top of page

Informatie vergaren

Bijgewerkt op: 9 mei 2022

Oorlogsdreiging leert ons het gedrag van onze honden wellicht beter begrijpen

We leven momenteel in een vreselijk spannende en bedreigende tijd. Zelfs hier in het altijd relatief veilige Nederland, ervaren we nu de dreiging. Ik beperk me in deze post, naar de overeenkomsten die je ziet in hondengedrag. Want als deze oorlog ons iets laat ervaren is hoe honden zich kunnen voelen bij het zien of ervaren van dreiging.

Hoe je je voelt en gedraagt wordt bepaald door een aantal behoeften die we allemaal hebben, denk bijv. aan de piramide van Maslow: elk wezen streeft dezelfde behoeften na en er is een ordening van die behoeften. Naast je gezondheid en onze dagelijkse behoeften zoals eten, slapen, ontlasten e.d. is er een grote behoefte aan het ervaren van veiligheid en zekerheid.

Zonder het gevoel van veiligheid kun je niet ontspannen leven. En als we ons in een bedreigde situatie bevinden maakt dat angstig en onrustig. Ik denk dat heel veel mensen dit wel herkennen op het moment. Toch hebben we ook de drang om informatie te willen vergaren zoals het volgen van het nieuws, terwijl je dat vaak juist nog angstiger en onzekerder maakt. Toch kunnen we het niet laten, je wil op een of andere manier controle krijgen over de situatie.

Precies het gedrag dat veel honden laten zien in een voor hun spannende of bedreigende situatie. Of dat nu het zien van een andere hond is, of een vreemde persoon, ze reageren vaak vanuit hun angst en onzekerheid en willen eigenlijk ook informatie vergaren net als wij door juist naar de prikkel toe te willen, terwijl ze er heel onzeker over zijn. Ook hier zijn er dezelfde verschillende overlevingsstrategieen, zoals vechten, vluchten of bevriezen, vergelijkbaar met wat er momenteel in de wereld gebeurd. En net zoals we de slachtoffers kunnen helpen door uit de situatie te halen en/of steun en veiligheid aan te bieden, is dat ook hetgeen wat je voor je hond kunt betekenen.

Natuurlijk is de situatie in Oekraine vele malen erger en het leed voor mens en dier en de natuur veel dramatischer, maar hopelijk helpt deze simpele vergelijking t gedrag van je hond in een aantal situaties beter te begrijpen.

Sterkte gewenst voor alle betrokkenen in deze ellendige oorlog en laten we a.u.b. hopen dat er snel een vreedzame oplossing komt.

Kees van Sundert Erkend hondengedragsdeskundige & professioneel hondenfotograaf.

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page