top of page

Let op bij producten die Xylitol bevatten

Let op bij producten die Xylitol bevatten Geef je hond geen producten waar Xylitol in is verwerkt. Xylitol is voor honden heel gevaarlijk. Zelfs bij inname van kleine hoeveelheden kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die net zo zoet is als suiker, en daarom als vervanger van suiker gebruikt wordt in verschillende voedingswaren en ijsjes en yoghurts e.d. Xylitol bevat ongeveer 40% minder calorieën dan suiker en wordt bovendien langzamer opgenomen in het lichaam, waardoor de alvleesklier amper insuline hoeft aan te maken. De aanmaak van insuline is problematisch bij diabetici, waardoor xylitol wel veilig te gebruiken is voor hen. Voor veel producten voor diabetici wordt suiker daarom vervangen door xylitol, en ook in afslankproducten wordt deze methode vaak toegepast om het aantal calorieën te verminderen.

Xylitol bij honden is heel gevaarlijk! Hoewel xylitol bij mensen langzaam wordt opgenomen en er nauwelijks insuline aan te pas komt, is dit bij honden een heel ander verhaal. Bij honden vraagt de opname van xylitol juist extreem veel insuline. Dit veroorzaakt een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel die levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Symptomen van een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) zijn spierzwakte of algehele zwakte en (extreem) beven. In ernstige gevallen verliest de hond het bewustzijn en kan komen te overlijden. Een ander effect van xylitol op het lichaam van de hond is leverfalen. In korte tijd worden veel levercellen afgebroken waarmee de leverfunctie ernstig in gevaar komt. Helaas wordt de kans op een xylitolvergiftiging steeds groter door het grote aantal producten waar xylitol in verwerkt zit.


Behandeling van een xylitol vergiftiging? Als een hond xylitol heeft binnengekregen is snel handelen van groot belang. Als het minder dan 30 minuten geleden is dat de hond de stof heeft binnengekregen kan braken zinvol zijn om het uit het systeem te krijgen voordat het wordt opgenomen door het lichaam. Als het langer geleden is, is monitoren van de hond het beste alternatief.


Licht altijd de dierenarts in en neem de verpakking mee van het product dat de hond heeft gegeten. Een dierenarts zal de hond nauwlettend in de gaten moeten houden en zowel de bloedsuikerspiegel en leverwaarden regelmatig moeten controleren. Het toedienen van glucose en lever-beschermende middelen kan de schade beperken. Als er al leverfalen is opgetreden kan een bloedtransfusie nodig zijn. Dit geeft aan dat de behandeling intensiever en moeilijker wordt naarmate er meer tijd is verstreken en meer xylitol opgenomen in het lichaam. Daarom is de prognose het beste als er snel gehandeld wordt, het liefst nog voor het de maag heeft verlaten en de alvleesklier gestimuleerd wordt om insuline aan te maken.


Hoe giftig is xylitol? In principe kunnen we er vanuit gaan dat xylitol problemen kan veroorzaken vanaf 0,1 gram per kilogram lichaamsgewicht van de hond. Dit houdt in dat bij een kleine hond van 10 kg een dosis vanaf 1 gram xylitol gevaarlijk kan zijn. Let op bij het geven van ijsjes of andere lightproducten en ook bij het gebruik van pindakaas in bijvoorbeeld een kong of er xylitol aan is toegevoegd als suikervervanger. De pindakaas die wordt aangeprezen vanwege minder suiker, en daarmee meer xylitol, zijn een gevaarlijke keuze voor de hond! Een ander veelgebruikte zoetstof is aspartaam. Deze heeft een soortgelijk effect op het hondenlichaam en moet daarom ook vermeden worden. Een zoetstof die relatief goed wordt verdragen door het hondenlichaam is sorbitol. Dit is de reden dat veel speciale hondentandpasta’s sorbitol bevatten in plaats van xylitol zoals bij de menselijke variant.

Let op: vaak is het advies van dierenartsen om stukjes ontbijtkoek aan je hond te geven als die een scherp voorwerp heeft opgegeten. Het voorwerp zou dan in de ontbijtkoek gaan zitten zodat er minder kans is op maag- en darmbeschadiging. Maar kijk dus goed naar de samenstelling van de ontbijtkoek.


Groet Kees van Sundert Hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie

86 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page