Kees van Sundert
10 apr. 2022
Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie en www.jouwhondopdefoto.nl
Wat is nou de beste trainingsmethode als je hond reactief is?
Veel hondenbaasjes die een hond hebben die uitvalt naar andere honden, mensen of andere triggers zoals fietsers, hardlopers, wandelaars zoeken op internet naar de beste trainingsmethode om dat gedrag aan te pakken. Je vindt dan van alles: van BAT of CAT of LAT of CARE enzovoort .
BAT: Behaviour Adjustment Training
CAT: Constructional Agression Treatment
LAT: look at That
CARE : Counterconditioning en Positive Reinforcement (zijn) essentieel
Natuurlijk is er geen standaardtechniek die bij voor elke hond en baasje in alle situaties past. Het hangt af van de ervaringen en vaardigheden die jij en je hond hebben, de context en de omgevingsfactoren enz enz.
Belangrijkste vaardigheid is dat je de lichaamstaal van je hond leert begrijpen en dat je ziet in welke situatie en op welk niveau je hond zich bevindt. Zodat je tijdig een keus kunt maken uit je “gereedschapskist” om je hond op dat moment te helpen.
Wanneer je met een reactieve hond werkt of je hebt een reactieve hond dan ben je geneigd in de training te focussen op de hond te leren omgaan met de triggers, maar eigenlijk is dit maar een klein onderdeel van de training.
Ik gebruik vaak de bijgaande piramide waarbij elke stap bijdraagt aan de totale oplossing en voortbouwt op de onderliggende laag.
Ontspanning en rust
Vaak zijn de honden die reactief gedrag vertonen heel onzeker (of zelfs) angstig of gefrustreerd. Belangrijkste stap is om de opwinding te gaan verminderen en je hond te leren ontspannen. Hiervoor gebruik ik verschillende beproefde technieken en ontspanningsprotocollen van bekende buitenlandse collega gedragsdeskundigen. Bedenk, de basishouding van je hond moet eigenlijk altijd kalm, rustig en ontspannen zijn. Binnen en buitenshuis. Superbelangrijk en essentieel in dit verhaal .
Belangrijke vaardigheden
Goede basisgehoorzaamheid zoals hierkomen, wandelen aan losse lijn en aandacht voor het baasje is superbelangrijk en hoe meer je dit soort vaardigheden met je hond kunt oefenen, hoe meer mogelijkheden je krijgt.
Relatie tussen hond en baasje
Als je met een reactieve hond moet gaan wandelen dan komt de relatie tussen hond en baasje vaak ook onder druk te staan. Want het gedrag van je hond geeft vaak spanningen, stress, je wordt onzekerder of misschien ook wel gefrustreerd of zelfs boos. Je krijgt steeds minder zin om met je hond op pad te gaan, en dat is logisch. Daarom is het belangrijk dat je vooral kijkt naar alle goede eigenschappen die je hond heeft en waar je samen van geniet. Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis kunnen er genoeg activiteiten zijn waar je hond een kanjer in is, zoals bijv speuren of een andere hondensport. Zo’n activiteit geeft vertrouwen aan je hond en helpt bij jullie relatie en uiteindelijk ook bij het omgaan met reactiviteit.
Triggers
Pas als je de bovenstaande drie onderdelen hebt aangepakt zou je aan de aan de slag moeten gaan met de specifieke training om je hond te helpen zich meer op zijn gemak te voelen met zijn triggers en leren er mee om te gaan zonder overprikkeld te raken.
De eerder genoemde methoden kunnen jou en je hond zeker op weg helpen, maar besef dat ze effectiever en gemakkelijker worden als ze worden ondersteund door de training van de andere andere niveaus.
En het superfijne hiervan is dat je al een groot deel van de trainingen kunt doen zonder de triggers, hoe fijn is dat voor je hond en jou.
Maar let op: het trainen en begeleiden van een reactieve hond is geen rechtlijnig proces, waarbij je van het ene stadium naar de volgende gaat. Je wordt geconfronteerd met onvoorziene situaties, je hebt goede en minder goede dagen en zult merken dat je soms een stap vooruit zet en dan weer twee stappen terug. Maar volhouden en doorzetten is belangrijk en als je na een periode terugkijkt zul je merken dat je veel vooruitgang hebt geboekt.
De volgende keer zal ik ingaan op de verschillende keuzes die je hebt bij stuaties waarin je hond een trigger tegenkomt, dus blijf deze pagina volgen en je weet: heb je behoefte aan hulp of begeleiding, neem gewoon vrijblijvend contact op, stuur een pb'tje of e-mail naar info@dogcases.nl.