top of page
Foto van schrijverKees van Sundert

Waarom is je hond zo snel opgewonden of onrustig als jullie gaan wandelen?

Bijgewerkt op: 17 nov.

Voor veel puppy's en (jonge) honden is onze buitenwereld erg stimulerend. Alle geluiden, en zeker de geuren van andere honden, katten, konijnen, muizen, maakt dat je hond erg snel geprikkeld of overprikkeld raakt. Elke wandeling wordt je hond getriggerd en deze onrust of opwinding versterkt. Als je hond onzeker is, of snel opgewonden raakt van andere honden, katten of mensen, of een sterke jachtdrift heeft dan zullen de bloeddruk en de stresshormonen van je hond (en jou) vaak regelmatig veel te hoog zijn… En dat maakt jullie wandeling, verre van ontspannend, terwijl je dat eigenlijk je doel is, een fijne ontspannen en leuke wandeling met je hond en niet over straat getrokken worden of een hond die uitvalt naar andere honden of mensen. Maar gelukkig kun je het stressniveau van je hond makkelijk verlagen door o.a. gebruik te maken van ‘momentjes van ontspanning' en regelmatig een oase creëren van rust. En het fijnste is, dat zal het dagelijkse leven met je hond positief beïnvloeden.

Daarom is het niet alleen belangrijk je hond te leren zo ontspannen of rustig mogelijk naar buiten te gaan, zoals vele van jullie ongetwijfeld doen of proberen, maar ook tijdens de wandeling ontspanning creëren, eigenlijk jullie eigen geluksmomentje. Elke keer weer!

En niet alleen als je een reactieve hond hebt, maar ook als je een pup hebt of een hond makkelijk gestrest, onzeker of angstig, of juist overdreven enthousiast en snel opgewonden is. Kortom: allemaal honden die iets te veel adrenaline in hun leven hebben!

Hoe creer je nu je eigen ontspanningsmomentje? Je doet even letterlijk niets. Want bij een hond die veel dingen (te) stimulerend vindt, moet je beginnen met niets doen.

Wat kun je doen in de omgeving van je eigen huis?

Om te beginnen heb je dan het volgende nodig:

- Een stoel

- Je hond aangelijnd (geen rollijn, maar losse ontspannen lijn)

- En een kopje koffie of thee of fleje water, denk bijv eens aan deze trendy drinkfles die je drank warm of koud kan houden, voor vele uren lang

- Iets lekkers waar je hond op kan kauwen, of nog beter een likmat of lickbeker want zoals je weet is kauwen en likken is een heel rustgevende activiteit voor honden.

Neem alles mee en ga gewoon met je pup of hond buiten zitten. Laat je hond gewoon observeren terwijl hij of zij mag kauwen of likken aan de lickmat/beker/kom.  Geen opdrachten of commando's of signalen, gewoon zitten en laat je hond kauwen of likken, kijken en observeren

Superbelangrijk voor je hond om te ervaren dat de wereld om hem of haar heen ook rustig en ontspannend kan zijn. 10 a 15 minuutjes is vaak al voldoende en je zult merken dat na een aantal dagen je hond al zichtbaar begint te ontspannen.

Ze beginnen dan buiten zijn niet alleen te associëren met "extreme" opwinding, maar ook met ontspanning.

En dit is een hele goede oefening voor honden van alle leeftijden. Puppy’s en jonge honden hebben er enorm veel baat bij als ze al vroeg leren te ontspannen, maar ook volwassen en oudere honden zullen er aan wennen en steeds beter in worden. Kies wel een plek die rustig is en waar je voldoende afstand en overzicht hebt, zeker in de beginfase.

En door bij je hond te zitten, voorkom je dat je hond voortdurend in beweging is. Beweging zorgt voor adrenaline, waardoor er meer beweging ontstaat. Maar door juist te vertragen kun je ook de mindset van je hond veranderen en rustiger te maken. Te moeilijk buiten? Begin dan in de achtertuin, of gewoon in huis, of anders de gang of hal, met de deur open. Er is altijd een plek te bedenken waar je kunt beginnen met deze oefening. En nu in de zomermaanden is de vroege ochtend een perfect tijdstip.

Dus hoe word je dus samen nog gelukkiger met je hond en creëer je tegelijkertijd ontspanning je hond? Creëer zoveel en zo vaak mogelijk ontspannende geluksmomentjes met je hond en kom samen weer in balans!

Gaat het in en rond het huis goed en merk je dat je hond steeds gemakkelijker en langer ontspant? Deze geluksmomentjes kun je dan overal creëren, elke plaats of gelegenheid waar jij en je hond een paar minuten samen kunnen zijn zonder veel afleiding of onderbrekingen. Denk eens aan een leuk bankje in het bos of het park, of bij een grasveldje in het dorp, of op een rustig landweggetje, of straks weer aan de rand van een bloemenveldje, maar ook aan de waterkant enz enz...

Belangrijkste is eigenlijk dat je hond niet wordt getriggerd op deze plekjes. Dat is een kleine oase van rust, waar je kalm en relaxt voelt en allebei kunt ontspannen.

- Natuurlijk kun je daar ook lekkers mee naar toe nemen voor jezelf en je hond, of bijv. wat brokjes op de grond strooien zodat je hond lekker kan snuffelen, mocht dat nodig zijn in de beginfase op die nieuwe plek.

Tip!

Je kunt zelfs een RelaxoPet pro meenemen op je wandeling, de muziek of kalmerende tonen zal je hond en jou nog meer ontspanning geven, zeker als je dit goed hebt aangeleerd i.c.m met massage of ontspanning thuis. En misschien nog beter: neem een comfortabel kleed mee waar je samen lekker op kunt ontspannen. Ook je hond tot rust brengen met een ontspannende massage of TTouch handelingen kan heel goed werken.

Hoe vaak kun je deze geluksmomentjes van ontspanning doen?

Eigenlijk kun je dat niet vaak genoeg doen: dus doe het zo vaak als je wilt en zolang het goed voelt! Zeker in het lekkere voorjaar of warmere zomer, veel minder lange stressvolle wandelingen , maar daarvoor in de plaats, leuk samenzijn met elkaar. Kortom, ontspannen quality-time met je hond !

Jachtdrift

Ontspanning is zeker ook heel belangrijk voor honden zoals herderachtigen en de jachthonden met flinke jachtdrift (predatie). Want juist voor deze honden is de omgeving vaak (te) intens en geeft teveel prikkels of alle zintuigen. Alle geurtjes, geluiden en bewegingen zorgen al snel voor een constante alertheid en soms ook overprikkeling, waardoor je niet meer kunnen uitschakelen en als t ware altijd aan staan.

Dus minder is soms meer!

Minder intensieve lichaamsbeweging en meer ontspanningsmogelijkheden maken je hond gelukkiger, tevredener en meer voldaan.

Gewoon veel vaker de tijd nemen om echt te genieten van het gezelschap van en met je hond! Dat doet jullie beiden goed, dat weet ik zeker!

Zoek dus zo vaak mogelijk een mogelijkheid van ontspanning, in allerlei situaties, omgevingen en contexten. Het begin is misschien even wennen en doorzetten, maar je hond zal je er dankbaar voor zijn!

Als je het samen ontspannen goed beheerst (en je kunt er natuurlijk zelfs een commando aan koppelen)met je hond kun je daarna gaan werken aan de verrijking van de omgeving voor je hond. Want verrijking is vooral bedoeld om veilige uitlaatkleppen te bieden voor de behoeften van je hond en de jachtdrift te gaan temperen en je hond te leren hoe hij zich kalm moet gedragen in een omgeving met wild.

In ieder geval, fijne ontspanning toegewenst en wil je laten weten hoe jullie samen al buiten ontspannen en tot rust komen of heb je tips, aanvulling, zet ze hier onder bij de reacties of laat het me weten.


Leren omgaan met prikkels!!

Kan je hond niet goed omgaan met prikkels en je wilt hier iets aan doen?

Maar hoe pak je dat aan? Honden die uitvalgedrag vertonen of erg opgewonden raken bij het zien van andere honden of vreemde mensen kunnen en moeten nog veel leren om hier goed mee om te kunnen gaan. Jullie gaan als t ware samen op les, tijdens deze een op een begeleiding. Je leert de lichaamstaal van je hond te herkennen en je leert daar op te anticiperen en hoe je hem/haar het beste kunt begeleiden, zodat je hond kan leren omgaan met deze prikkels. Uitgebreide gedragsconsult bij je thuis en in de comfort van je eigen omgeving!

  • Bijvoorbeeld met een uitgebreide gedragsconsult bij je thuis en in je eigen omgeving! Voor het goed resultaat is het belangrijk om de oorzaken en de onderliggende emoties van het probleemgedrag te achterhalen.

  • Ik observeer het gedrag van de hond en jou , in en rond het huis en tijdens een wandeling met allerlei prikkels, hoe je met hem omgaat en wat jullie nodig hebben om te leren ontspannen te wandelen.

  • In dit gedragsconsult leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om jouw hond goed te kunnen begeleiden. Je leert o.a. subtiele stresssignalen te herkennen, hoe je bepaalde commando’s aanleert en natuurlijk hoe je uitvallen kunt voorkomen.

Kortom: gun je hond en jezelf de kans om het gedrag je hond voorgoed te veranderen!

Meer weten, stuur eens vrijblijvend een berichtje via messenger of een e-mail voor meer informatie of om het gedrag van je hond te bespreken.

Ik hoor graag van je.

Groetjes


Kees van Sundert

Erkend en gekwalificeerd gedragstherapeut voor honden en erkend RelaxoPettrainer en onder meer gespecialiseerd in stress bij honden, onzekerheid, angsten zoals vuurwerkangst, verlatingsangst, reactief gedrag binnenshuis, bijv. naar bezoek of buitenshuis naar mensen of andere honden.

Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl en voor de allerleukste hondencadeautjes https://dogcaseswebshop.com/




134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page