Fijn spelen met je introverte of extraverte goed hond aanleren
Spelen met je hond is natuurlijk hartstikke leuk, het zorgt niet alleen voor een goede band, maar houdt je hond actief en spel kan een natuurlijk ook vooral prima beloning zijn. Het zorgt ervoor dat je probleemgedrag kunt voorkomen of ombuigen en je kunt het gebruiken om een onzekere hond meer zelfvertrouwen te geven.
Maar het is wel belangrijk om heel bewust te spelen en te kijken wat voor spel het best bij jouw hond past. En elk baasje die met zijn hond speelt merkt vaak een van de volgende drie dingen:
1. Ofwel de hond is te enthousiast en te uitbundig en te opdringerig speelt te wild en te ruw, kan niet stoppen en wordt eigenlijk overdreven gestimuleerd.
2. Of de hond is te verlegen, te bescheiden, te snel onder de indruk of te angstig en niet zelfverzekerd genoeg en wil eigenlijk (bepaalde spellen) niet spelen.
3. De hond heeft nooit geleerd of ervaren hoe het is om vrijheid te spelen en heeft helemaal geen zin om te spelen.
Maar spelen is geen luxe, het is een noodzaak.
Hoe je hond graag speelt, hangt af van het ras, de leeftijd, zijn ‘speelgeschiedenis’ en opgedane ervaringen en zelfs hoe hij of zij zich die dag voelt. Je moet je speeltijd en de vorm dus op je hond afstemmen.
In het nest
Al in het nest beginnen de pups met kleine spelletjes en naarmate ze groeien en zich ontwikkelen zullen de pups het grootste deel van de tijd als ze wakker zijn met elkaar spelen of het speelgoed dat ze aangeboden krijgen. En spelen geeft zoveel binding dat honden meestal een sterkere relatie hebben met hun broertjes en zusjes dan met hun moeder. En als ze elkaar na maanden of zelfs na jaren weer ontmoeten, zie je dat ze elkaar vaak met groot enthousiasme weer begroeten en als ze hun moeder weer ontmoeten, kan de begroeting kort of zelfs snauwend zijn. (Wie heeft dit al eens gemerkt?
Eigenlijk is al het spel op de een of andere manier gerelateerd aan de roofzuchtige reeks. Het evolueert rond jagen, bespringen en worstelen.
Eerste jaar onvermoeibaar spelen
Het eerste jaar spelen jonge honden vaak onvermoeibaar met andere honden of zelfs alleen. Maar als ze ouder worden, verandert de speeldrift vaak. Je kunt spelen met voedselverrijking, de meeste honden zullen hier zeker gemotiveerd voor zijn. De speelgoeddrift ontstaat meestal in de puppyfase en hoe meer je hond met je speelt, hoe meer hij later in zijn leven "open" staat voor nieuwe spelideeën.
Spelen met andere honden
En hetzelfde geldt voor de drang om met andere honden te spelen. Als je je puppy leert om met elke andere hond te spelen, dan krijg je misschien wel een hond die sociaal lijkt naar andere honden, maar eigenlijk leer je dat een andere hond zien, betekent “Yes” playtime en dus opwinding en adrenaline. En vaak neemt de speel interesse af na het eerste jaar en gaan de hormonen en aangeleerd gedrag en eerdere ervaringen een rol spelen, De puber wordt onzeker, gaat zich vaak met wat meer bravour laten gelden en reactief gedrag (aan de lijn) ligt op de loer. Ook het speelgedrag wordt vaak minder leuk, en verhoudingen worden uitgetest.
Kort gezegd, dus als je hond niet gewend raakt om focus en contact met jou te hebben en houden, maar om veel met andere honden te spelen, vooral dat eerste jaar, dan zal dat de rest van zijn leven waarschijnlijk zo blijven en hij ook zijn of haar focus en drive daar op hebben. Lees ook m'n blog over samen spelen met je hond versterkt jullie band en relatie.
Raseigenschappen
De afkomst en de raseigenschappen spelen een grote rol in de spelletjes die je hond leuk vindt. Bijv. Retrievers en hun mixen houden en normaal gesproken van om te apporteren. Veel herdershonden zijn erg baasgericht en vinden het leuk om rond hun baasje te cirkelen (alsof ze hen hoeden).
Al deze functies zijn gecreëerd door zich tijdens het fokken te concentreren op één aspect van de roofzuchtige volgorde. Verschillende hondenrassen zijn oorspronkelijk ontwikkeld om hun eigenaren te helpen met een specifiek doel: Honden die zijn gefokt om te bewaken of te hoeden, hebben veel plezier met ruige sleepspelletjes.
Windhonden hebben doorgaans een "zachte mond". Ze houden niet van enige vorm van trekspelletjes. En als je hond een gemengd ras is, kijk je bij rassen in zijn kruising en kijk wat was het oorspronkelijke doel van het ras, waarvoor is hij/zij gefokt?
En wat betekent dit over hoe (en of) hij/zij graag met speelgoed, eten en jou speelt? Sommige rassen houden dus niet van bepaalde spellen. Op dezelfde manier hebben veel gezelschapshondjes die zijn gefokt om je gezelschap te houden vaak een mindere speldrift. Formaat zegt natuurlijk niks, want er zijn genoeg kleine hondjes die wel met een specifiek doel of taak zijn gefokt zoals de dashonden en Terriers etc.
Welk speeltype is jouw hond?
We maken een verdeling in introvert en extravert.
Introverte honden zijn de honden die meer aanmoediging nodig hebben in hun spel, minder regels en meer overwinningen.
Extraverte honden zijn al "vol van zichzelf" - ze hebben een aantal regels en impulsbeheersing nodig om veilig voor ons en hen te kunnen spelen.
Beantwoord de volgende vragen eens met JA of NEE op een blaadje om erachter te komen welk speeltype jouw hond is:
Initieert je hond spelletjes (bijvoorbeeld door speelgoed mee te nemen of te spelen)?
Is jouw hond altijd klaar om te spelen?
Heeft je hond je ooit gekrabd of gebeten als hij te opgewonden raakte tijdens het spelen?
Vergeet je hond alles om hem heen als je aan het spelen bent?
Wordt je hond veeleisend als hij wil spelen (bijvoorbeeld door te blaffen, op je te springen, aandacht te blijven vragen, te janken)?
Wie stopt er meestal met spelen?
Speelt je hond elke dag?
Stopt je hond met andere activiteiten als je hem vraagt om te spelen?
Kan je hond ontspannen of gaan rusten als er gelegenheid is om te spelen (hij valt niet in slaap zolang er een bal in de kamer is)?
Elk ‘ja’ is een teken van een extraverte spelende hond.
0-3 “ja": Je hond is een introverte speler. Probeer zijn vertrouwen in het spelen en zijn vertrouwen in zichzelf en jou op te bouwen!
4-6 “ja": Je hond zit precies tussen een introverte en extraverte speler in. Geweldig! Dat is het spelende hond die je wil.
7-9 "ja": Je hond is een zeer extraverte speler! Je moet hem of haar enkele spelregels leren om het spelen veilig en fijn te houden.
SPELEN MET INTROVERTE HONDEN
Bij introverte honden moet je vaak rekening houden met hun behoeften en wensen om het spelen aantrekkelijk en leuk te houden. Deze honden spelen vaak:
Alleen op een bepaald tijdstip vd dag
Speelt slechts een paar minuten
“Geeft op" als het spel te intens wordt (door bijvoorbeeld een speeltje te laten vallen, weg te lopen, te gaan snuffelen enz
Toont van de ene op de andere dag wisselende interesse, zonder consistentie.
Speelt alleen in een zeer specifieke opstelling (alleen in de (slaap)kamer, alleen met speciaal speelgoed of een speciale traktatie, alleen met één persoon in de kamer)
Wanneer je het zelfvertrouwen van de introverte hond en het spel wil vergroten en op te bouwen, is het erg belangrijk om niet te veel druk te leggen op het spelen en niet te dwingend over te komen.
Veel baasjes proberen hun introverte hond te motiveren door extra leuk, extra luidruchtig en extra motiverend te zijn - maar pas op: dit kan een introverte of angstige en onzekere hond zelfs nog meer afschrikken!
Als je een introverte hond hebt, is het van cruciaal belang dat je je energieniveau aanpast aan dat van je hond.
Het is goed om motiverend te zijn, maar zorg ervoor dat je energieniveau overeenkomt met dat van je hond.
Als je hond verlegen is en niet zo zelfverzekerd en langzaam en voorzichtig beweegt, moet je zacht praten en ook vrij langzaam bewegen. Alleen als je hond zijn energieniveau verhoogt (bijvoorbeeld door te rennen, kun je zelf ook enthousiaster worden!
Als je een introverte hond hebt, moet je eraan werken de motivatie van je hond om samen te spelen te vergroten. Het mooist is dat je hond je uiteindelijk zelf komt vragen om te spelen.
Happy play hour
Alle honden hebben wel zoiets als het "happy hour". Het moment van de dag waarop je hond vaak het gekst doet, meest opgewonden, wild en blij is. Voor introverte honden is het “Happy Hour” goud waard. Sommige honden hebben hun “gelukkige uurtje” ochtends na de wandeling, maar veel honden hebben dat s avonds, als hun baasje thuis komt/is van werk of na de avondmaaltijd.
Weet jij het “happy hour” van jouw hond? Als je het weet begin je precies op dat moment met spelen. Want de kans is veel en veel groter dat je introverte hond mee wil doen, als hij er ook aan toe is en zin in heeft.
Natuurlijk vraag je niet aan hond om te spelen als je weet dat hij of zij graag uitslaapt of zin heeft in een middagdutje.
Speel elke dag gewoon 5 of 10 minuten met introverte hond en je bouwt in een paar weken al een veel sterkere speelband op. Dus hoe meer je je hond met je kunt laten spelen, hoe kort ook, des te meer het spelen wordt versterkt en het spelen een nieuw gedrag wordt dat je steeds meer en meer kunt gaan inzetten als motivator en beloning bij de opvoeding en training van je hond.
En let op: bij het spelen met een introverte hond, die nog niet super enthousiast is, zijn er op dat moment geen regels.
Dus jouw (introverte) hond moet het speeltje of spel winnen om het zelfvertrouwen te vergroten!
Ook nog geen driftbeheersing zoals wachten voor het spel of eerst te gaan zitten, je wil je hond juist aanmoedigen en enthousiast maken en niet afremmen.
En je wil je introverte hond vooral belonen voor elk initiatief dat hij of zij neemt om te spelen.
Dus hoe klein ook misschien, elk initiatief tot spelen, belonen en belonen. Dus komt hij met een knuffel maar loopt hij of zij vervolgens er weer mee weg, omarm dit initiatief en moedig het aan, des te sneller en vaker je hond zich zelfverzekerd genoeg voelt om de eerste stap te zetten.
Als je niet reageert op deze initiatieven, geeft je hond het weer snel op en zal denken “Laat maar”
EXTRAVERT SPELENDE HONDEN
Extraverte honden hebben zelfvertrouwen, een groot gevoel van eigenwaarde en de drive die je nodig hebt bij het spelen. Zij hebben juist wat controle en regels nodig.
Vaak hebben deze honden constante toegang tot al hun speelgoed dat hij of zij onvermoeibaar naar zijn “onderdanen: brengt en vervolgens tegen ze blaft totdat er gespeeld speeltijd wordt. Jawel, deze hond heeft het initiatief en de positie van vaak “allesbepalende” overgenomen. Deze hond springt ook op en pakt speelgoed of lekkers uit je hond of van anderen, luistert niet naar commando’s als het einde speeltijd is en doet het over het algemeen alleen voor "zijn eigen plezier". Voor deze extraverte honden geldt dat het belangrijk is om ze eraan te herinneren dat spelen eigenlijk iets is dat je samen doet.
Beperken en regels en leg speelgoed weg
Als je hond moeite heeft om te luisteren of te ontspannen als er speelgoed ligt, is het tijd om de toegang ertoe te beperken. Het is niet goed en zeer stressvol om 24/7 geobsedeerd te zijn door speelgoed.
En alhoewel je het misschien handig vindt als je hond zichzelf kan vermaken met zijn of haar speelgoed, het is niet gezond en fijn om in een hoge staat van opwinding en obsessie te zijn. Dus hanteer de regel: er zijn privileges als je je goed gedraagt en dat betekent in dit geval een overwegend kalme en relaxte “state of mind”. Dus is je hond te obsessief of te gek op zijn speelgoed, bal of iets anders, dan berg je het op en zorg dat jij de verschaffer bent van speelgoed, lekkers enz.
Je hond moet minimaal een a twee goede dutjes doen per dag, zie ook https://www.dogcases.nl/post/rust-en-slapen
Slimme regels hanteren
Introverte honden hebben niet veel drive en heb je dus niet zoveel regels nodig, maar bij extraverte honden hebben we juist wel regels nodig om het spelen veilig en leuk te houden!
En over het algemeen 'dulden' hondenbaasjes van deze honden vaak veel te veel te ruw en wild spel van hun hond en eigenlijk irriteert het je, en erger je eraan of doet het vaak zelfs pijn.
Je ziet dit vaak bij honden die fysiek spelen zoals de “werkende honden” en hun kruisingen zoals herdershonden, Aussies en Heelers, Goldendoodles, Labradoodles en andere Doodles enz.
Deze honden zijn oorspronkelijk gefokt als stoere, onvermoeibare werkers met een flinke drive en/of energie. Een fijne en goede kwaliteit en eigenschap destijds, maar niet als ze met ons spelen.
Dus als je hond tijdens het spelen te wild en onstuimig wordt, dan wordt (drift) beheersing je beste vriend.
Zit
Je hond laten zitten is een geweldige manier om een gemakkelijke, snelle en effectieve regel om tijdens en bij spelen gebruiken.
Een hond die zit en kan blijven heeft beheersing en controle: hij springt niet op, pakt je speeltje niet, hij krabt of bijt je niet... Dus hoe enthousiaster je extraverte hond wordt tijdens het spelen of je training, hoe vaker je hem laat zitten. Natuurlijk beloon je het zitten en blijven zitten en leer je dit eerst supergoed aan. Leer je hond eerst langer te blijven zitten en werk dan aan kunnen blijven zitten terwijl er afleiding of zelfs opwinding is.
Na verloop van tijd en voldoende oefenen zal je hond twee dingen leren: als ik te enthousiast of te wild ben, stopt het spel en moet ik gaan zitten. Maar als ik rustig ben, komt er een beloning of mag ik verder spelen.
Natuurlijk kan t zijn dat je in begin alleen maar bezig bent je hond te laten zitten, maar hou vol. Dat is normaal, de opwinding is bij deze hond vaak heel snel, heel groot en je moet dan heel “zwart wit” en duidelijk handelen.
Speel je rustig en beheerst “yes” we blijven spelen.
Doe je te wild, springen, bijten en/of baasje pijn, no go en tijd om te gaan zitten. Om het succesvol te maken, kun je beginnen met voedselbeloningen; dit maakt het makkelijker voor je hond.
Want bijv. een baldrift kan zo intens zijn dat de hond in eerste instantie echt niet in staat is om in aanwezigheid van zijn bal te gaan zitten.
Speelsessie beëindigen
Als je hond nog te gedreven is en zich niet op jou kan concentreren en niet naar je commando’s luistert en te wild blijft zonder te luisteren en fijn samen te spelen, stop resoluut het spelen.
Bedenk, op dat moment interesseert het je hond niks, dat jij het spelen niet leuk vindt, hij vermaakt zich met rennen, spingen, gekdoen en dingen van je afpakken. Voor hem is het zelfbelonend en hij zal het volhouden en blijven herhalen, dus breek de speelsessie af en focus op het gedrag dat je je hond wil aanleren.
Geen Happy Hour
En natuurlijk is voor extraverte honden geen “happy hour” nodig. Je hond heeft echt niet meer adrenaline nodig!! Maar moet je juist werken aan driftcontrole en zelfbeheersing.
- Dus geen speeltijd als je hond enthousiast en wild is.
Train en speel alleen als je al rustig, kalm en ontspannen is.
Het kiezen van het juiste moment op de dag kan een groot verschil maken in het gedrag en de houding van je hond!
Hoe extraverter je hond is, des te duidelijker moet je zijn over het feit dat jij de speeltijd begint en eindigt.
Dus jij bepaalt wanneer en hoe je speelt! Een extraverte hond met een hoge (speel)drive mag nooit het gevoel krijgen dat hij bepaalt wanneer je speelt. Het laatste dat je wil is dat je hond regelmatig aan het zeuren en afdwingen is om aandacht of te spelen en als je hond merkt dat als hij maar lang genoeg blijft proberen of zeuren, er uiteindelijk gespeeld gaat worden, ben je hem dus vooral aan het leren (en bevestigen) dat hij moet volhouden met het afdwingen ervan.
Je hond leert en kan veel beter ontspannen als weet dat hij of zij de eerste stap niet hoeft te zetten. Natuurlijk kun en moet zoveel met je hond spelen als je wilt. Maar nadruk ligt op “zoveel je wil” en dat kan de ene moment of dag anders zijn dan de andere dag.
Jij bepaalt dus wanneer en hoe lang je wilt spelen en trainen. Laat je hond dus geen dingen afdwingen. Als hij ervaart en leert dat afdwingen effect heeft dan zal hij dat de volgende keer weer proberen en telkens weer.
Dus hou het initiatief en nodig zelf je hond uit om te spelen en als je klaar bent met spelen, berg je het speelgoed/snacks gewoon op.
Natuurlijk zal in het begin dit je hond een beetje frustreren, maar hou vol, ben duidelijk en consequent, hij zal kalmeren en zich schikken, natuurlijk moet je wel zelf regelmatig je extraverte hond speeltijd geven.
Een gelukkige hond
Je hond kan beter ontspannen als hij weet dat jij bepaalt en het initiatief neemt, dus kijk wat je hond echt nodig heeft en biedt hem dat. Je wil een maatje die graag werkt en speelt, maar je ook met tijden met rust laat en jouw ruimte respecteert en niet altijd opdringerig is en de balans vinden tussen introvert met zelfvertrouwen en extravet met rust en beheersing.
Veel plezier met spelen en baseer het spelen en je training op het specifieke speeltype en temperament van jouw hond. Hoe beter je het spelen en motiveren kunt laten aansluiten op de behoeften van je hond, hoe leuker en beter jullie samen een team worden!
Hulp of begeleiding nodig?
En je weet het, mocht je begeleiding bij de opvoeding van je hond nodig hebben, ik help je graag om je hond nog beter te leren kennen en hiermee probleemgedrag te voorkomen of op te lossen en natuurlijk om samen fijn te leren spelen.
Groet
kees van Sundert
Erkend en gekwalificeerd gedragstherapeut voor honden en erkend RelaxoPettrainer en onder meer gespecialiseerd in stress bij honden, onzekerheid, angsten zoals vuurwerkangst, verlatingsangst, reactief gedrag binnenshuis, bijv. naar bezoek of buitenshuis naar mensen of andere honden.
Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl en voor de allerleukste hondencadeautjes www.dogcases.nl/hondenwinkel
Comments