Kleurenblind?
In tegenstelling tot wat men vroeger dacht zien honden de wereld niet in zwart wit maar ook in kleur, alhoewel iets anders dan wij. Want om kleuren te zien zitten er in het netvlies speciale cellen die licht opvangen; zogenaamde kegeltjes. Mensen hebben 3 soorten kegeltjes en ieder kegeltje is gevoelig voor een andere kleur: rood, groen en blauw. Door deze 3 kegels samen zien wij de wereld in 'full colour'. Honden hebben 2 soorten kegeltjes en ook maar 1/10 van het menselijk aantal cellen van de kegeltjes en zien daarom minder kleuren en de kleuren zijn minder intens. Honden kunnen de kleuren geel en blauw goed onderscheiden en rood en groen minder goed.
Daarom zien onze honden zoals iemand die kleurenblind is. Zij kunnen moeilijk het verschil zien tussen rood en oranje. Maar hoe werkt dat dan bij blindengeleide honden, vraag je jezelf af? Zij zien dan toch geen kleurverschil tussen het groene en rode verkeerslicht? Dat klopt, maar zij kunnen getraind worden door het bekijken van de intensiteit en het positie van het licht. Dit in combinatie met de beweging van verkeer en het geluid bij/van een verkeerslicht, vertellen deze signalen de hond wanneer het veilig is om over te steken.
Wil je zelf zien wat jouw hond ziet? Download dan eens deze gratis app: Chromatic Vision Simulator Als je kiest voor “protanie” zie je op je telefoon bij benadering wat onze honden zien.
Honden zien wel beter in het donker
In het netvlies bevinden zich naast kegeltjes ook andere lichtgevoelige cellen: staafjes. Staafjes zijn erg lichtgevoelig en zorgen ervoor dat je zelfs bij weinig licht toch kunt zien. Honden hebben meer staafjes dan wij. Daarbij hebben honden een groter hoornvlies waardoor ze meer licht opvangen. En achter het netvlies bevindt zich een soort spiegeltje - het tapetum lucidum – dat het licht ook nog eens weerspiegelt. Hierdoor kan de hond ’s avonds relatief veel beter zien dan overdag en ook veel beter dan wij.
Wat kun je nou met al deze informatie?
1. Het is belangrijk om te weten dat je hond bewegende
voorwerpen heel erg goed ziet, daar ook op focust en op
reageert.
2. Dat hij een vager zicht heeft dan wij : honden zien minder scherp
en de omtrek van de persoon zien ze dus vervaagd. Want de
eerder genoemde kegeltjes zorgen ook voor het scherpe
contrast. Zij kunnen daarom ook moeilijker mensen identificeren.
3. Bij het werken met honden is kleur ook vaak van belang. Denk
dan eens aan de voorwerpen waarmee je traint en kies bewuster
voor een kleur, juist wel goed zichtbaar en in een
onderscheidende kleur voor de hond of juist niet.
Gezichtsveld Ook ons gezichtsveld verschilt met dat van onze hond. Onze blik is veel meer naar voor gericht, we zien ongeveer een beeldhoek van 150°, en er zit meer overlap in, waardoor wij veel beter scherpte/diepte zien. Je hond heeft een veel bredere kijk (270°) en ziet ook de omgeving naast en zelfs deels achter hem. Maar doordat de ogen van de hond verder uit elkaar staan, zit er minder overlap in de beeldhoek, daardoor hebben ze een slechter dieptezicht. En hoewel een hond, iets of iemand op zich af ziet komen kost het hem toch wel moeite om te berekenen hoe ver het van hem is verwijderd. Daarbij ziet hij dus ook nog de contouren onscherp, dus het is niet gek als je hond af en toe onzeker wordt van individuen (op grotere afstand) waarmee hij minder goed is gesocialiseerd, zoals bijvoorbeeld een oud dametje, iemand met een burka, of sterk bebaard, met een pet of hoed op of zelfs met een paraplu bij zich. Heb begrip, blijf rustig en kalm en geef hem steun. Laat hem de situatie goed bekijken/analyseren en verwerken en zorg dat hij kan leren van de situatie. Honden zien heel goed de kleinste bewegingen
De ogen van een hond zijn heel gevoelig voor de kleinste bewegingen in hun omgeving. Ze geven al hun aandacht aan wat er op de grond en op hun ooghoogte gebeurt.
Honden jagen vooral op iets wat op de grond loopt. Alles wat er verder om hen heen gebeurt, vinden ze gewoon niet interessant. Doordat de ogen van een hond alleen maar gefocust zijn op wat er om hen heen gebeurd, zien zij de wereld ook anders en dit heeft bepaalde consequenties voor hun gedrag. Honden kunnen snel objecten na jagen, zoals katten, rennende kinderen, joggers, enzovoort.
Bij het trainen van je hond is het ook erg belangrijk om met de ogen van je hond rekening te houden. Honden zien namelijk de kleinste veranderingen in een handbeweging, lichaamshouding of mimiek. Alle handgebaren op taillehoogte en lager zien zij beter dan handgebaren boven taillehoogte. Gebruik je hele hand bij het trainen en niet alleen een vinger. Geef ook bij het geven van een snoepje je hele hand, anders zien honden het verschil niet tussen een snoepje en je vinger.
Door heel bewust bezig te zijn met het trainen van je hond en te letten op de ogen van je hond, kan je ongewenst gedrag voorkomen.
Wel aardig om te weten Hoeveel minder zien honden nou in vergelijking met ons: een aardig vergelijk is de verhouding 20/75 aan gezichtsvermogen. Dat wil zeggen dat als een hond 20 meter van het object staat en een mens 75 meter, ze beiden hetzelfde zien. Bijna een factor van 1 op 4 zo ver. Als jij dus iemand aan het eind van de straat ziet staan (zeg maar ong. 200 m) je hond dit ziet alsof het voor jou 4x zo ver staat, dus op 750 m. Daarbij zien honden veel minder details. Waarschijnlijk herkent hij jou niet eens, als je stil en bewegingsloos blijft staan. Maar wandel je, dan herkent je hond je specifiek wandelgedrag, zo knap… En zo herkent je hond zijn baasje. Daarnaast maakt hij natuurlijk gebruik van zijn uitmuntende reuk - en hoorvermogen, maar daar zal ik nog eens verder op in gaan bij een ander bericht. Zichtjagers
Wist je dat het zicht van een hond ook belangrijk is voor het jagen? Voor jachthonden is hun reuk niet alleen heel belangrijk, maar ook hun zicht. Windhonden zijn bijvoorbeeld zichtjagers. Als zij wild spotten, kunnen zij door een snelle sprint en uithoudingsvermogen gemakkelijk snel dichtbij hun prooi komen. Een hond kan dus het wild met zijn ogen goed volgen en direct reageren als de hond iets ziet.
Waarom kunnen honden ook wel tv kijken? Zoals eerder vertelt kunnen honden heel goed bewegende voorwerpen zien. Een tv-uitzending is eigenlijk niet meer dan heel veel losse beelden die heel snel achter elkaar vertoond worden. Een hond kan iedere foto zien. Vandaar dat ze toch een uitzending met daarin bewegende dingen, zoals dierenfilms goed kunnen volgen.
Kees van Sundert
Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) &
professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl) en voor de leukste en beste hondenproducten, ook bij stress en spanning en onzekerheid, zie www.dogcases.nl/hondenwinkel
Commentaires