Mensen denken vaak dat de gedragsverandering bij de hond na de geboorte van de baby komt door jaloezie. Maar het is vaak niet de aandacht voor de baby die voor de problemen zorgt, maar vooral het feit dat de hond van het ene op het andere moment heel anders wordt behandeld en allerlei veranderingen in zijn leven en omgeving plaatsvinden zoals:
- de tijd van - en de lengte van de wandeling
- zijn voedingstijden
- zijn slaapplek
- andere geuren en geluiden in huis
- veel meer bezoek in huis en minder aandacht voor hem
- andere mensen die de hem uitlaten
- vaak wordt hij opgesloten/buiten gedaan
et cetera
Alles is in één klap anders, op zijn vaste slaapplek staat nu de box, er komen een boel vreemde mensen in huis, het ruikt helemaal anders, op bepaalde plekken mag hij niet mer komen, alle vaste patronen en rituelen zijn nu anders. . Net als wij heeft ook de hond begeleiding en tijd nodig om zich aan te passen aan dit nieuwe leven.
Kortom, als je weet dat je zwanger bent, heb je nog ruim 7 maanden om aan het (toekomstige) gewenste gedrag van je hond te werken en de (leef)gewoonten te gaan ombuigen zodat je hond straks de komst van de baby niet met negatieve en beperkende dingen associeert, maar vooral met hele leuke dingen. Want als de baby er eenmaal is, heb je daar gewoon geen tijd meer voor.
Dus begin te werken aan de dingen die als straks de baby er is zeker heel lastig en vervelend zijn zoals trekken aan de lijn (is nu misschien nog wel te doen, maar met een kind erbij in de wandelwagen ernaast is dat een stuk lastiger). En een hond die `ijn basiscommando's kent als hier, zit, af, hier, blijf en daarnaast rustig op zijn plaats blijft, is natuurlijk superhandig als je je kind moet verschonen e.d.
Voorbereiden op komst baby Voordat de baby er is begin je met trainen van de dingen die je straks niet meer wil als de baby er is. • Creëer plekken waar de hond niet mag komen (babykamer etc) • Zo vroeg mogelijk laten snuffelen/kennismaken aan nieuwe spulletjes/babyspullen (kleertjes/meubeltjes) • Ga nu al oefenen/wandelen met kinderwagen/draagzak e.d. Leer je hond netjes naast de wandelwagen te lopen. • Als de baby er is, kennis laten maken, laten snuffelen aan de baby, voetjes en handjes • Als de baby er is, ook constant aandacht aan de hond besteden, bijv. aan de borst- hond een brokje, in badje – hond lekker meekijken et cetera • Leg de baby niet plat op de grond (beweegt , kraait, grijpt etc..) hond wil spelen • Deurbel, telefoon, bad, hond in bench/plaats, baby in box • Kraamvisite, hond niet vergeten en ook aandacht geven.
Eventueel kan iemand vd kraamvisite iets leuks met hond doen, zoals uitlaten/wandelen,
zoekspelletje in de tuin. (grotere kinderen of mannen vinden dat vaak wel leuk).
• Maak ook tijd vrij om iets alleen met de hond te gaan doen.
• Auto: misschien nu hondenrek of andere plek, zodat kind niet aan haren kan trekken of in
ogen kan prikken.
Maak gebruik van je zwangerschapsverlof en benut die tijd in extra opvoeding van je hond.
Denk ook aan die buurman, collega, kennis of hondenuitlaatservice die je hond eens lekker uitgebreid kan uitlaten/mee uitnemen zodat hij zijn energie kwijt kan en jullie even tijd voor elkaar hebben of om andere dingen te doen.
Voor een klein kind is er geen verschil tussen een echte hond en een knuffelhond. Kijk eens kritisch wat je kind allemaal met een knuffeldier doet of met een pop. Hetzelfde doet een klein kind ook met een echte hond. Betrek je kind bij simpele dingetjes, zoals het neerzetten van de voerbak voor de hond, het geven van een koekje, het roepen van de hond en laat je kind lekkere koekjes verstoppen, kortom betrek je kind bij veilige dingen die je met je hond kunt doen.
Bench of een eigen veilige plek
Het aanleren van een bench kan een reuzehandig middel zijn. Ook later is het handig, als er bijvoorbeeld een keer veel drukte is door vriendjes over de vloer. Of als de baby gaat kruipen en nog niet het benul heeft dat de hond af en toe met rust moet worden gelaten. Je kunt de hond heel luchtig en zonder druk aan een bench wennen door hem deze te laten associëren met de goede dingen uit het leven. Eten (en dan nu even extra lekkere maaltijden) krijgt de hond bijvoorbeeld alleen nog maar in de bench, een zalige kluif krijgt hij alleen in de bench, een nieuw speeltje krijgt hij alleen in de bench. Dring de bench niet op, maar zet gewoon het hekje open. Aan hem de keuze of hij het lekkers wel of niet zal halen. Meestal duurt het niet lang voordat een hond inziet dat hij zijn lekkers echt alleen maar kan krijgen als hij het zelf in de bench gaat ophalen. Uiteindelijk zet je het lekkers steeds verder achter in de bench, vervolgens breng je de hond met het lekkers tot 'af' in de bench en uiteindelijk beschouwt de hond de bench als zijn vaste plaats zal zich daar prettig en veilig voelen. Dan kun je het hekje sluiten en de hond steeds een beetje langer in de bench alleen laten. Begin hiermee ruim voordat de baby er is om negatieve associaties te vermijden. Lees ook het artikel over het goed aanleren van de bench.
De baby komt thuis Als de baby in het ziekenhuis is geboren en thuis komt dan heeft de hond in de meeste gevallen zijn vrouwtje al een tijdje niet gezien. Daarom is het slim om het kind door iemand anders te laten dragen zodat de hond z’n vrouwtje lekker enthousiast kan begroeten zonder de kans het kindje pijn te doen.
Zorg dat de eerste indruk goed is. Het eerste moment dat je hond de baby ziet, moet gelijk leuk zijn. Breng de baby binnen in bijvoorbeeld een maxi-cosi en breng de hond tot 'zit' naast de maxi-cosi en geef hem onmiddellijk een paar stukjes van iets wat hij echt heel lekker vindt. Daardoor is de eerste indruk al goed: er komt iets binnen dat nieuw is en anders ruikt, maar het levert wel iets heel bijzonders op.Laat de hond rustig naar de baby kijken en aan de baby snuffelen. Praat vrolijk tegen hem, knuffel hem en geef wat lekkers.
Geef hem aandacht in aanwezigheid van de baby. Aai de hond de eerste dagen als de baby in de buurt is. Ook daardoor wordt de baby een prettig signaal, want het betekent dat de hond uw aandacht zal krijgen. Geef de hond te eten als de baby binnen komt, want ook dat bevestigt dat de baby iets prettigs inhoudt. Probeer een uitje met de baby of het binnenbrengen van de baby zoveel mogelijk te combineren met een uitje van de hond. De baby betekent voor de hond dan 'leuk, we gaan uit'.
Speeltjes buiten bereik van de hond houden
Zorg dat speeltjes van de baby buiten bereik van de hond blijven. Heeft hij toch een babyspeelgoedje te pakken, straf hem dan nooit (het speeltje heeft de geur van uw baby en je hond zou de straf daarmee kunnen associëren), maar haal het weg als hij zijn interesse even kwijt is of ruil het voor een ander fijn speeltje dat hij prachtig vindt. Als je de baby moet verzorgen en de hond daarom rustig op zijn plaats moet blijven, geef hem daar dan een lekkere kluif.
Een baby is zeker ook niet hetzelfde als een puppy voor een hond, hij weet dan ook niet van nature hoe hij met een baby moet omgaan. Bijv. Een pup gaat op zijn rug gaan liggen en houdt zich stil als onderdanig gedrag maar een baby ligt altijd op zijn rug en spartelt en maakt herrie dat het een lieve lust is. Dit is erg verwarrend gedrag voor een hond. Zorg er dus voor dat de baby en de hond nooit zonder toezicht zijn.
Vind je hond vreemde mensen spannend, zorg dan dat je hond een veilige plek in huis heeft. Er gebeurt heel erg veel voor de hond in de kraamtijd: de kraamhulp komt (vreemd), heel veel mensen over de vloer, heel veel emoties in huis, heel veel tijd voor de baby en vaak wordt de hond dan een beetje vergeten.
Leer je hond omgaan met veel vreemde mensen over de vloer, met geluiden van baby’s, met het geluid van de babyfoon, de muziekmobiles, etc. Zet op tijd je wandelwagen en box beneden neer, zodat de hond kan wennen aan deze nieuwe prikkels en voorwerpen en geuren.
Het is ook slim om nu al even te testen hoe de hond reageert als de baby straks huilt. Als hij daar onrustig van wordt kun je de hond nu al langzaam laten wennen door babygeluidjes op een cd heel zachtjes af te spelen terwijl je leuke dingen doet met de hond en dan langzaam, over een periode van weken het volume te verhogen.
Hond en baby samen
De eerste 6 maanden zijn nog niet zo moeilijk; de baby slaapt veel, ligt in de box, kortom kruipt en loopt nog niet rond. Veel honden vinden baby's prachtig, totdat ze gaan kruipen. Bescherm je hond tegen opdringerige baby's die zich aan zijn vacht optrekken, zijn speeltjes pakken en in zijn ogen of neusgaten prikken. Leer je kind dat de hond geen speelgoed is.
Zorg dat je hond een veilige plek in huis heeft, waar de baby/peuter niet bij kan komen. Heeft je hond een bot of eten, zorg dat je kind niet in de buurt is. Ligt je hond te slapen, laat hem dan met rust en leer je kind de hond ook te respecteren.
Als je kindje wat ouder is, leer hem/haar dan om niet te rennen, schreeuwen, gillen, etc. in de buurt van de hond. Rustig lopen, handjes laag. Voor een klein kind is er geen verschil tussen een echte hond en een knuffelhond. Kijk eens kritisch wat je kind allemaal met een knuffeldier doet of met een pop. Hetzelfde doet een klein kind met een echte hond.
Meer weten of hulp nodig bij de begeleiding/training van je hond, stuur dan even een e-mail. Groet, Kees van Sundert Hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie
Comments