top of page

Adem in, adem uit!

Adem in, adem uit! Heb je een hond die snel opgewonden, hyperactief of een fikse dosis jachtdrift heeft, dan kan dat een hele uitdaging zijn om dat in goede banen te leiden. Natuurlijk kun je regelmatig een ontspannende decompressie wandeling gaan maken, of zo vaak mogelijk geluksmomentjes creëren met je hond, maar er is nog een fijne techniek die je samen kunt leren en toepassen.

Hiermee kun je snel en eenvoudig (en effectief) de stress en de bijbehorende frustratie en spanning verminderen.

De ademhalingsoefeningen! Deze techniek helpt het opwindingsniveau van je hond te verlagen, waardoor hij/zij in een andere mindset kan komen en weer kan "gaan nadenken" en bereikbaar is voor je communicatie.

Je kunt deze ademhalingsoefening natuurlijk in verschillende situaties gebruiken:

 • Na stressvolle ontmoetingen met andere honden of mensen

 • Als cool-down aan het einde van je wandeling

 • In spannende of te opwindende situaties

 • Als "time-out" pauze/onderbreking tijdens te opwindend spel of andere uitdagende situaties of omstandigheden

 • Na of tijdens het najagen van wild

enzovoort enzovoort

Hoe begin je?

 • Kies een rustige en relaxte plek tijdens je wandeling en ga daar rustig stil zitten of staan.

 • Adem langzaam in en uit, en zorg ervoor dat je hond het kan horen.

 • Elke keer dat je uitademt, gooi je iets lekkers of geef je je hond iets lekkers (superkleine traktatie)

 • Adem steeds langer uit dan dat je inademt (max 10 sec); dit helpt ook zelf kalm te blijven! Onze honden zijn heel gevoelig voor onze emoties, en onze rustige langzame ademhaling zorgt ervoor dat zij ook eerder kalm en rustig worden en blijven.

Als dat goed gaat, doe je de oefening ook tijdens rustige momenten van je wandeling. Als je hond zich steeds rustiger voelt, heeft hij meer kans van slagen. Als je het samen goed beheerst en steeds meer toepast kun je deze oefening altijd en overal gaan gebruiken, en zul je je hond steeds sneller en makkelijker tot rust leren brengen.

Ademhalingsoefening 2 De volgende stap is niet alleen samen rustiger in en uit te ademen, maar je hond bewuster te leren ademhalen en om ze te leren hoe ze hun adem moeten inhouden.

Hoe werkt de ademhaling van een hond

Honden kunnen niet hijgen (ademen langs de mond) en tegelijkertijd door hun neus ademen. Ze hebben neusvleugels langs hun neusgaten, net zoals wij, die op en neer bewegen wanneer ze diep in- en uitademen.

De beweging van de neusvleugels wordt dus onze indicator of de hond al dan niet diep in- en uitademt. Bij dunne en/of kortharige honden kan je ook aan de ribbenkast zien of de hond goed ademt.

 • Neem een snoepje tussen je vingers en beweeg deze van je ogen weg, richting de neus van de hond.

 • Je hond ruikt het snoepje, en zal de mond moeten sluiten om door de neus de geur van het snoepje te kunnen waarnemen => de hond ademt in door de neus.

 • Op het moment dat de hond inademt door de neus: kun je klikken + benoemen (adem in) + lekkers.

 • Oefen dit een paar minuten tot je zeker weet dat je hond begrijpt wat je bedoelt en het uitvoert zoals de bedoeling is.


Bij donkere honden kan het moeilijk zijn om de beweging van de neusvleugels waar te nemen. Maar als je het eenmaal ontdekt hebt hoe zo’n beweging eruit ziet, zie je het voortaan gelijk.

 • Nu kan je langzaam het woord ‘adem in’ gaan gebruiken als commando. Herhaal ook dit een aantal keer tot je voelt/ziet dat je hond het snapt.

 • Als de hond goed begint te reageren op het commando ‘adem in”, kan je de beloning beginnen uitstellen, seconde per seconde. Let erop: neem je tijd! Overhaast niets, dat werkt alleen maar tegen je!

 • Voor je het weet heb je een hond die op commando zijn/haar ademhaling rustig leert regelen. Door veel herhaling en oefening zal je hond het zelf gaan toepassen, zonder dat je het vraagt.

Dus haal diep adem en doe dit samen met je hond!

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond, neem dan eens vrijblijvend contact op.

In ieder geval, fijne ontspanning toegewenst en wil je laten weten hoe jullie samen al buiten ontspannen en tot rust komen of heb je tips, aanvulling, zet ze hier onder bij de reacties of laat het me weten en lees ook de andere blogs eens https://www.dogcases.nl/blog

groetjes,

Kees van Sundert Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)


364 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page