. Welke invloed heeft een hoog stressniveau op ons lichaam en leven? Net als onze witjes voelen we ons vaak meer gespannen en kunnen we veel minder hebben en reageren we heftiger op bepaalde situaties. (https://www.dogcases.nl/post/stresssignalen-bij-honden)

Door de stress en spanning in je lichaam ben je veel eerder van streek of geïrriteerd. En omdat je lichaam niet de normale hormonale balans heeft (homeostase), kun je makkelijk last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, enz. Natuurlijk kun je proberen de stress te beheersen door op zoek te gaan naar een snelle en gemakkelijke verhoging van dopamine (bijv. door de kast of koelkast leeg te plunderen en lekkere maar ongezonde snacks te eten en zelfs door (online) impulsaankopen te doen. Maar uiteindelijk is dit maar van hele korte duur en heb je steeds weer een nieuw shot van dopamine nodig.

Dus hoe kom je samen met je hond weer in balans? Om langdurige stressniveaus te verminderen en het gevoel van evenwicht en welzijn te herstellen kun je kleine geluksmomentjes van rust en ontspanning creëren.

Deze momentjes kun je overal creëren, elke plaats of gelegenheid waar jij en je hond een paar minuten samen kunnen zijn zonder veel afleiding of onderbrekingen. Denk eens aan een leuk bankje in het bos of het park, of bij een grasveldje in het dorp, of op een rustig landweggetje, of aan de rand van een bloemenveldje, aan de waterkant enz enz...

Belangrijkste is eigenlijk dat je hond niet wordt getriggerd op deze plekjes. Dat is een kleine oase van rust, waar je kalm en relaxt voelt en allebei kunt ontspannen.

Wat kun je doen op deze momenten? Alles kan en mag, als het jou en je hond maar helpt te ontspannen. - Dus genieten van wat (eerste of laatste) zonnestralen - Luisteren naar fluitende vogels - Of ruik alle frisse geuren om je heen, zoals een vers gemaaid grasveld, de geur van vers gebakken brood, een frisse regenbui enz. - Natuurlijk kun je ook wat brokjes op de grond strooien zodat je hond lekker kan snuffelen, mocht dat nodig zijn in de beginfase. En misschien dan nog beter: neem een comfortabel kleed mee waar je samen lekker op kunt ontspannen.

Ook je hond tot rust brengen met een ontspannende massage kan heel goed werken.

Hoe vaak kun je deze geluksmomentjes van ontspanning doen? Eigenlijk kun je dat niet vaak genoeg doen: dus doe het zo vaak als je wilt en zolang het goed voelt! Zeker in het lekkere voorjaar of warmere zomer, veel minder lange stressvolle wandelingen , maar daarvoor in de plaats, leuk samenzijn met elkaar. Kortom, ontspannen quality time met je hond !

Jachtdrift Ontspanning is zeker ook heel belangrijk voor honden met flinke jachtdrift (predatie). Want juist voor deze honden is de omgeving vaak (te) intens en geeft teveel prikkels of alle zintuigen. Alle geurtjes, geluiden en bewegingen zorgen al snel voor een constante alertheid en soms ook overprikkeling, waardoor je niet meer kunnen uitschakelen en als t ware altijd aan staan.

Dus minder is soms meer! Minder intensieve lichaamsbeweging en meer ontspanningsmogelijkheden maken je hond gelukkiger, tevredener en meer voldaan.

Gewoon veel vaker de tijd nemen om echt te genieten van het gezelschap van en met je hond! Dat doet jullie beiden goed, dat weet ik zeker!

Zoek dus zo vaak mogelijk een mogelijkheid van ontspanning, in allerlei situaties, omgevingen en contexten. Het begin is misschien even wennen en doorzetten, maar je hond zal je er dankbaar voor zijn!

Als je het samen ontspannen goed beheerst (en je kunt er natuurlijk zelfs een commando aan koppelen)met je hond kun je daarna gaan werken aan de verrijking van de omgeving voor je hond. Want verrijking is vooral bedoeld om veilige uitlaatkleppen te bieden voor de behoeften van je hond en de jachtdrift te gaan temperen en je hond te leren hoe hij zich kalm moet gedragen in een omgeving met wild.

Dus volg of like deze pagina, want dit bericht wordt binnenkort vervolgd....

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond, neem dan eens vrijblijvend contact op.

In ieder geval, fijne ontspanning toegewenst en wil je laten weten hoe jullie samen al buiten ontspannen en tot rust komen of heb je tips, aanvulling, zet ze hier onder bij de reacties of laat het me weten.


groetjes,

Kees van Sundert Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

274 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page