top of page

Waarom is bokashi zo gezond voor honden? 

Bokashi zorgt voor gezonde en goed werkende darmen van je hond. Het herstelt de darmflora, hierdoor kunnen de darmen beter voedingsstoffen opnemen. Het is gefermenteerd, dus door een speciaal proces komen er micro-organismen in de bokashi, die ontzettend goed en gezond zijn. Je kunt het vergelijken met een pro-biotica en door de fermentatie, blijft het langer houdbaar en zorgen de micro-organismen voor vele gezondheidsvoordelen. 

een supplement dat je door het eten van je hond mengt, wat z. Je kunt het ook geven wanneer een hond geen klachten heeft om dat het zo gezond is. Bio-Ron Bokashi komt van oorsprong uit Japan.

Er zijn veel mensen die bokashi (en veendrenkstof) geven wanneer een hond allergisch is, het ondersteunt de weerstand en hoe beter de weerstand, hoe minder last een hond heeft van allergieën.

Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal en is ooit bedacht om voeding juist langer houdbaar te houden toen er nog geen koelkasten waren. Wanneer je Bokashi relatief koel en droog bewaart (niet in een warm keukenkastje) en je altijd een schone lepel gebruikt, kan Bokashi zelfs jaren langer houdbaar blijven dan er op de tht datum staat. Dat is het mooi aan dit organische product
 

Hoe gezond is Bio-Ron Bokashi & Veendrenkstof voor je hond?

Bokashi en veendrenkstof voor honden zijn de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Zowel bokashi als veendrenkstof is een gezond supplement wat je aan het eten van je hond kunt toevoegen. Of je hond nu brokken, blikvoer of vers vlees krijgt, het is voor elke hond geschikt. Beide producten zijn erg gezond en hebben allerlei voordelen voor honden, o.a. voor de darmen en het immuunsysteem. Bokashi en veendrenkstof wordt veel gebruikt bij honden met diarree maar ook bij honden met constiperende (verstoppende) ontlasting. Wat zijn de voordelen van deze producten? Hier gaan we in dit artikel uitgebreid op in.

Inhoudsopgave

Waarom is bokashi zo gezond voor honden? 

Bokashi is een supplement wat je door het eten van je hond mengt, wat zorgt voor gezonde en goed werkende darmen. Het herstelt de darmflora, hierdoor kunnen de darmen beter voedingsstoffen opnemen. Je kunt het ook geven wanneer een hond geen klachten heeft om dat het zo gezond is. Bio-Ron Bokashi komt van oorsprong uit Japan. Het is gefermenteerd (wat inhoudt dat er door een speciaal proces micro-organismen in de bokashi komen, die ontzettend goed en gezond zijn).

Je kunt het vergelijken met een pro-biotica. Omdat het gefermenteerd is, blijft het langer houdbaar en zorgen de micro-organismen voor vele gezondheidsvoordelen. Er zijn veel mensen die bokashi (en veendrenkstof) geven wanneer een hond allergisch is, het ondersteunt de weerstand en hoe beter de weerstand, hoe minder last een hond heeft van allergieën.

Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal en is ooit bedacht om voeding juist langer houdbaar te houden toen er nog geen koelkasten waren. Wanneer je Bokashi relatief koel en droog bewaart (niet in een warm keukenkastje) en je altijd een schone lepel gebruikt, kan Bokashi zelfs jaren langer houdbaar blijven dan er op de tht datum staat. Dat is het mooi aan dit organische product

 

 

 

Bokashi en allergieën

Bokashi is heel erg geschikt voor honden met allergieën, hoe gezonde de darmen, hoe beter de weerstand en hoe beter een hond kan omgaan met allergieën. Daarnaast bevat Bokashi geen kleur- geur- of smaakstoffen. Heeft jouw hond een graanallergie? Dan kan je de originele bokashi geven, door het fermentatieproces kunnen honden vaak goed tegen de granen omdat het al voor-verteerd is.

Bokashi en Giardia

We hebben ook graanvrije groentebokashi, zonder granen. Bokashi wordt veel ingezet bij honden die last van de parasiet Giardia hebben om, naast medicatie tegen Giardia, te zorgen voor het versterken van de darmen en te zorgen dat de diarree minder wordt. Bij Giardia is een goede weerstand erg belangrijk, waar Bokashi (i.c.m. veendrenkstof) erg goed voor is.

Hoe beter de weerstand hoe groter de kans is dat de hond geen last meer heeft van giardia. Bij giardia raden wij de groentebokashi aan, omdat deze graanvrij is. Bij giardia is een koolhydraatarm dieet aan te raden. Wil je meer lezen over giardia bij honden?

Heeft jouw hond giardia? Bio-Ron Diatomeeën aarde is een bijzonder product wat je veelzijdig kunt inzetten. Denk aan het bestrijden van wormen, darmparasieten zoals giardia, maar ook tegen vlooien en luizen. Het is 100% natuurlijk en bevat geen chemicaliën.

Hoe werkt diatomeeënaarde precies? De korreltjes zijn een soort kristalletjes die zich tussen de schildjes van insecten werkt. De scherpe randjes zorgen dat de zachte delen van de parasiet beschadigen en vervolgens droogt een parasiet uit. Het werkt tegen inwendige parasieten zoals giardia zonder de darmflora aan te tasten.

De huid van vlooien, luizen en ander ongedierte zoals parasieten raakt beschadigt door de scherpe deeltjes van de aarde en doordat het vocht onttrekt drogen ze uit door een chronisch vochttekort. Dit kan verder geen kwaad voor de hond zelf.

 

Bokashi, veendrenkstof en poep eten

Wanneer een hond problemen heeft met van alles eten, of problemen heeft met het maag- & darmstelsel dan is het verstandig om een kuur bokashi te geven en daarna over te gaan op de onderhoudsdosering. Wanneer het probleem weg is, kun je bokashi af en toe geven. Het kan handig zijn om de graanvrije groente bokashi af te wisselen met de originele bokashi, om voor meer variatie te zorgen. Geef bij poep eten altijd bokashi in combinatie met veendrenkstof voor een optimale werking.

 

Lees hier meer over wat je kunt doen als jouw hond poep eet.

 

Bokashi samen met Veendrenkstof

Aangeraden wordt om Bokashi samen te geven met Veendrenkstof. Dit zorgt namelijk voor een optimaal resultaat. Hoe komt dit? Bokashi zorgt dat de darmen gezond worden en beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Veendrenkstof is gemaakt van verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten. Geef je veendrenkstof erbij dan krijgt de hond meteen ook alle deze goede mineralen binnen én wordt de opname van bokashi bevordert. Ook heeft veendrenkstof een ontgiftende werking door de huminezuren, deze werken absorberend en binden gifstoffen, die vervolgens worden uitgepoept door de hond.

 

 

Wat is het verschil tussen de originele bokashi en de graanvrij groente bokashi?

De pro/pre-biotische werking is bij zowel de originele bokashi als de graanvrije groente bokashi gelijk, ze zijn allemaal met dezelfde micro-organismen gefermenteerd. Het enigste verschil is de ingrediënten waar het van gemaakt is (die zijn te vinden onderaan deze pagina), hierdoor ontstaat er weliswaar een iets andere voedingswaarde maar aangezien je er maar weinig van voert heeft dit nauwelijks invloed op het totale dieet.

De graanvrije groente bokashi wordt vaak gegeven bij honden met een graanallergie. Maar wist je dat honden met een graanallergie vaak ook goed tegen de originele bokashi kunnen? Dit komt door het fermentatieproces, waardoor de granen al voorverteerd zijn. Hierdoor kan je in de meeste gevallen met een graanallergie ook de originele bokashi geven.

 

 

 

Originele bokashi is wat droger dan de graanvrije bokashi

 

 

Groente/graanvrije bokashi is wat natter en weegt daarom meer, maar in 1 pot zit evenveel qua inhoud.

 

Ervaringen met bokashi in de praktijk

We krijgen van veel mensen ervaringsverhalen binnen. Zelf hebben we ook ervaring met zowel Bio-Ron Bokashi als Bio-Ron Sanofor Veendrenkstof (anders zouden we het ook niet verkopen). Bokashi hebben wij gebruikt voor onze hond nog voordat wij dit zelf verkochten. Dit was toen onze Labrador ontzettend veel poep, modder, takjes en gras at. Blijkbaar kwam dit doordat haar darmen de voedingsstoffen van haar eten niet goed opnamen. Door bokashi (in combinatie met veendrenkstof) te geven, is zij gestopt met het opeten van poep, modder, stokjes en gras.

Een aantal jaar later, inmiddels is onze Labrador een oudere dame van 12 jaar, ging het wat minder goed. Nadat haar kies getrokken was en ze een antibiotica kuur kreeg waren haar darmen helemaal van slag. Daarnaast werd haar maag gevoelig en kon ze weinig hebben qua eten. Ze spuugde veel, had constant diarree en slijmerige ontlasting en haar darmen rommelden ontzettend (ze maakten allerlei geluiden). Vele dierenartsen bezoeken later waren we nog niet veel verder.

We zijn toen weer begonnen met bokashi en veendrenkstof om haar darmen te ondersteunen bij het herstel na de antibiotica. Antibiotica zorgt namelijk ook dat goede bacteriën in de darmen dood gaan. Door het geven van bokashi zorg je voor gezonde bacteriën in de darmen en geef je dit samen met veendrenkstof dan zorgt dit er ook voor dat de maag rustiger wordt. Bokashi en veendrenkstof samen ondersteunen elkaar. Wij zijn er ontzettend blij mee, omdat bokashi en veendrenkstof echt veel geholpen heeft in het herstel. Lees hieronder verder!

 

Wat is Bokashi voor honden precies?

Bio-Ron Bokashi voor honden is bootst de inhoud van de maag van een planteneter na. Waarom is dit belangrijk? In het wild eten wolven en honden prooidieren, hiervan eten ze ook de maag en inhoud. Deze inhoud is erg gezond, het bevat effectieve micro-organismen, gezonde bacteriën, gisten en gezonde schimmels (probiotica), doordat de bokashi gefermenteerd is.

Deze micro-organismen, bacteriën, gisten en gezonde schimmels zorgen voor een gezonde darmflora en een goed functionerend immuunsysteem. Bokashi is ideaal om te geven wanneer jouw hond poep, modder en stokjes eet. Ook helpt het bij een goede ontlasting (bij zowel diarree als obstipatie) en is het handig om te geven bij diarree. Het zorgt voor gezonde darmen en een goed werkend immuunsysteem.

 

In bokashi bevinden de pre-biotica (vezels) zich in een fermentatie proces waarbij meer dan 80 verschillende effectieve micro-organismen, gezonde bacteriën, gisten en schimmels (pro-biotica) het materiaal omzetten en daarbij een veelheid aan essentiële en goed opneembare voedingsstoffen zoals natuurlijke vitaminen produceren.

Het lange fermentatie proces ( min. 10 weken) geeft de bokashi een sterke microbiële symbiose/ balans, wanneer dit pakketje in de maag en darm terecht komt zullen deze micro-organismen ook daar een gezonde microbiële balans genereren / in stand houden.

 

 

 

Bokashi en veendrenkstof gemengd door rauw vlees (ook te gebruiken bij brokken en blikvoer)

 

Probiotica & prebiotica: een product tegen diarree en gezonde darmen bij honden

Steeds vaker wordt er probiotica en prebiotica aan honden gegeven wanneer ze problemen hebben met hun immuunsysteem of last hebben van hun darmen. Vroeger werd vuile pens vaak gegeven, daar zit dit ook in, alleen stinkt dit ontzettend en wil niet iedereen dit in huis geven. Bokashi heeft veel probiotische en prebiotische voedingscomponenten waardoor je dit kunt geven in plaats van vuile pens. Er zitten ontzettend veel gezonde bacteriën, gisten en schimmels in die de aanwezige suikers opeten. Hierdoor worden er melkzuren gemaakt, waardoor er een sterke microbiële balans in stand gehouden wordt. Honden gaan zich hierdoor steeds gezonder voelen.

Ayurvedische geneeskunde zegt alles zeggend:
“slechte darmen zijn de moeder van alle ziekten”.

Moet je Bokashi altijd samen geven met veendrenkstof? 

Bokashi kun je heel goed combineren samen met Sanofor Veendrenkstof, maar dit hoeft niet. Er zijn honden die alleen bokashi krijgen en het hier heel erg goed op doen. Wel is het zo dat veendrenkstof de werking van bokashi versterkt (en andersom). Hierdoor is het altijd wel aan te raden om, zeker bij grotere problematiek, zowel bokashi als veendrek te geven.

 

 

Bokashi en Veendrenkstof voor de hond

 

Veendrenk is op een natuurlijke manier gefermenteerd in een veenmoeras. Het is ontstaan uit materiaal van vele planten, bomen, kruiden, grassen en alles wat daaromheen leeft. Door jarenlange fermentatie / omzetting is alles volledig verteerd tot één product, namelijk veen.

Bio-Ron Sanofor Veendrenkstof bestaat uit verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten. In de loop der jaren zijn deze planten in stilstaand water gevallen en naar de bodem gezonken, waarna in een langdurig proces de plantenresten omgezet zijn in een zwart, lobbig veen. Je geeft dit door het voer van je hond en het heeft veel gezondheidsvoordelen.

Wanneer je het samen geeft heeft dit een langdurige werking op de maag en darmen. Veendrenkstof zorgt namelijk voor een optimale conditie van de maagwand en darmwand.

Wat zijn de voordelen van veendrenkstof voor honden

Veendrenkstof werkt fantastisch ter ondersteuning van de darmflora en is onder de hondenbaasjes al jaren bekend en erg populair. Het ondersteunt de darmslijmvliezen, bijvoorbeeld na ontworming, en zorgt voor een betere benutting van het voer. Het bevordert de spijsvertering, de darmwerking en ondersteunt bij de afvoer van afvalstoffen. Het is tevens ondersteunend voor huid, vacht, darm en maag. Het zorgt voor sterkere haarwortels, vollere vacht en een diepere kleur. Het kan helpen bij honden die poep eten. Geschikt voor puppy’s en volwassen honden. Het ondersteunt de groei en ontwikkeling van het skelet en botten.

 • Pups, volwassen & oudere honden

 • Maag- darmproblemen

 • Constiperende ontlasting (verstopping)

 • Diarree en dunne ontlasting

 • Ter bevordering van de eetlust

 • Straatvuil en ontlasting eten

 • Ter ondersteuning bij vlooienallergie

 • Bij last van jeuk aan de huid

 • Bij droge, dorre of doffe huid/vacht

 • Overmatig haaruitval/blijvend verharen

 

Naast de Veendrenkstof heeft BioRon ook nog een Wonderbalsem voor o.a. hotspots, Demodex, wondjes en meer!

 

 

Bio-Ron bokashi en veendrenkstof in de Lickimat UFO met vers vlees

 

Wat zijn de voordelen van Bokashi voor honden

Tot slot hebben we hier een overzicht gemaakt van de voordelen van Bio-Ron Bokashi voor honden:

 • Voor honden die brokken, vers vlees, blikvoer of gestoomd eten

 • Vrij van synthetische ingrediënten, additieven, conserveermiddelen en GMO producten

 • Voor een gezonde darmflora en een goed functionerend immuunsysteem

 • Geschikt voor alle rassen en leeftijden

 • Rijk aan natuurlijke mineralen, vitaminen en bio-actieve stoffen

 • Geschikt en veilig voor jonge, oudere, lactatie of dracht, zieke / allergische dieren

 • Darmflora hersteld zich bij diarree of instabiele ontlasting

 • Helpt bij constiperende ontlasting (verstopping)

 • Helpt bij darree en dunne ontlasting

 • Inzetbaar als een hond modder, poep en stokjes eet

 • De vacht conditie verbeterd aanzienlijk (glans, verharing, stevigheid en een volle vacht)

 • Minder ontlasting

 • Betere weerstand van de darmen, dus minder kans op ziekte, parasieten

 • Vette huid en geur wordt minder (minder afvalstoffen door de talgklieren)

 • Zorgt voor een frisse adem

 •  Werkt als Pro-pre-biotica na gebruik anti-biotica en wormmiddelen

oddvar website-5.jpg
bottom of page