top of page

Geef jij je hond wat hij of zij echt nodig heeft of kan je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Geef jij je hond wat hij echt nodig heeft of kan je hier eigenlijk wel wat hulp bij gebruiken? - Wat heeft je hond eigenlijk nodig in zijn dagelijkse leven en wat kun jij doen om hem dat zo goed mogelijk te bieden? - En wat kun je doen om jullie band perfect te krijgen en te houden? - Of wil je juist coaching en begeleiding bij het eerste en zo belangrijke jaar van je jonge hond? En zo de basis leggen voor leuke, sociale hond die graag dingen met je onderneemt en zich ook nog kan gedragen in allerlei situaties en omstandigheden.

Kortom een leuk en stressvrij leven voor hond en baasje.

Wie wil dat nou niet? Het is daarvoor belangrijk dat je je hond leert kennen en begrijpen.

Gedragsproblemen Natuurlijk help ik ook honden die gedragsproblemen hebben (het is vaak pas een probleem als het gedrag door het baasje of de omgeving als vervelend wordt ervaren). Maar heel veel honden ondervinden dagelijks de nodige stress doordat hun behoeften niet voldoende worden vervuld of dat ze in situaties en omstandigheden komen die ze helemaal (nog) niet aankunnen. Uiteindelijk leidt dit tot een constant te hoog stressniveau. Soms zelfs zo hoog dat je kunt spreken van een hond met chronische stress. Naast gezondheidsproblemen is teveel stress een hele belangrijke oorzaak van gedragsproblemen bij honden wat heel vaak niet als zodanig erkend en herkend wordt.

Gedragsproblemen zijn bijvoorbeeld: - Trekken aan de lijn - Agressie / uitvallen naar andere honden - Schooien / eten stelen - Opspringen tegen bezoek

- Te enthousiast/geen beheersing hebben - Druk en ruw gedrag naar kinderen - Weglopen, niet terug komen tijdens wandeling - Niet luisteren - Veel blaffen - Agressie of angst naar mensen - Verlatingsangst / niet alleen kunnen zijn - Kapot maken van spullen in huis - Angst voor harde geluiden (o.a. vuurwerkangst) - Binnen plassen - Hyperactiviteit of depressivitiet, - Staartjagen, zelfbeschadiging, rondjes lopen e.d. enz

Een hond is geen mens Onze hond is tegenwoordig vaak volwaardig lid van het gezin en ons sociale leven. Maar besef ook dat je hond geen mens is en accepteer zijn eigen karakter en persoonlijkheid en zijn (hondse) behoeften. Weet of je hond een introvert of extravert type is. Is het misschien een binnenvetter en laat hij of zij weinig merken aan de buitenkant. Zorgen Het is jouw taak voor hem en haar te zorgen: te voorzien van voedsel, veiligheid en aandacht te bieden en daarnaast ook genoeg kwalitatieve rust en ontspanning te geven. Daarbij zul je je hond bij moeten brengen hoe hij/zij zich mag gedragen en welk gedrag je van hem verwacht in bepaalde situaties en omstandigheden. Als je je hond dat niet vertelt en je vervult daarnaast niet een aantal van de basisbehoeften, dan vult hij/zij het zelf in en ontwikkelt wellciht gedrag dat je liever niet had gezien in die situaties.

Vraag jezelf eens af: - In hoeverre accepteer je het karakter (persoonlijkheid) en de rastypische eigenschappen van je hond? - Ben je ook bereid invulling te geven aan de behoeften van je hond? - Hoe veeleisend ben je? - Hoeveel (prestatie) druk leg je op je hond? - Hoeveel geduld heb je met je hond en hoeveel vaardigheden beheers je om je hond/puppy dingen aan te leren/duidelijk te maken? - Wat zijn je verwachtingen van je hond en is dit reëel gezien de leeftijd, ras etc? - Hoeveel tijd besteed je aan je hond?

- Hoe creatief ben je in de opvoeding en begeleiding?

- Hanteer je een positieve en stimulerende aanpak en begeleiding van je hond, weet je wat jouw hond motiveert en hij/zij helemaal happy van wordt? - Hoe zijn de leefomstandigheden van je hond (ruimte, mate van beweging, afleiding, (sociale) activiteiten et cetera.

Kortom, genoeg om eens over na te denken en bij jezelf en je hond te ontdekken waar je samen nog meer uit kunt halen en samen kunt groeien en jullie band en relatie kunt verbeteren. Mocht je begeleiding bij de opvoeding van je hond nodig hebben, ik help je graag om je hond nog beter te leren kennen en hiermee probleemgedrag te voorkomen of op te lossen. groetjes,

Kees van Sundert Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)


49 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page