top of page

Gedragsveranderingen tijdens puberteit hond

Bijgewerkt op: 11 mei 2022

Waarom ontstaan er vaak zoveel gedragsveranderingen bij je hond tijdens de puberteit?

Ben je eindelijk de puppytijd goed doorgekomen, breekt de pubertijd aan. En dat geeft vaak weer heel nieuwe uitdagingen. Zo gaan jonge honden door een nieuwe angstperiode, kijk er dus niet raar van op als je goed gesocialiseerde pup weer tekenen van onzekerheid en angst laat zien, ook voor prikkels en situaties die hij allang kent.

Ook word je hond nu sociaal en seksueel volwassen. Door veranderingen in de hersenen, hormonale verschuivingen en mogelijke groeipijnen kunnen een aantal gedragsveranderingen ontstaan. Zo kunnen de hormonale pieken zorgen voor verhoogde opwinding, reactief gedrag of een veel intenser gedrag van wat je al ervaarde de laatste maanden. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek honden op deze leeftijd geneigd zijn minder naar hun baasjes te luisteren, terwijl ze vrolijk en betrouwbaar reageerden op dezelfde signalen van vreemden!

Dit komt o.a. een verschuiving in het dopaminesysteem, het beloningssysteem. Er ontstaan lagere niveaus van dopamine, wat betekent dat alles een beetje saai of gewoon gevonden wordt.

Hun nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen neemt toe en ze willen gaan ontdekken en experimenteren. Ze gaan verder weg van hun baasjes en er ontstaat ook een duidelijke verandering in de interacties tussen honden, wat leidt tot een toename van conflicten waarbij er meer competitief gedrag is tussen honden, vaak als gevolg van de hormoonschommelingen. Tijdens deze fase zien we ook een herbedrading van de hersenen.

Dus juist als je denkt dat de opvoeding steeds makkelijk zal worden, wordt het juist moeilijker: je hond gaat meer risicogedrag vertonen, wordt strijdlustiger, gaat je uittesten en grenzen verleggen.

Ze gaan dingen en ervaringen zoeken die hun een goed gevoel geven. Ze rennen verder weg om leuke ervaringen te hebben. En de normale beloningen zoals traktaties, speelgoed en complimenten zijn saai en te gewoon geworden in vergelijking met alle nieuwe ervaringen en ontdekkingen.

Het is dus superbelangrijk vooral in deze periode met je hond te blijven trainen, te werken aan jullie band en het belang en de waarde van beloningen en ervaringen te verbeteren.



Maar er is ook goed nieuws!
 Stel je verwachtingen (tijdelijk) bij, begrijp welke fase je hond doorgaat, welke behoeften hij nu voelt en zorg ervoor dat onbedoeld ongewenst gedrag niet versterkt wordt maar dat je het voortijdig kunt ombuigen naar gewenst gedrag. Het is dan maar tijdelijk.

Werk aan het opbouwen van het zelfvertrouwen, zorg dat je de innerlijke onrust weghaalt, geef duidelijkheid en breng structuur en focus aan. Stimuleer en moedig het nemen van rust aan, biedt verrijkende activiteiten aan zoals geur en speurwerk en hersenspelletjes en zorg lichamelijke inspanning met een lage impact in combinatie met training.

Zo kun je ervoor zorgen dat je hond het niet overdrijft terwijl hij toch die grenzeloze energie verbruikt. En kun je de band tussen jullie weer versterken en kom je makkelijker door deze lastige fase heen.



Meer weten, hulp of begeleiding nodig of wil je gewoon ervaringen delen, neem contact op en laat het me weten, stuur een mailtje of zet je opmerkingen onder dit bericht.

Kees van Sundert.

Erkend hondengedragstherapeut bij Dogcases &

professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie

260 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page