Eikels, walnoten en andere giftige stoffen voor honden

Let op als je met je hond(en) gaat wandelen. De eikels liggen weer volop onder de bomen en in het bos en sommige honden zijn er gek op: om mee te spelen, of om op te kauwen of zelfs om op te eten.. Maar net als walnoten zijn eikels heel gevaarlijk voor honden.. Walnoten kunnen schimmels bevatten en vooral de groene eikels bevatten veel looizuren of tanninen en kunnen bij een teveel Tannine vergiftiging geven. Tannine is 'n looizuur dat zich oa. ook in kastanjes zit. Het is een zuur wat bij teveel inname heel moeizaam door de hond kan worden afgebroken. Het is erg prikkelend en irriterend voor het slijmvlies van de maag en darmen. Zelfs zo erg dat er ontstekingen en zweertjes kunnen ontstaan en dat het slijmvlies eraan kapot kan gaan. Dit veroorzaakt hevige buikkrampen, braken en diarree en naast een acute nierbeschadiging kunnen ze er behoorlijk (zelfs dood ziek) van worden. Onderschat dit a.u.b niet!

Verstopping

Eikels, kastanjes en (kleine) dennenappels kunnen ook problemen geven omdat ze vast komen te zitten in de darmen. De hond kan zijn ontlasting niet meer kwijt of hij zal met grote kracht gaan braken. Een operatie is dan vaak het laatste redmiddel. Let dus erg goed op wat je hond allemaal in zijn bek pakt en train/oefen met geen dingen van de grond te pakken en ook zeker met het loslaten/afgeven van dingen die hij in zijn bek heeft.

Welk eten is nog meer giftig voor honden?

Chocolade

Het stofje theobromine in chocola is zeer giftig voor honden en katten en heeft effect op het zenuwstelsel en het hart. Hoe puurder de chocola hoe meer theobromine het bevat. Witte chocolade bevat zeer weinig, maar een reep pure chocolade van 180 gram kan een Jack Russel vergiftigen. Bakkerschocolade is zelfs nog giftiger, met 180 gram legt een Golden Retriever al het loodje. Laat dus geen chocolaatjes op plekken staan waar de hond bij zou kunnen, want honden vinden chocola meestal lekker. Pas ook op met de (kinder)feestjes, feestdagen wanneer er vaak chocoladeletters, paaseieren en kerstkransjes in huis zijn. Neem direct contact op met je dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten.

Alcohol

Alcohol is niet goed voor onze lever, maar de schade die onze honden oplopen, is veel groter. Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus nooit geen slokje.

Koffie

De cafeïne in koffie (en tevens te vinden in cola, thee en energiedrankjes) is heel slecht voor een hond en kan in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn. Bij een cafeïnevergiftiging versnelt de ademhaling en de hartslag, treden er inwendige bloedingen op, de hond gaat trillen en krijgt ongecontroleerde spierbewegingen. Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis. Pas ook op met rondslingerende theezakjes.

Avocado

De schil, pit en plant van de avocado zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook voor andere zoogdieren en vogels. Het giftige persine uit deze vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Druiven en rozijnen

Door welk stofje druiven en rozijnen giftig zijn, is nog niet bekend, maar het eten ervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf drie gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig. Pas ook op met krentenbollen, sultana’s en andere producten waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen

Ongekookt zijn aardappelen giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en uitlopers zijn gevaarlijk. Zowel een hond als mens kan een aardappelvergiftiging oplopen. Eenmaal gekookt kan je hond gerust een aardappel eten. De solanine blijft dan achter in het water.


Noten

Noten zijn niet goed voor honden. Vooral Macadamianoten kunnen voor problemen zorgen en invloed hebben op het zenuwstelsel en de spieren. Walnoten kunnen giftige schimmels bevatten. Indien een hond een pinda-allergie heeft kan een pinda of pindakaas dodelijk zijn. Pindakaas wordt soms wel aan honden gegeven, maar is erg vet en teveel kan zorgen voor diarree of overgeven. Wil je toch wat pindakaas geven doe dit dan gematigd.

Tomaten

Alle groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren. De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen gegeten worden door een hond.

Xylitol

De zoetstof xylitol wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici. Door het eten ervan kan een hond in coma raken en uiteindelijk overlijden. Ook pindakaas met minder suiker bevat soms xylitol. Er zelfs een geval bekend waarbij een hond overlijd aan het eten van peperkoek Zero.

Voor honden is xylitol heel gevaarlijk. Het heeft bij honden een andere werking dan bij ons mensen. Bij zowel de mens als de hond wordt het bloedsuikergehalte in ons bloed gecontroleerd door de afgifte van insuline door de alvleesklier. Bij de mens stimuleert xylitol de afgifte van insuline door de alvleesklier niet. Echter bij andere diersoorten, zoals met name de hond, wordt xylitol extreem snel opgenomen in de bloedsomloop, waar het zorgt voor een extreme stimulatie van de alvleesklier om insuline af te geven. Deze plotselinge verhoogde afgifte van insuline in het bloed zorgt voor een acute en grote verlaging van het bloedsuikergehalte (hypoglycemie) die levensbedreigend kan zijn. Dit proces leidt naast een verlaagde bloedsuiker ook tot leverfalen. Lees ook mijn andere blog over de gevolgen van Xylitol

Uien en knoflook

Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflooksnoepjes voor honden, maar ik vermijd deze liever. De familie van de ui, denk aan prei en bieslook, heeft hetzelfde effect op honden. Ook gekookt of in poedervorm blijft het giftig.

Champignons

Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekte is altijd dodelijk voor honden en katten, maar ongevaarlijk voor mensen. In veel Europese landen komt de ziekte niet meer voor. In een land zoals Spanje kan je hond het echter nog oplopen.

Zout

Zout wordt soms ten onrechte gegeven om de hond te laten braken. Bijvoorbeeld als hij iets gevaarlijks heeft gegeten. Dit kan echter een zoutvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan een hond gaan overgeven, veel drinken en last van diarree krijgen. Uiteindelijk kan het epileptische aanvallen veroorzaken en de hond kan er aan overlijden.

Pitten

De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc. bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig. Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten.

Melkproducten

Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas of wat smeerkaas in zijn Kong kan dus geen kwaad.

Medicijnen

Let op dat je hond geen medicijnen te pakken kan krijgen uit openstaande kastjes of een handtas die open staat. Geef ook geen pijnstillers of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Een enkele paracetamol kan al dodelijk zijn voor een kleine hond. Een hond zal gaan braken, wordt suf, krijgt diarree en kan leverproblemen krijgen. Alleen als je er op tijd bij bent, is er kans op herstel.

Heeft je hond iets gegeten wat je niet vertrouwt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Geef de hond geen zout aangezien dit een zoutvergiftiging kan veroorzaken.

Wanneer je denkt dat je hond een giftig voedsel heeft opgegeten is het noodzaak om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Het is belangrijk om de volgende gegevens te vermelden bij de dierenarts.

 • De naam van het voedsel en eventueel kun je het voedsel meenemen.

 • Heeft de hond het voedsel opgegeten of is er huidcontact geweest.

 • Welke symptomen zijn er opgevallen (bijvoorbeeld: baken, diarree, speekselen, trillen, zenuwverschijnselen enz.)

 • Eventueel braaksel of uitwerpselen van het dier meenemen.

 • Wat de juiste behandeling is voor uw huisdier is afhankelijk van het soort voedsel wat de hond heeft opgegeten.


Andere veelvoorkomende vergiftigingen:

 • huishoudelijke (reinigings-)middelen;

 • onkruidverdelger;

 • rattengif, muizengif;

 • slakkendodend middel;

 • antivries;

 • padden (die scheiden giftige stoffen af);

 • schimmel;

 • zout

 • sigaretten

Extreem giftige planten voor honden