top of page

Benchtraining
 

We beginnen met de hond aanleren dat de bench leuk is.
De bench kan natuurlijk ook onderdeel uitmaken van een spelletje. Je gooit er wat lekkers in en hij mag het gaan pakken. Leg regelmatig wat hondenbrokjes in de bench op het moment dat de hond het niet ziet. De hond zal al gauw vaker naar de bench gaan om te kijken of er wat lekkers ligt. Als de hond een keer rustig in zijn bench ligt kun je hem ook wat lekkers geven. De hond leert dan dat het heel plezierig kan zijn om in de bench te liggen.

Laat hem iedere kluif, zijn voer of ieder ander lekkers in de bench opeten. Doe nog niet vanaf het begin het deurtje dicht. De kans is groot dat de hond zich dan opgesloten voelt. Op dat moment is de bench namelijk nog niet zijn nest.Je kunt het beste pas doorgaan naar de volgende stap, als de hond geen aanstalten meer maakt de kluif mee te nemen naar een andere plaats, maar rustig in de bench blijft liggen kluiven.

Het benchdeurtje sluiten
Op het moment dat de hond aan de bench gewend is, geef je hem een lekkere kluif of kong of ander lekkers en sluit je voor heel even de bench af. Je blijft gewoon in de buurt en laat de hem lekker kluiven. Doe de bench weer open voordat hij uitgekloven is. Nu leert hij dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hij mag er ook weer uit.

Als hij gaat piepen, negeer hem dan. Ga desnoods eventjes weg. De hond zal van verbazing eventjes stil zijn. Op dat moment kom je terug en laat  hem los.  Je hebt dan het initiatief weer naar je toegetrokken en hij leert dat je terugkomt als hij stil is. Want hij mag met zijn ongewenste gedrag gewoon nooit succes hebben. Zelfbelonend gedrag wordt snel aangeleerd en is moeilijk af te leren.
De volgende stap in de benchtraining doe het deurtje pas na het eten open. Wacht steeds iets langer na het eten, totdat je de deur weer opent. Combineer dit met het verlaten van de kamer. Vanaf nu kunt je de bench steeds even dicht doen als hij gaat slapen. Of als je gewoon wilt dat hij even op zijn plaats gaat.

Belangrijke aandachtspunten
Een goede benchtraining kost tijd en moeite. Bovenstaand stappenplan duurt waarschijnlijk 1 tot 2 weken. Het is belangrijk dat je de hond stap voor stap aan de bench laat wennen en daar zoveel tijd voor neemt als nodig is. De hond mag nooit voor straf in zijn bench worden gestuurd. Dan wordt de bench namelijk een vervelende plek. Terwijl de bench voor hem een eigen veilige plaats moet zijn.
De hond mag in zijn bench ook nooit lastig gevallen worden. De bench moet een plek zijn waar je hond zich rustig terug kan trekken.

Stap-Voor-Stap Bench training
Om te beginnen zijn er twee belangrijke punten die je altijd in acht moet nemen; De associatie met de bench moet altijd positief zijn (Dus nooit in de bench straffen of voor straf naar de bench sturen). Ten tweede moet de training stapsgewijs en met veel geduld gedaan worden.

Stap 1: Ontdekken
Als eerste stap in de bench training zet je de bench in een ruimte waar je  een hoop tijd doorbrengt. Bijvoorbeeld de huiskamer. Maak de bench comfortabel door er zachte kleedjes of een kussen in te leggen. Voorlopig mag het deurtje niet dicht, dus je kunt deze open zetten en met een touwtje of elastiek vast maken zodat deze niet per ongeluk dicht kan vallen.

Laat de hond op zijn eigen tempo de bench verkennen. Sommige honden zijn nieuwsgierig en gaan uit zich zelf al de bench in. Mocht dat niet het geval zijn; Nodig de hond met een enthousiaste stem uit om naar de bench toe te komen. Gooi enkele hondensnoepjes dichtbij de bench, daarna in de bench. Als je hond nog niet naar binnen durft, dan is dat geen probleem. Dwing de hond nooit om naarbinnen te gaan.
Blijf oefenen met de snoepjes of ander lekkers totdat de hond helemaal en rustig de bench in gaat. Mocht de hond nog niet geinteresseerd zijn in lekkers, dan kun je ook proberen om een favoriet speeltje naarbinnen te gooien. Als je hond makkelijk uit zichzelf de bench in gaat (met of zonder beloning), dan begin je met de volgende stap van de bench training.

Stap 2: Eten
Als je de hond te eten geeft, dan zet je de voerbak in de bench. Het liefst helemaal achterin een hoekje. Mocht de hond het eng vinden om dan te eten, dan kun je de bak bij het deurtje plaatsen of nog net voor de bench. Probeer elke keer dat je de hond eten geeft de bak iets verder naar achteren te zetten. Als de hond eenmaal een paar keer rustig in de bench gegeten heeft, dan kun je eens proberen om het deurtje rustig te sluiten tijdens het eten.  Zorg ervoor dat zodra de hond klaar is met eten het deurtje weer open is. Elke keer dat dit goed gaat kun je het deurtje een beetje later open doen. Rek dit op tot 5 minuten.

Als de hond begint met piepen, dan ben je te snel bent gegaan. Probeer bij de volgende training het deurtje te openen voordat de hond gaat piepen. Als de hond al piept, dan mag het deurtje even niet open.  De hond leert dan dat door te piepen het deurtje open gaat. Als de hond telkens in de bench eet zonder angstig te zijn en vervolgens 5 minuten in de bench kan blijven zonder te piepen, dan ga je pas verder met de volgende stap.

Stap 3: Commando
Roep de hond op enthousiaste wijze bij de bench en geef deze een beloning. Vraag de hond om de bench in te gaan met het commando ‘bench’ of ‘plaats’ (of waar de voorkeur naar uitgaat.).
Gebruik alleen dit woord (geen woorden of zinnen ervoor of erna) en wijs in de bench met een honden snoepje in je hand. Beloon de hond als deze rustig de bench in gaat en sluit het deurtje eventjes. Laat na enkele ogenblikken de hond weer vrij. De hond mag alleen beloond worden als deze rustig blijft (dus niet opgwonden). Het openmaken van het deurtje moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Blijf dit oefenen totdat uw hond het commando kent.

Stap 4: Tijd rekken
Doe dezelfde oefening als bij punt 3, maar laat het deurtje steeds iets langer gesloten. Blijf in dezelfde ruimte, zodat de hond je kan zien. Als dit goed gaat, dan kun je proberen uit het zicht van de hond te gaan. Steeds een beetje langer. Uiteindelijk is het doel om de hond 30 minuten in de bench te laten terwijl  grotendeels uit zicht bent. Als u dit punt bereikt hebt, dan kun je door met de volgende stap van de bench training.

Stap 5: De deur uit
Vraag de hond met het commando in de bench te gaan, sluit het deurtje en verlaat het huis voor korte tijd. Als dit goed gaat, dan kun je proberen om bijvoorbeeld even boodschapen te doen. Oefen dit een paar keer en varieer met de tijd die het duurt voordat je daadwerkelijk het huis uitgaat. Trek bijvoorbeeld eerst een keer je jas aan en vraag dan pas de hond om de bench in te gaan. Maak het ‘afscheid’ niet onnodig emotioneel en extra lang. Beloon je hond kort voor het binnengaan van de bench, geef een hondensnoepje en ga dan rustig weg. Als je terugkomt beloon je de hond alleen als deze rustig is. Blijf zelf ook heel rustig om te voorkomen dat er opwinding of spanning ontstaat bij thuiskomst. Blijf oefenen om de hond korte periodes alleen thuis te laten. Als dit goed gaat, dan kun je door met de volgende stap van de bench training.
 

bottom of page