top of page

Geef jij je hond wat hij echt nodig?

Geef jij je hond wat hij echt nodig heeft of kan je hier eigenlijk wel wat hulp bij gebruiken?

  • -Wat heeft je hond eigenlijk nodig in zijn dagelijkse leven en wat kun jij als baasje doen om hem of haar dat zo goed mogelijk te bieden?

  • En wat kun je doen om jullie band perfect te krijgen en te houden?

  • Of wil je juist coaching en begeleiding bij het eerste en zo belangrijke jaar van je jonge hond?

  • En zo de basis leggen voor leuke, sociale hond die graag dingen met je onderneemt en zich ook nog kan gedragen in allerlei situaties en omstandigheden.

Kortom een leuk en stressvrij leven voor hond en baasje. Wie wil dat nou niet? Het is daarvoor belangrijk dat je je hond leert kennen en begrijpen.

Gedragsproblemen

Natuurlijk help ik ook honden die gedragsproblemen hebben (het is vaak pas een probleem als het gedrag door het baasje of de omgeving als vervelend wordt ervaren). Maar heel veel honden ondervinden dagelijks de nodige stress doordat hun behoeften niet voldoende worden vervuld of dat ze in situaties en omstandigheden komen die ze helemaal (nog) niet aankunnen. Uiteindelijk leidt dit tot een constant te hoog stressniveau. Soms zelfs zo hoog dat je kunt spreken van een hond met chronische stress.


Naast gezondheidsproblemen is teveel stress een hele belangrijke oorzaak van gedragsproblemen bij honden wat heel vaak niet als zodanig erkend en herkend wordt.

Gedragsproblemen zijn bijvoorbeeld:

- Trekken aan de lijn

- Agressie / uitvallen naar andere honden

- Schooien / eten stelen

- Opspringen tegen bezoek

- Druk en ruw gedrag naar kinderen

- Weglopen, niet terug komen tijdens wandeling

- Niet luisteren

- Veel blaffen

- Agressie of angst naar mensen

- Verlatingsangst / niet alleen kunnen zijn

- Kapot maken van spullen in huis

- Angst voor harde geluiden (o.a. vuurwerkangst)

- Binnen plassen

- Hyperactiviteit of depressivitiet,

- Staartjagen, zelfbeschadiging, rondjes lopen e.d.

Een hond is geen kind

Onze hond is tegenwoordig vaak volwaardig lid van het gezin en ons sociale leven. Maar besef ook dat je hond geen mens is en accepteer zijn eigen karakter en zijn (hondse) behoeften. Het is jouw taak voor hem te zorgen: hem te voorzien van voedsel, veiligheid en aandacht te bieden en daarnaast ook genoeg kwalitatieve rust te geven. Daarbij zul je hem bij moeten brengen hoe hij of zij zich mag gedragen en welk gedrag je verwacht. Als je dat niet duidelijk maakt en je vervult niet een aantal van zijn basisbehoeften dan kan je niet verwachten dat je hond zich perfect aanpast en gedraagt zoals jij zou willen en dan kan hij voor jou ongewenst gedrag gaan vertonen.

En ben eens eerlijk en vraag jezelf eens af:

  • In hoeverre accepteer je het karakter (persoonlijkheid) en de

  • Ben je ook bereid invulling te geven aan de behoeften van je hond?

  • Hoe veeleisend ben je? En hoe eerlijk, consequent en voorspelbaar?

  • Hoeveel (prestatie) druk leg je op je hond?

  • Hoeveel geduld heb je met je hond en hoeveel kennis heb je en vaardigheden

   beheers je om hem dingen aan te leren/duidelijk te maken?

  • Ben je wel gericht en planmatig aan het opvoeden, trainen en leren? Of doe je willekeurig dingen terwijl je in situaties beland?

  • Wat zijn je verwachtingen van je hond en is dit reëel gezien

  • Hoeveel tijd besteed je aan je hond? Met spelen, gericht opvoeden en stimuleren van gewenst gedrag, met samen ontspannen en genieten?

  • Hoe zijn de leefomstandigheden van je hond (slaapplek, mate en kwaliteit van beweging en ontspanning, afleidingen en triggers, sociale activiteiten, zijn of haar voedsel, speelgoed en beloningen en hoe bewust gebruik je dat in de opvoeding enz enz.


Kortom, genoeg om over na te denken en misschien een eerlijk op een rijtje te zetten, waar kan ik nog verbeteren, of dingen toevoegen of veranderen, zodat mijn hond nog beter in z'n vel komt te zitten en nog gelukkiger wordt. En misschien betekent dit voor jouw hond wel, af en toe eens wat minder wandelen, of juist in een heel andere omgeving, of andere tijdstip enz enz. Ik ben heel benieuwd hoe dit bij jullie gaat en wat je eventueel zou willen veranderen of anders zou doen als je opnieuw kon beginnen.

En je weet het, mocht je begeleiding bij de opvoeding van je hond nodig hebben, ik help je graag om je hond nog beter te leren kennen en hiermee probleemgedrag te voorkomen of op te lossen. Erkend en gekwalificeerd gedragstherapeut voor honden en erkend RelaxoPettrainer en onder meer gespecialiseerd in stress bij honden, onzekerheid, angsten zoals vuurwerkangst, verlatingsangst, reactief gedrag binnenshuis, bijv. naar bezoek of buitenshuis naar mensen of andere honden.

Probeer er iig een fantastisch jaar van te maken waarin je jouw goede voornemens of doelstelling maar mag behalen en als ik je daar bij kan helpen, neem gerust vrijblijvend contact op. Kees van Sundert

Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl en voor de allerleukste hondencadeautjes www.dogcases.nl/hondenwinkel

Post: Blog2_Post
bottom of page