top of page

Houden honden eigenlijk van muziek en hoe kun je muziek gebruiken bij het gedrag van je hond?De hersenen van een hond zijn o.a. de hele dag bezig met het opvangen en registreren van geluid. Ze controleren of de omgeving veilig is. Want alleen in een veilige omgeving komen we tot rust. Voel je niet veilig genoeg , dan blijft het brein continu alert. Dat is een primair oerinstinct, want vluchten helpt te overleven.

Maar als je dus vaak of langdurig onveilig voelt en alert en waakzaam bent, dan ervaar je ook voortdurend stress. En een beetje stress houdt je alert, maar teveel is heel ongezond.

In tijden van stress maakt het lichaam een stofjes aan, waaronder o.a. het stresshormoon adrenaline, het zorgt ervoor dat je snel kunt handelen. Fijn is, bij voldoende ontspanning en goede kwalitatieve slaap daalt het stressniveau weer, zie ook https://www.dogcases.nl/post/rust-en-slapen

Daarnaast kun je ook prima muziek inzetten om je hond wat meer te laten ontspannen. En koppel dit aan een heerlijke ontspannende massage.

Want houden honden eigenlijk van muziek? We weten dat honden ook van muziek houden en zelfs een voorkeur hebben voor een bepaald soort muziek. Maar ook niet van alle soorten muziek, want honden houden niet zo van hoge tonen. Dat komt omdat ze een scherper gehoor hebben dan wij (ter info; ze horen lage frequenties van 16-20 Hz en hoge frequenties van 70.000 tot 100.000 Hz. (Mensen horen lage frequenties van 20 tot 70 Hz en hoge tot 20.000 Hz).

Uit onderzoek blijkt eigenlijk dat o.a. rustige klassieke muziek, reggae, soft rock en Motown het meest kalmerende effect te hebben. De hartslag en het cortisolniveau ging aanzienlijk naar beneden, ze blaften minder, gingen ze vaker liggen en sliepen meer. Maar ook gesproken teksten enz werkt erg goed als anti-stressmiddel.

Maar ook zoiets als een “Relaxodog” kan goed ondersteunen. De RelaxoDog is een kleine geluidsmodule (rond klein kubusje) en laat geluiden horen waardoor je hond kan kalmeren. Je kunt m zelfs mee naar buiten nemen.

Pratende mensen Een aantal honden kalmeert en geniet van het geluid juist van pratende mensen, dat komt door ervaring en gewenning van de interactie met hun baasje. Je kunt dus ook je eigen stem en (fake) gesprekken opnemen en afspelen voor je hond, gewoon om eens uit te proberen hoe hij daar op reageert, bijv. als hij alleen moet blijven of moet ontspannen. Vindt je dit teveel werk dan kun je ook gebruik maken van podcasts

Op Spotify kan je bijv. ‘My Dog’s Favourite Podcast’ beluisteren, die behalve muziek en rustgevende geluiden ook met praten je hond tot rust brengt. Ik weet niet of de stem je helemaal bevalt, maar check het eens op https://open.spotify.com/show/0STnwcEaUq6mdrs4EKLyux

Tv gebruiken Maar kijkt je hond graag tv, of wil je de tv gebruiken, begin dan eens met een kookprogramma of een talkshow, waarbij de toon van de gesprekken vaak monotoon klinkt. Of je kunt natuurlijk een voorleesboek gebruiken, als het maar niet te vaak te spannend of te enthousiast klinkt.

Ritme van de eigen hartslag Goed te weten, honden houden, net als wij, van muziek in het ritme van hun eigen hartslag. Puppy’s kunnen dus een wat snellere beat of ritme aan dan een oudere hond. En elke hond is anders, dus probeer verschillende muziek uit en kijk naar je hond wat hij fijn vindt. Je hond mag niet te onrustig of te opgewonden te raken terwijl je de muziek afspeelt. Let op zijn houding en gedrag, heeft hij een ontspannen en relaxte blik en houding, gaat hij rustig liggen enz, of gaat hij juist naar een andere kamer. Elke hond is anders, dus probeer dingen uit en geef niet te snel op. En natuurlijk kun je zelf ook lekker hierbij tot rust komen en ontspannen want wat is er nou leuker en gezelliger om samen met je hond te leren ontspannen!

Afleiding Natuurlijk kun je de muziek niet alleen gebruik om te leren ontspannen maar ook ter afleiding om zo bepaalde buitengeluiden wat weg te drukken/verdoezelen. Het haalt het geluid niet weg natuurlijk maar kan wel helpen om de focus te verleggen.

Waar vind je de muziek? Je vindt de speciaal gecomponeerd kalmerende muziek voor honden o.a. op Youtube en Spotify als je zoekt op: "Through a dogs ear" of kalmerende muziek voor honden. Op Soundcloud vind je zelfs slaapliedjes voor honden, zie ook https://soundcloud.com/.../slaapliedjes-voor-honden-anti

Meer weten of hulp nodig? Verder kun je je hond nog ondersteunen met bijv. Australische bloesemremedies, die ik voor elke hond op maat maak, of een andere "geconditioneerde emotionele respons" aanleren op bepaalde prikkels, of werken aan het ongevoeliger maken voor bepaalde prikkels of geluiden enz enz. Wil je meer weten over wat je allemaal met je hond kan doen om zijn opwinding/stress te verlagen of hoe je hem/haar het beste kunt begeleiden hierin, neem dan eens contact op en stuur een e-mail en lees m’n andere blogs op deze site.

En natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie ervaringen en welke muziek of hulpmiddelen jullie gebruiken om je hond te laten ontspannen... Laat ze mij weten..

Groet

Kees van Sundert Hondengedragstherapeut bij Dogcases (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page