top of page

Het omslagpunt tijdens de kennismaking bij honden.

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Wie (her)kent het niet?

Het omslagpunt tijdens de kennismaking bij honden..

Je hond loopt lekker los in het bos of je wandelt met je hond en opeens komt er een hond uit het niets naar jullie toe gelopen. Je ziet ineens de spanning toenemen, je hond staat gespannen, de nekharen staan overeind en een of beide honden laten een grom horen. Je probeert je hond (en de andere hond) te waarschuwen dat ze niet mogen vechten, dus je zegt streng “Bandhu, pas op of niet doen". Maar Bandhu raakt juist meer opgewonden. “ Denk erom, Bandhu, wegwezen” zeg je nogmaals op barse toon en je probeert hem met de lijn of bijv. je knie weg te halen bij de andere hond.

Grote kans dat op dat moment juist een gevecht uitbreekt.

Het is een veel voorkomende reactie om precies dat te doen wat Bandhu’s baasje deed, om je hond met een strenge en waarschuwende stem proberen rustig te blijven en zich te beheersen. En bij een enkele hond werkt dat ook prima. Maar helaas voelen de meeste honden er zich nog onzekerder door en geeft het juist nog meer spanning. En hoewel het best raar en misschien tegen je gevoel ingaat, is het vaak veel beter om je hond met een hoge, vrolijke stem mee te lokken.

En al helemaal als je je hond hebt geleerd (geconditioneerd) dat zijn naam een teken is om naar jou te kijken en dat een beloning volgt. En hoewel de situatie “ spannend” is, kun je nog steeds zijn aandacht krijgen, zeker als je op tijd bent. Je kunt hem dan naar je toe roepen, en daarmee een mogelijk gevecht voorkomen. Hoe “luchtiger” en opgewekter je doet, hoe beter het gaat. En natuurlijk kun je ook proberen de aandacht van je hond bij je te krijgen door vrolijk weg te huppelen/lopen en zo je hond de kans geven zich uit de situatie te onttrekken voordat het escaleert. Wacht hier niet te lang mee, timing is heel belangrijk, probeer daarom altijd de lichaamstaal van jouw en de andere hond goed te lezen en tijdig in te grijpen.


Aan de lijn komen deze situaties natuurlijk nog veel vaker voor. Veel hondenbaasjes weten nog steeds niet dat honden zeker niet met alle andere honden willen kennismaken en het vooral heel spannend vinden en er erg onzeker van worden. Let daarom eens wat vaker op de houding en lichaamstaal van je hond en hoe en wat hij met je communiceert. In deze situaties is de invloed van de baasjes nog veel groter en belangrijker. De verhoogde alertheid van de baasjes, het strakker vasthouden van de lijn, vaak al een waarschuwend “pas op hoor” et cetera, maakt dat de spanning razendsnel oploopt. Zeker als de andere hond ook nog eens frontaal op jullie afkomt. Als je met je hond van kleins af aan of in prikkelarme omgevingen hebt geoefend om bijv. aandacht te schenken aan jou bij het horen van zijn naam of om bijv. je hond met een vrolijke stem weg te kunnen leiden kan een uitval aan de lijn worden voorkomen en kun je de stress bij je hond deels beperken. Zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt toepassen, waardoor je hond zich veilig uit de situatie kan onttrekken of de situatie kan negeren.

Natuurlijk werkt deze tactiek niet in elke situatie, het heeft ook te maken met eerdere ervaringen van je hond, de afstand en de al opgebouwde spanning, jouw communicatie etc... Zodra een hond de drempel overschrijdt - dus voorbij zijn omslagpunt gaat- is hij niet meer in staat om die verbale signalen van jou in zijn hersenenen te verwerken, de emotie en zijn overlevingsinstinct heeft het overgenomen en het is voor hem gewoon onmogelijk nog na te kunnen denken, zich te beheersen of jou te horen en te luisteren, dus ook hier is timing van wezenlijk belang.



En het zou toch geweldig zijn als iedereen zijn hond een goede (sociale) opvoeding kon geven, waarbij hij/zij ook nog eens het allerleukste baasje is voor de hond die er bestaat, aan de lijn houdt waar het moet, afwisseling en uitdaging biedt in lichamelijke en mentale activiteiten, maar ook altijd meer dan voldoende veiligheid en rust biedt, en oefent in dingen als: aandacht voor het baasje (kijk naar me wanneer je naam wordt genoemd), het terugroepen (komen wanneer ik je roep) en vrolijk met me meelopen uit de situatie.

Begin zo vroeg mogelijk, start (in een omgeving/tijdstip) zonder (teveel) prikkels, bouw het in korte sessies rustig en stapsgewijs op en hou het leuk voor jezelf en vooral voor je hond. En probeer spanning te vermijden of weg te halen, door o.a. zelf heel rustig en kalm te blijven, op je eigen ademhaling, houding en communicatie te letten, vooraf te bedenken en te oefenen hoe het gewenste gedrag eruit ziet van je hond enzoverder. Probeer het gewoon eens, je zult er misschien versteld van staan ​​hoe goed het werkt.

Meer weten, of eens een privé training of gedragsconsult afspreken? Neem dan eens contact op en stuur een e-mail. Kees van Sundert.

Erkend hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie


209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page