top of page
Foto van schrijverKees van Sundert

Help!! Mijn hond is onrustig, ongedurig of nerveus..

Bijgewerkt op: 11 mei 2022

Heb jij een onzekere, nerveuze, ongedurige of onrustige "jonge" pup/hond? Geen moment rust en heel snel afgeleid en heel (over) gevoelig voor prikkels? Of heb je het gevoel dat jouw hond t allemaal niet zo goed weet wat van hem of haar verwacht wordt?

Lichaamstaal en stress Honden communiceren met voornamelijk via lichaamstaal. Met lichaamstaal kunnen honden onderling van alles aan elkaar duidelijk maken. Het mooie daarbij is dat honden niet kunnen liegen. Één van de dingen die honden heel duidelijk laten zien is stress, gespannenheid en onzekerheid. Als een hond gespannen, onzeker of gestrest is, laten ze stresssignalen zien.

Stress is schadelijk als er sprake is van chronische stress, zeg maar als de hond niet meer terug kan naar het ‘nulpunt’ om te herstellen. Hier moet dringend iets aan gedaan worden, want niet alleen tast het het welzijn van je hond aan, maar het levert ook gezondheidsproblemen op.


Honden die thuis last van stress hebben gedragen zich meestal nerveus, drentelen op en neer en zijn vaak rusteloos. Belangrijke indicaties dat je hond last van stress heeft zijn: hijgen, piepen, janken, blaffen, haaruitval, likken aan het lichaam, huidproblemen, zweetvoetjes, bibberen, regelmatig schudden en gapen, dunne ontlasting etc.

Wat kun je zelf nog doen? - Grenzen stellen: stel duidelijke regels en grenzen. Maak duidelijk wat mag en wat niet mag. - Consequent zijn: wees voorspelbaar voor de hond. Hij zal je dan makkelijker vertrouwen, als hij weet hoe je reageert. - Geef de hond, dagelijks voldoende beweging (minimaal 1 x per dag een lange wandeling van 1 uur, liefst waarbij hij zelf tempo, richting en route mag bepalen en zijn neus mag gebruiken om de buitenwereld te lezen en te begrijpen. - Belonen / Complimentjes geven: zoek positieve kanten bij je hond. Probeer vooral met deze positieve kanten te werken. - Beloon de hond voor gewenst gedrag. - Deel complimentjes uit! Probeer het eens met humor. Neem er eens de tijd voor om goed te kijken naar je hond en schrijf eens op wat je ziet, vooral ook de goede dingen.

Elke hond doet een heleboel goede dingen waarvoor hij een complimentje verdient! - Let altijd op de goede dingen die de hond doet. - Beloon de hond als hij iets goed doet. - Doe het direct! (Binnen 2 a 3 seconden na het gewenste gedrag). - Een dagelijkse wandeling is voor veel honden niet genoeg. Bied je hond uitdagingen: speel zoekspelletjes door brokjes of lekkere snacks te verstoppen, stop zijn brokjes in een voedselballetje enz. Dit zorgt ervoor dat je hond kan werken voor zijn eten en voor langere tijd bezig is met iets wat hij zowel leuk als lekker vindt. Eten en spelen zijn belangrijke (tijdelijke) stressverlagende activiteiten. Let wel op voor teveel opwinding (positieve stress) bij het spelen/bemachtigen van zijn voedsel)

Hulp nodig of meer weten hoe je de stress en opwinding bij je hond reduceert of hem kalmer en rustiger gedrag aanleert? Stuur eens vrijblijvend een berichtje.


Kees van Sundert.

Erkend hondengedragstherapeut bij Dogcases &

professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page