top of page

Wanneer gehoorbescherming voor je hond gebruiken?

Waarom en wanneer kun je het beste gehoorbescherming voor je hond gebruiken?

Hoe goed is het gehoor van honden?

Het gehoor van onze honden is zeker een van hun belangrijkste waarnemingsorganen, samen met hun neus . Evolutionair ontwikkeld om prooien die zich buiten het gezichtsveld bewegen te kunnen lokaliseren en erop te jagen. Dit vermogen wordt door ons mensen gebruikt. Of het nu gaat om jagen of het bewaken van het huis en de tuin. Je hond heeft altijd het voordeel als het om gehoor gaat. Honden horen in een frequentiebereik van 15 – 50.000 Hz .   De frequenties bij ons mensen liggen in het hoorbare bereik tussen 20 en 20.000 Hz .

Ook kunnen honden hogere tonen veel beter horen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het hondenfluitje. Daarbij kunnen honden de verschillende (maar gelijksoortige) geluiden heel nauwkeurig definiëren. Daardoor kan je hond bijvoorbeeld onderscheid maken tussen jouw auto en die van je partner of de buurman. Je hond herkent je ook aan de volgorde van je voetstappen. Opvallend is ook dat het mogelijk is dat honden bepaalde geluiden bewust negeren of horen. De tv staat aan en je hond slaapt, maar bij het minste gekraak van het snoepzakje is hij klaarwakker en springt op. Haha welk hondenbaasje herkent dat niet.

Maar in één opzicht is het gehoor van mensen en honden echter hetzelfde. Overmatige of voortdurend hoge geluidsniveaus veroorzaken blijvende gehoorbeschadiging. Wij worden er vaak attent op gemaakt als er op plaatsen harde geluidsoverlast kan optreden, zoals met werken of bij machines, werkzaamheden in de straat of festivals, motorcross, enz enz, waardoor je bewust bent van het schadelijk lawaai en je preventieve maatregelen kunt nemen. En deze preventieve maatregelen moet je als baasje dus ook voor je hond nemen, niet alleen om gehoorschade te voorkomen, maar ook om (preventief) angst te voorkomen of te verminderen voor je hond. Zeker als je bedenkt dat onze honden veel met ons communiceren via hun gehoor.


De gehoorbescherming voor je hond van bijv. Rex Specs Ear Pro of Mutt Muffs beschermt het gevoelige oor van je hond tegen lawaai en onherstelbare schade aan het gehoor . Om geluidsoverlast te verminderen wordt gebruik gemaakt van lichtgewicht en hoogwaardige geluidsisolerende materialen. In tegenstelling tot conventionele gehoorbescherming voor honden, is deze oplossing gemaakt van flexibele materialen die zich aanpassen aan de unieke vorm van de kop van de hond . Deze flexibiliteit zorgt voor een goede afsluiting rond het oor en maximale geluidsisolatie. 


Met de Ear Pro is de hond niet helemaal doof. Bij lage frequenties wordt het geluid met 25 db A verminderd en bij hoge frequenties is de reductie maximaal 50 db A. Dit heeft als voordeel dat je hond je commando’s nog steeds kan horen. Een ander belangrijk kenmerk zijn de klittenbanden aan de zijkanten, waarmee de Rex Specs hondengehoorbescherming  eenvoudig te combineren is met de Rex Specs hondenbril.Wanneer is geluid schadelijk voor de gezondheid van je hond?

Tegenwoordig , is in onze drukke samenleving is geluidsoverlast bijna overal. Niet alleen rond Nieuwjaar, maar ook de (steeds langere) periode ervoor en erna, maar ook in het voorjaar, wanneer veel agrariërs gebruik maken van geluidsknallen om vogels te verjagen, of bij de zomerfestivals waarbij vaak vuurwerk wordt afgestoken, of bij de talloze evenementen, en zelfs de werkzaamheden in de straat. Kortom, het is overduidelijk dat naast geluidstraining ook goede effectieve gehoorbescherming voor honden een heel belangrijk en nuttig hulpmiddel ter ondersteuning is. Denk bijv aan:

  • Natuurlijk de periode voor en na oudejaarsavond.

  • Gestresste of overprikkelende honden die om verschillende redenen niet tegen het stads of omgevingsgeluid kunnen, op elke geluidje gaan reageren en/of overprikkeld raken. Of in paniek reageren op bepaalde geluiden, zoals trams, motorgeluiden enz, kunnen geholpen worden om te leren rustiger en kalmer met de omgeving om te gaan.

  • De honden die landelijk wonen of in landelijke gebieden wandelen en grote angst hebben voor de geluidsknallen vd boeren.

  • De honden die erg gevoelig zijn voor harde wind, storm, onweer enz.

  • Voor jachthonden die slechts enkele centimeters na het afgevuurde schot wachten op het volgende commando, moet dit commando zelfs na jaren van jachttraining hoorbaar zijn voor de hond. 

  • Het voortdurend blaffen van honden in een kennel of dierenasiel zonder geluidsisolatie schaadt niet alleen de zenuwen, maar beschadigt ook het gehoor van honden.

  • Bij het rijden in een cabriolet (afhankelijk van model en uitvoering), op een motor of in een zijspan beschermt de Rex Specs Ear Pro gehoorbescherming niet alleen tegen hard windgeruis, maar voorkomt ook dat je hond z'n oren klapperen.

  • Bij transport in een luide auto of op de laadruimte en uiteraard in een vliegtuig of helikopter is het geluidsniveau zeer hoog en voorkomt het beschermen van de oren van de hond blijvende schade.

  • Politie-, leger- en reddingshonden worden blootgesteld aan veel meer geluidsbronnen. Dit begint met het trainen voor bepaalde situaties. Om ervoor te zorgen dat geleidehonden hun belangrijke taak langdurig kunnen uitvoeren, is het essentieel dat de commando's van de hondengeleider ook na vele jaren dienst duidelijk kunnen worden ontvangen.

  • Het bijwonen of in de nabijheid wonen bij evenementen met veel lawaai, zoals een autosport- of muziekevenement, is voor honden zonder gehoorbescherming alles behalve leuk.

Waar moet je op letten als het gaat om gehoorbescherming voor je hond?

Met de gehoorbescherming mag je hond niet gehinderd worden in zijn bewegingen en mogelijkheid tot handelen. Dat betekent enerzijds dat hij stevig op de kop van de hond moet zitten en uiteraard de oren moet "afdichten". Het beste geluidsisolerende materiaal is nutteloos als er een opening zit tussen de gehoorbeschermer en de oren van de hond. Aan de andere kant moet de gehoorbescherming licht zijn en zich flexibel aanpassen aan de verschillende hoofdvormen van de vele hondenrassen. Het gebruikte materiaal moet van hoge kwaliteit en duurzaam zijn en je hond mag ondanks gehoorbescherming niet doof de wereld rondlopen. Door het geluidsniveau met zo’n 50% te verlagen, kan je hond zich nog steeds voldoende bewust zijn van zijn omgeving, maar wordt toch gehoorschade voorkomen. Doordat je de gehoorbescherming makkelijk op of aan kunt doen wordt ook veel stress voor hond als baas voorkomen en je hond zal snel kunnen wennen aan deze voor hem veilige en fijne bescherming.

Hoe laat ik mijn hond wennen aan  Rex Specs  gehoorbescherming?

De gehoorbescherming van Rex Specs lijkt op een buissjaal.

Om hem aan en uit te trekken, kun je deze dus eenvoudigweg over het hoofd van je hond trekken en op zijn plaats brengen en klaar.

De koptelefoon van Mutt Muffs gaat nog makkelijker en doe je gewoon bevestigen met een bandje..

Zoals bij elke training met nieuwe hondenuitrusting moet uw hond de gehoorbescherming altijd met iets positiefs associëren. Dit werkt meestal het beste met wat lekkers en natuurlijk geduld.Zoals bij elke training moet je hond de gehoorbescherming altijd met iets positiefs associëren. Dit werkt meestal het beste met wat lekkers en natuurlijk geduld en goed opgebouwd in kleine stapjes.

Onthoud “LANGZAAM IS SNEL EN SNEL IS LANGZAAM”.   Neem er dus in het begin zeker de tijd voor, later in de training maak je grotere stappen. Je hond moet zich stap voor stap vertrouwd kunnen maken met de gehoorbescherming totdat hij voor de eerste keer zijn neus slechts enkele centimeters in de bescherming steekt, uitgelokt en beloond met lekkers.

Op positieve wijze aanleren, dus speel het grote orenspel in 9 simpele stappen

Om een hond te laten wennen aan een de gehoorbescherming  maken we er een spelletje van: het grote orenspel. De hond leert zo stap voor stap aan de gehoorbescherming te wennen en ervaart dat het kennismaken ermee en het dragen ervan hem nog lekkers en aandacht oplevert ook. Ik deze stappen beschrijf ik handelingen voor de Rex specs Ear Pro, omdat deze echt over het hoofd gaat, maar natuurlijk kun je op vergelijkbare wijze ook de Mutt Muffs oorbeschermers en/of de bril aanleren. 

Stap 1

Pak de oorbeschermers en laat hem zien aan je hond. Gedraag je alsof het een reuze interessant voorwerp is. Zodra de hond eraan ruikt, beloon je hem: goed zo, leuk hè, dat is je nieuwe  muts. (bedenk een leuk woordje ervoor zoals "brillie, oortjes of muts enz! Leg het vervolgens weer weg.

 

Stap 2

Laat de oorbeschermer weer zien en kijk of de hond  het met zijn neus wil aanraken. Vaak zal hij er automatisch even aan snuffelen. Goed zo, dát is je muts ! Geef hem iets dat hij heel erg lekker vindt als beloning. Maak hier een leuke oefening van: de oorbeschermers met je neus aanraken levert iets heerlijks op.

 

Stap 3

Houd de oorbeschermers nu zodanig vlak voor de hond dat hij bij het aanraakspelletje zijn neus er als het ware al een klein beetje in kan steken. Eventueel help je hierbij een beetje door de oorbeschermer voorzichtig een heel klein (!) stukje over zijn neus en hoofd te schuiven. Wauw, dat is geweldig, wat een knappe hond, super goed gedaan!

 

Stap 4

Nu maken we het orenspel iets moeilijker. Niet aanraken, maar alleen je neus /hoofd dieper in de oorbeschermer steken levert voortaan nog een beloning op. Rustig aan,  centimeter voor centimeter. De echte enthousiastelingen zullen het al snel doorhebben: hoe dieper ik mijn neus erin steek, des te groter mijn beloning wordt!

 

Stap 5

Houd de oorbeschermer nu tien centimeter voor de neus van de hond en nodig hem uit zijn neus of hoofd erin te steken. Super, knappe hond, geweldig gedaan! Bouw de afstand uit, zodat de hond bij wijze van spreken vanaf de andere kant van de kamer in zijn muts kan ‘rennen’.

 

Stap 6

Gaat dit allemaal goed? Nu moet de hond leren dat hij niet alleen zijn neus/hoofd  in de feestneus moet steken, maar dat je hond de oorbeschermer over zijn hoofd krijgt. Daardoor leert de hond meteen wennen aan het strakke gevoel over het hoofd.

 

Stap 7

Blijft de hond een aantal seconden rustig staan of zitten met de gehoorbescherming op of aan?  Dan gaan we een stapje verder en ga je de hond bijv een snuffeloefening of zoek spel laten doen, doel is de bescherming langer op te houden, bouw het rustig op in tijd. Beloon de hond rustig maar enthousiast, geef hem een aai of kriebel  en maak daarna rustig de bescherming weer los.

 

Stap 8

Gaat ophouden of aanhouden goed? Bouw dan de tijd steeds verder uit, eerst binnenshuis en later ook buitenshuis. Doe vooral hele leuke dingen, of een kort spelletje met het favoriete speeltje of een kort zoek- en vangspel met het lekkers of zijn of haar brokjes. Deze stappen herhaal meerdere keren herhaald totdat het omdoen van de gehoorbescherming vertrouwt aanvoelt voor je hond. 

 

Stap 9

Want nu is het tijd voor actie: een stukje lopen met de bescherming op of aan. De hond is en blijft natuurlijk reuze knap en braaf. Zodra de bescherming af is, stoppen de beloningen en de aandacht. Toon zelf ook geen opluchting aan het eind van de oefening. Het omhebben moet immers leuk zijn, niet het afdoen. Hoe vind je de juiste maat?Meet de omtrek van het hoofd van je hond op het breedste punt vlak voor zijn oren rond de kin. 

Maat

Hoofdomtrek kort voor de oren

Maat 2 van 33 tot 38 cm omtrek

Maat 3  van 38 tot 43 cm omtrek

Maat 4 van 43 tot 53 cm omtrek Wist je dat? Ongeveer de helft van de honden is bang voor harde geluiden zoals vuurwerk. En heel veel honden wennen nooit aan vuurwerk, maar gaan juist  steeds extremer reageren en raken soms zelfs in paniek. Het kan lang duren (enkele uren of zelfs dagen) voordat je hond weer herstelt. Het is dus belangrijk de angst van je hond heel serieus te nemen en pro-actief aan het werk te gaan om de angst te verminderen. Want vuurwerkangst gaat niet zomaar over. Nee, vaak wordt de angst zelfs erger als de hond vaker vuurwerk meemaakt. En wanneer de hond angst heeft voor vuurwerk bestaat het risico dat de angst generaliseert naar andere harde geluiden, en je hond wordt dan ook bang voor bijvoorbeeld onweer, dichtslaande deuren of het vallen van zware voorwerpen. 


Ik ben een erkende opgeleide gedragstherapeut voor honden en heb me met name gespecialiseerd in stress en onzekerheid en angstige honden zoals bij vuurwerkangst, angst voor harde geluiden en verlatingsangst.

 

Masterclasses: Vuurwerkangst bij Honden en Stressmanagement bij honden Afgelopen jaar volgde ik o.a. de wetenschappelijke Masterclasses: Vuurwerkangst bij Honden en Stressmanagement bij honden door o.a. Dr. Else Verbeek (Amazing Animal Minds) en waardoor ik nog beter in staat ben jou en je hond te begeleiden en te helpen bij stress, onzekerheid en vooral bij angsten, zoals voor geluiden en vuurwerkangst.


Begeleiding en coaching bij de angst en stress of het gedrag van je hond!

Naast ondersteuning met een aantal hulp- en beschermmiddelen en diverse supplementen ter ondersteuning bij stress is natuurlijk professionele en deskundige gedragsbegeleiding de manier om stress en angst en/of ongewenst gedrag van je hond te begrijpen en positief te veranderen. Vaak gaat om gedrag zoals uitvallen aan de lijn naar andere honden, wandelaars, fietsers etc,of een vorm van angst zoals angst voor harde geluiden of vuurwerkangst of verlatingsangst, overmatig blaffen of opspringen tegen bezoek, trekken aan de lijn, niet komen als je je hond roept enz.  

Om goed te kunnen helpen en bij de problemen een goed plan van aanpak te maken, c.q. jou  de juiste tips en handvatten te geven, is het vaak nodig de hond (en jullie) te kunnen observeren en het gedrag te analyseren zodat we gericht aan die onderliggende emoties en dat gedrag en jullie invloed en handelen kunnen werken. Dat kan vaak online met behulp van een webcam en natuurlijk tijdens gedragsbegeleiding aan huis. Hierbij vertel ik je hoe het probleem van je hond in elkaar zit en wat je kunt doen om het probleem op te lossen. Begrijpen wat de onderliggende oorzaken en de emoties zijn van het huidige gedrag van je hond, is een belangrijk element in het oplossen van de probleemervaring.

Hulp of begeleiding nodig?

Heeft jouw hond ook zo'n last van stress of angst of een ander gedragsprobleem?  Neem ook dan gerust contact met me op, ik hoor het graag en sta klaar jullie te helpen. Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje en ben je op zoek naar de leukste, beste en lekkerste of ontspannende/ontstressende producten voor je hond, kijk eens in onze online hondenwinkel.

En lees zeker ook de andere blogs, elke week verschijnen er nieuwe boeiende blogs, dus zorg dat je regelmatig een kijkje neemt, of abonneer je op de nieuwsbrief.


groetjes,

Kees van Sundert

Erkend hondengedragstherapeut ( www.dogcases.nl ) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie ( www.jouwhondopdefoto.nl )

68 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page