top of page

Help: mijn hond blaft !! Hoe kan ik zorgen dat hij niet meer blaft?

Regelmatig krijg ik zo’n algemene (korte) vraag in mijn mailbox of via Facebook Messenger.

En misschien lijkt het een heel simpele vraag op zich, het is alleen onmogelijk hier zomaar een goed antwoord op te geven. Want het blaffen is vaak "maar het topje van de ijsberg" en is een uiting van een onderliggende emotie of gevoel van je hond en naast zijn houding en gedrag, de manier waarop je hond deze emotie en behoefte communiceert!


Dus de context en omgeving is in dit verhaal superbelangrijk. Maar zelfs al zijn deze gelijk dan nog moet je de hond kunnen observeren, want als een klant schrijft dat zijn hond in het park naar andere honden blaft kan dat verschillende oorzaken hebben: Bijvoorbeeld:

Stel je voor dat je in een park bent en er zijn twee honden: hond A en hond B. Ze doen allebei hetzelfde: flink blaffen en trekken aan de lijn. Maar de ene is reactief en een andere is opgewonden.


Het grootste verschil? De intentie van je hond!


Want de reactieve hond wil dat de trigger weggaat en de overenthousiaste hond wil rennen en spelen.

Wat heb je hier nu aan? Het is belangrijk de onderlinge emotie of de mindset van je hond te weten, is het opwinding, frustratie, angst, onzekerheid enz enz. Als je de oorzaak van het gedrag weet, kun je ook beter bedenken waar je hond baat bij heeft en hoe je hem kunt helpen. Heeft je hond een reactiviteitstraining of juist ontspanningstraining nodig.


Welke handvatten en oefeningen horen hier bij dan bij. Hoe begin je en wat kun je nog doen als je hond al bepaalde vaardigheden heeft. Of dat het bij sommige honden wel goed gaat, maar bij anderen juist niet? En hoe graag ik het ook zou willen, maar ik kan vanachter m'n computer niet de antwoorden geven zonder al deze informatie of het gedrag van je hond oplossen en de juiste tips en handvatten te geven zonder heel veel aanvullende informatie en/of je hond en jullie te observeren in die bepaalde omstandigheden of context e.d.

Echt het gedrag van je hond oplossen, ga goed voorbereid en gedegen aan de slag! Dus wil je serieus aan de slag met het gedrag van je hond, vraag dan echt hulp en laat mij of een andere goede gedragstherapeut langs komen zodat we jou en je hond een veel fijner en minder stressvol leven kunnen geven.


Meer weten, stuur een e-mail en ik spreek je snel.


groetjes

Kees van Sundert.

Erkend hondengedragstherapeut bij Dogcases &

professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (jouw hond op de foto)


116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page