Waar draait t nu echt om bij hondentrainingen en opvoeden van je hond?…. Een vraag of discussie om even iets langer bij stil te staan…...
Het zal de meeste hondenbaasjes ontgaan zijn, maar er is al een tijdje een fikse ruzie gaande tussen de diverse kampen binnen de “professionele” hondenwereld. De discussie richt zich o.a. op het beloningsgericht trainen en op het gebruik en effectiviteit van allerlei aversieve middelen. Zijn deze hulpmiddelen nodig bij sommige honden en rassen, zijn ze ethisch verantwoord of alleen maar schadelijk? En waarom zijn ze blijkbaar nog steeds nodig en wat drijft trainers en hondenbaasjes om ze te gebruiken en hun hond zo te behandelen?
1. Allereerst denk ik toch ook te weinig kennis of een verkeerde inschatting van het gedrag van de hond: Veel mensen snappen gewoon nog niet wat de hond met zijn of haar gedrag probeert te communiceren. Wat lijkt op niet willen luisteren, en verzet of koppigheid is vaak angst, onzekerheid en onduidelijkheid of verwarring. En in plaats van proberen te achterhalen waarom de hond zich zo gedraagt, wordt er snel een sliplijn, slipketting en in een aantal landen ook vaak nog een e-collar (schokhalsband) gebruikt.
2. Emotionele en psychologische problemen negeren: Honden ervaren emotioneel trauma net zoals mensen dat doen. Of het nu gaat om angst, angstgebaseerde agressie of stress, dit zijn geen problemen die opgelost kunnen worden door het gedrag met pijn te onderdrukken. Aversieve hulpmiddelen maskeren alleen het echte probleem in plaats van het op te lossen.
3. Medische en genetische factoren worden vaak niet gezien en herkent en erkend: Soms is het gedrag ontstaan door pijn, lichamelijk ongemak, medische problemen of genetica. Zonder eerst naar deze factoren te kijken en je hond dwingen (met bepaalde middelen) om te luisteren geeft alleen maar meer stress aan een hond die al last heeft van fysieke klachten of ongemak.
4. Gebrek aan kennis over de (betere) alternatieven: Veel hondenbaasjes en zelfs trainers zijn niet bewust dat er humane en positieve beloningsgeriche alternatieven zijn die beter werken.
5. De Quick fix mentaliteit: veel mensen willen direct resultaat zien. Het gebruik van aversieve hulpmiddelen geeft door de pijn of onderdrukking vaak snel een eerste resultaat, maar wat deze mensen niet beseffen is dat ze alleen gedrag onderdrukken en niet het hoofdprobleem oplossen. Het is het verschil tussen het maskeren van het probleem en het daadwerkelijk genezen en het gaat ten koste van het welzijn van je hond en de relatie met je hond.
Echte oplossingen en gebruik van betere hulpmiddelen
1. Begin met een eerlijke en bredere observatie naar je hond. Neem eens de tijd om de volledige situatie van de hond te bekijken - emotioneel, gedrags- en milieuvriendelijk. Wat is eigenlijk de oorzaak van het probleem? Wat communiceert de hond met zijn houding, gedrag en lichaamstaal? Vaak is het gedrag slechts een symptoom, niet het kernprobleem.
2. Een hond is geen kind. Onze hond is tegenwoordig vaak volwaardig lid van het gezin en ons sociale leven. Maar besef ook dat je hond geen mens is en accepteer zijn eigen karakter en zijn (hondse) behoeften. Het is jouw taak voor hem te zorgen: hem te voorzien van voedsel, veiligheid en aandacht te bieden en daarnaast ook genoeg kwalitatieve rust te geven. Daarbij zul je hem bij moeten brengen hoe hij of zij zich mag gedragen en welk gedrag je verwacht. Als je dat niet duidelijk maakt en je vervult niet een aantal van zijn basisbehoeften dan kan je niet verwachten dat je hond zich perfect aanpast en gedraagt zoals jij zou willen en dan kan hij voor jou ongewenst gedrag gaan vertonen. En ben eens eerlijk en vraag jezelf eens af:
- In hoeverre accepteer je het karakter en de persoonlijkheid van je hond?
- Ben je ook bereid invulling te geven aan de behoeften van je hond?
- Hoe veeleisend ben je? En hoe eerlijk, consequent en voorspelbaar?
- Hoeveel (prestatie) druk leg je op je hond?
- Hoeveel geduld heb je met je hond en hoeveel kennis heb je en vaardigheden
- Beheers je om hem dingen aan te leren/duidelijk te maken?
- Ben je wel gericht en planmatig aan het opvoeden, trainen en leren? Of doe je willekeurig dingen terwijl je in situaties beland?
- Wat zijn je verwachtingen van je hond en is dit reëel?
- Hoeveel tijd besteed je aan je hond? Met spelen, gericht opvoeden en stimuleren van gewenst gedrag, met samen ontspannen en genieten?
- Hoe zijn de leefomstandigheden van je hond (slaapplek, mate en kwaliteit van beweging en ontspanning, afleidingen en triggers, sociale activiteiten, zijn of haar voedsel, speelgoed en beloningen en hoe bewust gebruik je dat in de opvoeding enz enz.
3. Zoek ook naar medische of genetische oorzaken: voordat je aanneemt dat het gewoon “slecht gedrag” is, laat je hond nakijken door een dierenarts of osteopaat. Pijn, ziekte of genetische factoren kunnen het gedrag zeker beïnvloeden.
4. Focus op Emotionele en Relationele Heling: het opbouwen van vertrouwen en emotionele veiligheid met je hond is de sleutel. Motiveren, positieve versterking, emotionele heling en trauma-geïnformeerde benaderingen doen veel meer voor langdurige gedragsverandering dan elk aversief middel wat je hond alleen maar beperkt. Het gaat om de relatie, niet om controle.
5. De echte oplossing begint bij opvoeding. Investeer eens in professionele begeleiding en kennisvergaring, en maak vooral gebruik van privé en een-op-een ondersteuning, zo leert zo ontzettend veel en je wordt er samen met je hond veel gelukkiger van.
6. Kies voor de lange termijn. Investeer in het emotionele welzijn van je hond, gebruik positieve versterking en creëer een veilige omgeving. De tijd die nodig is om het goed te doen zal vruchten afwerpen met echte, blijvende verandering.
Wat kun je morgen al anders doen?
Kortom, genoeg om over na te denken en misschien een eerlijk op een rijtje te zetten, waar kan ik nog verbeteren, of dingen toevoegen of veranderen, zodat mijn hond nog beter in z'n vel komt te zitten en nog gelukkiger wordt. En misschien betekent dit voor jouw hond wel, af en toe eens wat minder wandelen, of juist in een heel andere omgeving, of andere tijdstip enz enz. Ik ben heel benieuwd hoe dit bij jullie gaat en wat je eventueel zou willen veranderen of anders zou doen als je opnieuw kon beginnen.
Ontluik de intelligentie, emotionele capaciteit en individualiteit van je hond. Dat ben je hem of haar wel verschuldigd.
Meer lezen of hulp nodig?
Lees ook de andere blogs over het gedrag van je hond op en je weet, heb je hulp nodig bij het gedrag of de angst c.q. stressvermindering van je hond, neem gerust vrijblijvend contact op..
Kees van Sundert
Erkend en gekwalificeerd gedragstherapeut voor honden bij www.dogcases.nl en erkend RelaxoPettrainer en onder meer gespecialiseerd in stress bij honden, onzekerheid, angsten zoals vuurwerkangst, verlatingsangst, reactief gedrag binnenshuis, bijv. naar bezoek of buitenshuis naar mensen of andere honden.
Daarnaast professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl en voor de allerleukste hondencadeautjes https://dogcaseswebshop.com/
Коментари