top of page

Begin zelf met geurtraining met je hond of pup

De beginnershandleiding voor geurtraining voor honden

Geurwerk of geurdetectie is de meest toegankelijke verrijkingsactiviteit die je met je pup of hond kunt doen. Niet alleen is geurwerk enorm nuttig voor honden, het is ook volledig toegankelijk voor iedereen (en je kunt het overal doen) en het hoeft niet veel te kosten. "Van jonge puppy's tot oudere honden, elke hond wil graag zijn neus gebruiken. En daar zijn ze natuurlijk best goed in! " Wat is geurtraining voor honden? Bij geurdetectie (ook wel geurwerk, neuswerk, geurtraining genoemd) maak je gebruik van de natuurlijke kracht van de neus van je hond om een ​​geur te zoeken en te vinden. Net zoals politiehonden hun neus gebruiken om geuren op te sporen en bewijsmateriaal te vinden of informatie te vinden om hun mensen te helpen, kan je hond hetzelfde doen. Het is geweldig om de focus te verbeteren, mentale stimulatie te geven en je hond te vermoeien zonder veel fysieke uitdaging te moeten geven zoals urenlange wandelingen! Voor wie is geurwerk bedoeld? Elke hond kan het, van groot tot klein, van jong tot oud, elk ras kan in principe al zonder voorafgaande training of gehoorzaamheid beginnen met geurtraining. Maar de training is vooral heel nuttig voor:

 • Snel opgewonden honden

 • Reactieve of nerveuze en onrustige honden

 • De oudere senior honden

 • Honden die veel in een bench rusten of vooral aan de lijn lopen

 • Puppy's

 • Gepensioneerde sporthonden

 • KORTOM, ELKE HOND WEL!

Geurwerk is iets wat alle honden leuk vinden, van Herders, Labradoodles, Retrievers, gezelschapshondjes enz enz. Als honden een activiteit konden kiezen om te doen, zou er vast en zeker speur en geurwerk bijzitten. Wist je dat de mens ongeveer 5 miljoen reukcellen heeft en de hond heeft er tussen 125 en 300 miljoen!En elke reukcel bevat weer geurreceptoren. Er zijn wel 1000 verschillende geurreceptorgenen bekend bij de hond (vergeleken met ongeveer 350 bij de mens). Dus de neus van de hond is zo krachtig dat als wij erwtensoep ruiken, de hond makkelijk alle verschillende afzonderlijke ingrediënten ruikt! Wat zijn de voordelen van geurtraining voor honden? Geurdetectie is een teamsport die veel voordelen oplevert voor hond en baasje.

 • Verbeterde band tussen hond en baasje

 • Mentale stimulatie kun je overal doen

 • Sterkere focus en het vermogen om zich los te maken van afleidingen

 • Verbeterd optimisme (voor hond en baasje) wanneer de hond de voorwerpen of lekkers vindt

 • Plezier in het doen van iets dat vanzelfsprekend is voor de hond, erg motiverend en belonend

 • Het werkt kalmerend en ontspannend voor prikkelbare, nerveuze of reactieve honden

 • Een geweldige stimulans voor honden om dichtbij bij je te blijven en buiten met samen met baasje leuke dingen te doen te verbeteren

Hoe geurwerk reactieve honden helpt Het gebruik van de neus werkt stress verlagend en heeft dus een ontspannend effect op de hond. Hierdoor is speuren ook uitermate geschikt voor angstige, onzekere en reactieve honden. Van werkn met geur krijgt je hond zelfvertrouwen en leert geconcentreerd werken. Het helpt je hond mentaal en met zijn reactiviteit, want de verrijking en de stimulatie zorgen voor focus en geconcentreerd werken en houden zijn hoofd bij die taak. Het maakt dat je het eigenlijk overal kan doe, maar ook vooral in de veiligheid en comfort van eigen tuin of huis. Hoe geurwerk honden helpt bij benchrust of verminderde beweging En natuurlijk is het doen van geurwerk een mooie oplossing bij honden die benchrust hebben, door operaties, blessures, castratie/sterilisatie enz. Wanneer de honden in de bench rusten of aan de lijn lopen, geeft geurwerk hen mentale stimulatie, zodat ze tot rust kunnen komen en bevredigd zijn.En natuurlijk ook voor oudere honden een geweldige mentale uitlaatklep. Speuren gebeurt altijd aangelijnd en is daarmee ook zeer geschikt voor dove of blinde honden. Juist bij deze honden is de neus enorm sterk ontwikkeld en dat maakt speuren voor hen een leuke en uitdagende bezigheid.​. Hoe geurwerk de herinnering helpt verbeteren Geurdetectie is een teamsport. Het maakt gebruik van iets dat je hond belonend vindt en het voegt waarde toe aan het dicht bij het baasje blijven en samenwerken.

En hoeveel honden zijn druk bezig met geuren opsporen en hebben daarbij geen aandacht meer voor hun baasje? Daarom, doe altijd wat geurwerkoefeningen, ook voordat je gaat wandelen in een nieuwe of bekende omgeving en natuurlijk tijdens je wandelingen met willekeurige tussenpozen. Het geurwerk zorgt er niet alleen voor dat je hond in een betere mindset komt en rustiger wordt, maar het is ook een uitlaatklep waar je hond naar op zoek gaat. “En als je regelmatig het beste, leukste, creatiefste geurspel uit het leven van je hond speelt, zal je hond vast en zeker naar jou kijken om telkens het spel te gaan spelen in plaats van naar de omgeving om hem heen. Jij wordt het belangrijkste in hun omgeving en ze zijn gemotiveerd om dichtbij te blijven.” Wat heb je nodig in je geurwerkkit? Je hebt niet veel uitrusting nodig om aan de slag te gaan met geurwerktraining. Het enige wat je nodig heeft is een langere lijn/riem en een voorwerp dat je hond graag wil vinden! Dat kan voedsel zijn, een voedselspeeltje zoals een Clam zijn, een motiverend trekspeeltje of een balspeeltje. Je kunt het beste een ​​paar verschillende opties hebben om mee te spelen, zodat je het speeltje kunt gebruiken waarbij jouw hond het meest gedreven is om te volgen en te vinden! Naarmate je vaker speelt, leer je je hond verschillende geuren te vinden, maar om te beginnen is het echt zo simpel als een speeltje of een lekker snackje/beloning te gebruiken! Natuurlijk kun je met je hond mantrailinglessen of detectielessen volgen, maar ik geef je hierbij al een ​​eenvoudige manier om zelf geurwerkspelletjes bij je hond te introduceren, zodat je deze kunt uitproberen. Stap 1: Sleep eten/speelgoed over de grond om een ​​geurspoor te maken. Stap 2: Verberg het lekkers/speelgoed aan het einde van het pad. Stap 3: Doe eventueel je hond aan de lijn en kijk hoe de neus van je hond de weg wijst. Stap 4: Beloon je hond met het voer of een (trek)spelletje voor het vinden van de geur. Je kunt bijvoorbeeld een pensstaafje of ander gedroogd hondensnackje met wat geur gebruiken, dit over de grond slepen om een ​​geurspoor achter te laten, het vervolgens in zoiets als een "Bungee Food Bag" stoppen en het aan het einde van het pad verstoppen. Je hond zal dan zijn neus gebruiken om de geur te volgen en het verborgen item te vinden. Als je hond niet zo gemotiveerd is met lekkers, dan kun je bijv een speeltje van schapenvacht of konijnenbont gebruiken om over de grond te slepen en een geurspoor te maken - en het vervolgens te verbergen zodat je hond de geur ervan kan opsnuiven en het vinden.

Geurdetectie meenemen tijdens je wandelingen Het verbeteren van je geurdetectievaardigheden is ook geweldig om te doen buitenshuis, tijdens de wandelingen en hoe creatiever je bent hoe beter. Speel dus vaak de geurspelletjes buitenshuis, tijdens wandelingen in zoveel mogelijk verschillende omgevingen. Je kunt je hond bijvoorbeeld de auto laten doorzoeken op het item, in omgevallen bomen, struiken, bebouwde omgevingen en verschillende oppervlakken gebruiken. Ga er dus op uit en zoek en gebruik verschillende oppervlakken om je hond te laten uitwerken of verschillende omgevingsuitdagingen. Werken in het bos is anders dan werken in de achtertuin. Ochtends vroeg is weer anders dan in de namiddag of late avond. Zorg ervoor dat er overal waar je heen gaat een geurspel plaatsvindt en je bouwt waarde op door dicht bij jezelf te blijven.”

En geniet vooral van alle positieve en mooie eigenschappen van je hond. En je weet, heb je vragen of hulp nodig bij het gedrag van je hond, je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje naar info@dogcases.nl en ben je op zoek naar de leukste, beste en lekkerste producten voor je hond, kijk eens op https://www.dogcases.nl/hondenwinkel, vooral de speeltjes van PlayScent met hun geur en smaak zijn superbruikbaar. groetjes, Kees van Sundert Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

Post: Blog2_Post
bottom of page