top of page

Goede voornemens voor jou en je hond of kat!

Goede voornemens, ieder jaar rond Nieuwjaar nemen we ons weer voor om gezonder te gaan leven: Ik ga altijd voor meer bewegen en sporten, minder of gezonder te eten, een aantal kilo’s af te vallen. Zo heeft iedereen zijn of haar voornemens en natuurlijk staat stoppen met roken ook vaak op dit lijstje, zeker nu het bijna onbetaalbaar is geworden. En natuurlijk is het ook veel beter voor je gezondheid. En niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je huisdieren die gewoon “gezellig” met je meeroken!


We weten of verwachten het natuurlijk wel, maar ook diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat onze honden en katten flink meeroken en daar de schadelijke gevolgen van ondervinden.


Uit Amerikaans onderzoek onder 51 honden met longkanker en 83 controlehonden met een andere kanker blijkt dat meeroken longkanker kan veroorzaken. Een rokend baasje bezorgt zijn hond een 1,6 keer zo grote kans op longkanker als een niet-rokende baasje. Uit een andere studie blijkt dat vooral honden met lange snuiten, zoals collies en herders, vatbaar zijn voor neuskanker wanneer zij regelmatig aan sigarettenrook blootgesteld worden. Honden met lange neuzen die met een roker leven hebben twee keer meer kans om neuskanker te ontwikkelen dan een hond die met een niet-roker leeft. Anderzijds blijkt dat honden met korte snuiten of platte gezichten die met rokers samenleven juist vaker  longkanker krijgen.


Katten

Uit studies van o.a. de afdeling diergeneeskunde van Tuft’s University in Massachussets en de Colorado State University blijkt dat een kat die samenleeft met een roker gemiddeld vijf jaar korter leeft. Dat bevestigt ook onderzoek van de Universiteit van Glasgow in Schotland:  tabakslucht is voor katten zelfs nog gevaarlijker dan voor honden.  Dat blijkt uit het nicotinegehalte in de vacht. Katten lopen een groter risico, waarschijnlijk omdat zij hun eigen vacht vaak wassen. 


Verder blijkt dat katten en honden die leven in een ruimte waar gerookt wordt grotere kans hebben op beschadiging van de cellen, sommige vormen van kanker en overgewicht. Lymfklierkanker schijnt een van de meest voorkomende kankers te zijn onder katten. Deze kanker heeft vooral een virale oorsprong (kattenleukosevirus en IVF). Katten die met een roker leven hebben twee tot drie keer meer kans om lymfklierkanker te ontwikkelen dan een kat die met een niet-roker leeft.


Uit een recent onderzoek is gebleken dat katten die in huishoudens leven waar mensen rookten, veel hogere niveaus van nicotine in hun haar hadden. Interessant genoeg maakte de duur van de blootstelling aan sigarettenrook geen enkel verschil. De levensstijl van de kat ook niet. Katten die uitsluitend binnenshuis leefden, hadden geen hogere nicotinegehaltes in hun haar vergeleken met katten die naar buiten konden. Deze laatste bevinding kan worden verklaard door de levensstijl van katten binnenshuis. Alle stoffering en tapijten in huis, samen met kattenmanden/kussens, klimrekken, krabpalen enz., zullen permanent doordrenkt raken en vervuild raken met chemicaliën uit tabaksrook. De katten die veelvuldig in nauw contact komen met deze materialen, samen met het contact met hun baasje zullen een belangrijke bron zijn van de nicotine die in de haarmonsters van de dieren wordt aangetroffen.





Keel en luchtwegen

Door regelmatige blootstelling aan sigarettenrook, kunnen er ontstekingen in de keel en luchtwegen van de hond of kat ontwikkelen die uiteindelijk in een chronische, pijnlijk en vermoeiende hoest resulteren. Wat uiteindelijk leidt tot chronische bronchitis  en zelfs  longontsteking kan veroorzaken

Kanker doodsoorzaak nummer één bij huisdieren

Huisdieren die kanker hebben, vertonen vaak duidelijke symptomen: de hond of kat die hoest en niest vaker, heeft moeite met eten en ademhalen, verliest gewicht, geeft over en heeft last van bloedingen. Kanker is de nummer één doodsoorzaak bij honden en katten, volgens het Morris Animal Foundation Fonds uit het Amerikaanse Denver.


Het advies van de onderzoekers luidt dan ook: Als je van je hond en kat  houdt, (en wie doet dat nou niet) rook dan buiten of nog beter natuurlijk stop met roken.

Rook je al buiten? Veel beter, maar het probleem is dan zeker niet weg, want er blijven hoe dan ook teerresten hangen op je kleren en handen. Vervelend, want van zodra je hond of kat op je schoot komt of aan jouw handen likt, wordt het weer blootgesteld aan schadelijke stoffen.

Dankbaar en geef jezelf een beloning

Mijn blog is niet bedoeld om verwijtend te zijn naar rokers, ik weet er zijn ontzettend veel rokers die proberen te stoppen, maar het is gewoon ontzettend moeilijk en niet voor niets verslavend gemaakt. Maar wie weet, lukt het komend jaar wel om te minderen, of meer buiten in de tuin te roken, of helemaal te stoppen. Je huisdier (en huisgenoten) zullen je ontzettend dankbaar zijn en als je je geld dat je uitgeeft aan rookwaar nou eens in een potje of bankrekening zet, heb je op t eind van het jaar een heel mooi bedrag om iets ontzettend leuks mee te doen. Dat is nog eens dubbel belonend.  In ieder geval een veilige en gezellige jaarwisseling en een fantastisch nieuw jaar waarin je jouw goede voornemens of doelstelling maar mag behalen en als ik je daar bij kan helpen, neem gerust vrijblijvend contact op. Kees van Sundert

Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl en voor de allerleukste hondencadeautjes www.dogcases.nl/hondenwinkel

15 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page