top of page

Massage en band opbouwen met je hond

Een band opbouwen met je hond? Begin dan vandaag nog met het masseren van je hond. Je bouwt een band op en tegelijkertijd leer je je hond kennen, zodat je (later) eventuele gezondheidsproblemen eerder ontdekt.

Bewuste aanraking of massage van je hond werkt daarbij ook positief bij gedrag zoals hyperactiviteit, rusteloosheid, onrustig, angst, zenuwachtig, gespannenheid, onzekerheid en meer.

Als je hond uit balans is, zie je dit niet alleen terug in zijn communicatie, houding en gedrag maar zeker ook in zijn lichaam. Er ontstaan lichamelijke problemen zoals spierspanning, stijfheid en warme en koude plekken e.d. Door je hond goed te observeren en het lichaam systematisch te bevoelen, kun je spanningsgebieden opsporen en met massage gericht aanpakken. Naast dat het stress en spanning reduceert, stimuleert massage de functies van het zenuwstelsel, wat weer een directe invloed heeft op het ontspannen van de spieren en de afgifte van rustgevende hormonen wat dus een sterke invloed heeft op de gemoedstoestand en het gedrag van de hond.

Op zoek naar aandachtsplekken Door regelmatig het lichaam van je hond af te tasten op aandachtsplekken, zoals kou- en warmteverschillen en spierspanning, kun je preventief maar ook curatief werken naar een ontspannen en gezond lichaam. De rug is een belangrijke aandachtsplek. Deze is vaak wat kouder richting staartaanzet. Vaak is er spierspanning ter hoogte van schouders en heupen. Je kunt dat voelen door je duim aan de ene kant van de wervelkolom te leggen en je vingers aan de andere kant. Beweeg ze rustig naar elkaar toe. Voel je dat de huid strakker wordt en de spieren stijver aanvoelen, dan heb je een aandachtsplek gevonden. Zo’n plek kun je behandelen met een paar massagegrepen die je elke dag in een sessie van vijf minuten herhaalt.

aandachtsplekken hond
massage hond

Natuurlijk kun je je hond ook lekker masseren na een fikse wandeling of andere intensieve activiteit om de vermoeidheid van de spieren weg te masseren en afvalstoffen sneller af te voeren.

De keuze voor de massagetechniek is afhankelijk van de situatie en hoe vertrouwd je hond met aanrakingen is. Belangrijk is contact te maken met je hond en vanuit een vertrouwensband verder te komen. Begin met de hond te leren wennen aan zachte aanrakingen over zijn hele lichaam. Als hij hier vertrouwd mee is kun je verder gaan met masseren. Een hond masseer je over het algemeen minder krachtig dan een mens.

Natuurlijk kun je een professionele cursus of workshop volgen om je hond echt goed te leren masseren (aanrader) maar in principe kun je massage zelf toepassen op je hond, de meesten honden vinden het fijn gestreeld/aangeraakt te worden. Begin eenvoudig en bouw het geleidelijk op zodat je hond hier aan went. Laat je hond comfortabel liggen en neem ontspannen plaats naast/achter je hond. Neem je tijd en rust en let op de eventuele (stress)signalen die je hond geeft.


Begin door de hond zacht te aaien. Aai de hond op de manier waarvan je weet dat hij dat het lekkerst vindt. Hierdoor zal hij zich gaan ontspannen, zodat hij van de massage kan genieten. Aai hem zachtjes op zijn hoofd, buik, rug, en andere plekken.

Masseer de nek van de hond. Gebruik je vingertoppen op ronddraaiende beweging te maken, vlak onder zijn hoofd. Oefen lichte druk uit; niet zoveel dat je hond zich oncomfortabel voelt. Bij een kleine hond maak je kleinere bewegingen dan bij een grotere hond. Let op: je bent z'n spieren niet aan t kneden, je wil nu nog dat hij zich kalm voelt, en vertrouwen te wekken.

Beweeg naar de schouders toe. Werk geleidelijk langs de nek naar de schouders, tussen de schouderbladen. Dit is een van zijn favoriete plekjes, besteed daar extra aandacht aan.

Daarna ga je naar zijn poten en borst. Sommige honden vinden het niet fijn als hun poten aangeraakt worden. Als je hond terugdeinst, haal je handen dan van zijn poten af, en ga verder naar een ander lichaamsdeel. Als hij het wel fijn vindt, kijk dan of hij het ook lekker vindt als zijn klauwtjes gemasseerd worden.



Masseer de rug van de hond. Beweeg je handen rustig aan naar zijn rug toe. Gebruik kleine, ronddraaiende bewegingen met je vingers. Maak die bewegingen langs zijn ruggengraat.

Eindig met zijn achterpoten. Blijf de hond masseren tot je het begin van zijn staart bereikt. Begin voorzichtig de achterpoten van de hond te passeren. Ga verder naar zijn klauwtjes als de hond dat fijn vindt.

Wil je meer uitleg zien, zoek dan op instructiefilmpjes of afbeeldingen op Youtube of internet. Enkele veelgebruikte "professionele massagetechnieken" zijn : Effleurage/strijken waarbij de spier in de lengterichting licht wordt gemasseerd; verplaats je hand(en) over de huid om de weefsels en de spieren op te warmen en los te maken. Je kunt hiermee ook een groter deel van het lichaam in één keer bereiken. Strijkingen met lichte druk kalmeren de zenuwen en bevorderen het lichaamsbewustzijn. Met stevige druk stimuleer je de circulatie van bloed en kun je de huid en het bindweefsel goed los maken. Handgrepen: lengtestrijkingen, dwarsstrijkingen, cirkelstrijkingen, harkstrijkingen, duim over duim strijkingen, hand over hand strijkingen, wringende strijkingen, strijkingen met de muis van je hand en strijkingen met je vuist.

Petrissage/kneden (spier wordt in de breedte gemasseerd). Dit gebruik je voor het losmaken en het ontspannen van de spieren. Je stimuleert de spieractiviteit en de spierspanning. Goede knedingen bevorderen de doorbloeding, de afvoer van afvalstoffen en brengen weer voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed terug in de spieren. Handgrepen: lengteknedingen, dwarsknedingen en platte knedingen op het bot.

Huidverschuiven. Hiermee kun je het onderhuidse bindweefsel losser maken en stimuleer je de doorbloeding en het ontspannen van de spieren. Technieken: huidrollen, huidplukken en huidliften.

Frictie, waarbij door middel van circulaire bewegingen van de duimen of vingertoppen diepe massage wordt toegepast.

Harkstrijking. Werk daarbij aan een zijde van de hond met een harkbeweging met je vingers vanaf de buik naar de rug. Je ene hand volgt na de andere hand. Naar je toe maak je de harkbeweging, van je af strijk je alles weer glad. Je kunt de techniek ook gebruiken aan beide zijden van de hond. Je werkt dan vanaf de borst naar de rug en daarna van de buik naar de rug. Je merkt snel genoeg of de hond hierdoor ontspant.

Wanneer masseren? Masseer je hond op een moment dat je genoeg tijd hebt en op een moment wanneer jullie al relaxt zijn. het heeft geen zin om een massage te beginnen als hij opgewonden is of als je zelf gehaast bent. Geef hem na een activiteit een half uurtje om tot rust te komen.

Masseer niet als je hond zich niet lekker voelt; aaien mag wel, maar waarschijnlijk heeft hij geen zin in een massage.

En stop als je hond de massage niet fijn vindt. Het is de bedoeling dat je hond zich gelukkig en ontspannen voelt, Vertoond hij dit gedrag: verstijven, terugdeinzen, grommen, naar je hand happen of weglopen als je wilt aaien, begin dan rustiger, veel kortere periodes, en bijv. eerst alleen een beetje op z'n borst. Bouw het heel geleidelijk en rustig op.

Tijdens de massage Misschien ontdek je bultjes of gevoelige plekjes. Let goed op knobbeltjes en plekjes die je niet eerder gezien hebt. Besteed extra aandacht als je hond gaat piepen als je bepaalde plekjes aanraakt. Als je iets ergs opvalt, neem je hond dan mee naar de dierenarts voor controle. De beste manier om te checken op knobbeltjes, is door het lichaam van de hond in een lange, gladde haal.Voel aan zijn buik, benen, borst, en rug. Zorg ervoor dat je geen plekjes gemist hebt.

Laat diepe krachtige weefselmassages over aan een professional. Een diepe weefselmassage kan heel goed zijn voor je hond, maar als je niet goed bekend bent met de anatomie van je hond kun je ook meer kwaad dan goed doen.

Door je hond aan te raken ben je met hem aan het communiceren. Elk lichaamsdeel heeft een eigen betekenis bij aanraking. Als je bijv. zijn rug aanraakt laat je zien dat je zin hebt om te spelen. Aanraking op zijn flank betekent dat je vriendschappelijk met hem om wilt gaan. De borst aanraken verstevigt de band tussen jullie beide. De meeste honden (vooral witjes) vinden het superfijn als hij op z'n buik gekriebeld wordt en de meeste honden vinden het ook heerlijk als je zachtjes hun oren masseert.

Let op Hoe ontspannend een hondenmassage kan zijn, er zijn een aantal redenen wanneer een massage toch niet wenselijk is zoals bij: koorts, infectieziekten, bij ernstige hartproblemen, bij gebruik van medicatie zoals prednison en antibiotica, overleg eerst met de dierenarts. Ook na vaccinaties mag de hond tot 10 dagen erna niet gemasseerd worden. En natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie massage ervaringen en het effect ervan op je hond. Plaats je ervaringen en reacties onder dit bericht. Kees van Sundert Erkend hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (jouw hond op de foto)


667 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page