top of page

Maak eens een ontspannende snuffelwandeling met je hond!!

Maak dus eens een decompressiewandeling met je hond!!

Een decompressiewandeling zeg je, wat is dat nou weer? Decompressie betekent letterlijk “ontdrukken”, kortom eigenlijk niets meer en minder dan dat je van een omgeving met hogere druk gaat naar een omgeving met een lagere druk. De term komt uit de duiksport en er wordt van decompressie gesproken bij het stijgen uit diep water naar de oppervlakte. De decompressie moet langzaam gebeuren om de tijdens de duik in het lichaam opgenomen gassen de kans te geven geleidelijk uit het lichaam te verdwijnen. Maar eigenlijk is het bij onze honden (en mensen) ook zo, langzaam de opgebouwde spanning en stress uit het lichaam laten wegvloeien.

Decompressiewandeling met je hond Een decompressiewandeling is een ontspannen wandeling in de vrije natuur, liefst zonder riem, maar als je hond dat niet kan of in gebieden waar dit niet mag, gewoon aan een lange lijn van 5 a 10 m waarbij je hond lekker vrij kan snuffelen, graven, rollen (in vieze dingen), de omgeving kan verkennen en alle hondendingen te doen die hij zou willen doen.

Zoek een plek, weg van het verkeer en de drukte van je normale omgeving. Rij iets verder dan de plekken waar iedereen naar toe gaat en zoek een heerlijk rustig bos, een afgelegen wandelpad tussen de weilanden of akkers of bijv. een rustig en verlaten industrieterrein in de avonden of weekends. Als je buiten je kaders denkt, kun je vast wel een leuke en geschikte plek bedenken. Het doel van deze wandeling is om je hond de kans te geven, echt weer even een hond te zijn in een zo stressvrije en ongestructureerde omgeving als mogelijk.

Deze wandelingen zijn dus verrijkend, stimulerend, maar ook tegelijkertijd kalmerend en ontstressend en ja, .... dus decomprimerend. Ze veranderen de mindset van jou en je hond en zorgen ervoor dat je hond langzaamaan alle opgebouwde spanning en stress van onze drukke maatschappij vol prikkels en bezigheden kan loslaten en kwijtraken.

Het klinkt heel simpel, maar je zult merken als je dit vaker gaat doen met je hond dat de fysieke, emotionele en zelfs ook de gedragsveranderingen door deze wandelingen enorm kunnen zijn.

Waarom zijn deze wandelingen zo goed voor jou en je hond? Honden zien de wereld door hun neus en hun natuurlijke gedrag bestaat o.a. uit ruiken en snuffelen, spelen, rennen en achtervolgen, graven en rollen in dode en stinkende dingen, om maar eens wat te noemen. De dagelijkse uitlaatwandelingetjes aan een korte lijn, soms zelfs zonder de mogelijkheid om te mogen snuffelen, biedt niet veel verrijking maar geeft eigenlijk alleen maar stress en spanning.

Onze omgeving is meestal vol prikkels en afleidingen: het drukke verkeer, tal van andere honden, ook vaak aan een korte lijn of blaffend achter de erfscheiding, maar rennende en gillende kinderen, of hardlopers, katten, harde geluiden en noem maar op…

Sommige baasjes gaan daarom naar het park of naar de hondenveldjes om lekker actief te kunnen spelen met hun hond. En alhoewel je hond zeker ook lekker zijn lichamelijk beweging moet krijgen en zijn energie kwijt moet kunnen, zorgen veel van deze activiteiten zoals het veelvuldig balgooien juist voor een forse verhoging van de adrenaline en dus van de opwinding en stress.

Kortom, voor honden die nerveus, onzeker of angstig zijn of tijdens hun dagelijkse wandelingen snel opgewonden of spanning, angst, stress of reactiviteit ervaren, helpen de decompressiewandelingen vast en zeker en zorgen voor een verlichting van de stress en verbeteren de gezondheid. Deze "verlichtende" wandelingen hoeven niet elke week hetzelfde te zijn, varieer en ontdek gewoon verschillende omgevingen op verschillende dagen of tijdstippen en kijk wat het jou en je hond oplevert.

Heb je nog aanvullingen, tips of suggesties? Laat het weten in de reacties hieronder of stuur je me een pb'tje. En natuurlijk ben ik ook benieuwd naar wat het jullie heeft opgeleverd.

Samen maken we het leven van onze honden nog veel fijner en aangenamer. Meer artikelen lezen over hondengedrag of stress bij honden, lees ook de andere blogs en artikelen of heb je advies of hulp nodig bij het gedrag van je hond, of wil je gewoon prachtige foto's laten maken van je hond, stuur dan eens een berichtje

voor meer info.


312 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page