top of page

Hoe herken je stress bij je hond? 
 Zo hou je de waarschuwingstekens in de gaten

Bijgewerkt op: 6 mei 2022


Hoe herken je stress bij je hond? Hier volgen enkele aanwijzingen. Let vooral op z'n lichaamstaal zoals hijgen, gapen, pootje heffen, tongelen (heel snel kort het puntje van de tong laten zien), schudden, niezen, maar let ook op haren verliezen, huidklachten, doffe vacht et cetera. Tweede is het "probleemgedrag"; bijvoorbeeld angst, agressie, uitvallen aan de riem, obsessief gedrag. maar ook een hond die relatief weinig slaapt (een hond slaapt gemiddeld zo’n 14 tot 16 uur) of hyperactief gedrag vertoont duidt op onrust en vaak chronische stress. Maar ook te vaak plassen (gemiddeld plast een hond 7 -15 x per dag, inclusief de kleine "markeer" plasjes) of lichamelijke klachten als maag-darmproblemen, problemen met eten en drinken, huidproblemen (allergie of jeuk) duiden vaak op stress.

LET OP: je kunt niet zeggen dat als je je hond herkent in één van bovenstaande punten, je hond met zekerheid stress heeft. Om tot die conclusie te komen, heb je een compleet beeld nodig! Schakel een erkende gedragstherapeut om je te begeleiden.

Als een hond af en toe stress heeft en daarvan goed hersteld, dan is er niets aan de hand. Als je hond geregeld één of meerdere van bovenstaande aanwijzingen van stress gaat vertonen, dan bestaat de kans dat je hond meer stress ervaart dan gezond voor hem is. Als je twijfelt, neem dan contact met mij op via info@dogcases.nl .

48 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page