top of page

Bezitsagressie voorkomen en loslaten aanleren

Heel belangrijk: leer je pup of hond al gelijk vanaf het begin dat je niets afpakt van hem of haar. Maar zorg dat je hond leert dat je een hand hebt die geeft i.p.v. een die neemt!! Pak nooit iets af maar ruil het voor iets anders lekkers of leuks. Hierna geef je het eerste speeltje of kluifje ook weer terug. Zo leert hij/zij dat het niet afgenomen wordt, maar dat hij/zij het wel weer terug krijgt.

Een hond die iets zal gaan verdedigen, trekt zich terug onder een tafel of stoel, gaat in zijn of haar mand of bench liggen. Laat je hond met rust als hij/zij daar is en leer ook vooral je kinderen of bezoek je hond met rust te laten op die momenten. Op het moment dat je hond naar je gromt, kan je even niks doen. Straf nooit het grommen! Hierdoor maak je het alleen maar erger en gevaarlijker.

Maar oefen en train en voeg bijv. iets toe op het moment dat hij/zij zijn bak of eten krijgt. Strooi bijv. eerst een paar brokjes in de voerbak en doe er steeds een paar bij.  Zo bouw je vertrouwen op en voorkom je dat je hond zijn of haar speelgoed of lekkers gaat verdedigen.

Als je hond iets heeft wat gevaarlijk kan zijn en je gelijk terug moet hebben, (ver)leidt hem of haar door bijv. naar de (koel)kast te lopen, waar zijn of haar lekkers in ligt en je hond te roepen voor een superlekker stukje worst of kaas of zo… en zorg dat iemand ondertussen het voorwerp rustig kan wegpakken.
 

Maar nog beter is het om je hond al gelijk vanaf jonge leeftijd te leren om iets los te laten of uit zijn of haar bek te laten vallen. Hoe pak je dat het beste aan? Gebruik hiervoor de Sap voor stap oefening: hoe je je pup/hond leert om iets los te laten c.q. te laten vallen van gedragsdeskundige Chirag Patel.

 

Drop it - loslaten of laat vallen
Voor de uitleg gebruik ik nu het commando “drop of drop it” maar natuurlijk kun je ook “los”, of “loslaten” of “laat vallen” enz gebruiken.
 

Stap één: "Conditioneer je drop it-commando" door het commando uit te spreken en vervolgens wat lekkere brokjes of snoepjes op de grond te strooien (laat zien dat je lekkers in je hand hebt/met lekkers strooit ). Dit voelt misschien ff raar omdat je hond nog niets in de mond heeft om te laten vallen maar we willen gewoon aanleren dat "er iets geweldigs komt" wanneer ze “drop it" horen, dus het lekkers dat we strooien wordt de voorspeller.

En wat moeten ze doen om het lekkers te eten? Hun mond open doen! Dat is de basis voor het loslaten.

(Tip: zorg ervoor dat je "drop" zegt voordat je het lekkers laat zien of pakt. "Drop" moet het lekkers gaan voorspellen, dus het moeten twee afzonderlijke gebeurtenissen zijn.)
 

Stap twee: Als dit een aantal keer geoefend hebt en de anticipatie in het lichaam van je hond ziet nadat je het drop-commando hebt gezegd, dan begin je pas met het geven van voorwerpen die de hond in de bek kan houden. Begin met meer neutrale voorwerpen of speeltjes en werk toe naar voorwerpen of speeltjes met een hogere waarde voor de hond. In het begin moet je misschien nog bijna onmiddellijk het lekkers op de grond strooien nadat je je drop-commando hebt gezegd.
 

Stap drie: Begin met het inbouwen van een korte pauze nadat je je drop-commando hebt gezegd om zo te zien of je hond het voorwerp uit zichzelf al laat vallen (want als ze denken dat er lekkers aankomt, moeten ze hun mond openen om het op te eten ... check dus of het commando al voldoende is aangeleerd (geconditioneerd is).

Als je hond het voorwerp uit zichzelf laat vallen nadat hij/zij het commando hebben gehoord, markeer dan het gedrag (zeg "Yes" of klik met een clicker als je daar mee werkt) en strooi daarna wat lekkers op de grond! Als ze het niet meteen laten vallen, geen probleem - strooi het lekkers gewoon zonder te markeren.
 

Stap vier: Ga door met oefenen door te oefenen met verschillende voorwerpen of speeltjes en tot je totdat je een  consequent gedrag krijgt, blijf markeren en het gedrag versterken met steeds wat lekkerders, naarmate het moeilijekr wordt. 

Pas als jullie er klaar voor zijn, ga je oefenen in een nieuwe en andere omgeving (probeer bijv. buiten als je de hele tijd binnen in huis hebt geoefend).
 

Stap vijf: Blijf oefenen, in allerlei contexten en situaties en met allerlei voorwerpen/bezittingen zodat het echt verankerd en versterkt blijft en varieer en ben creatief en voeg steeds meer en meer waarde toe bij het loslaten, beloon je hond met spel bijv. als hij iets loslaat in de tuin of het bos, ren weg, doe gek, daag m uit voor een trekspel , motiveer en beloon hem/haar.

Belangrijk: Let op, je stem is super belangrijk wanneer je de hond traint om iets te laten vallen, hou het superpositief en vrolijk, zeg het op hoge (blije) toon en zorg dat het positief is in plaats van bedreigend of als straf, dat is het laatste wat je wil. Kortom, ga voor succes!
 

Variatie-oefeningen

Train en oefen met verschillende variaties om het los-commando steeds meer en beter te oefenen. Gebruik in begin wat “saaiere” speeltjes en maak het moeilijker wanneer het goed gaat door leukere speeltjes te gaan gebruiken.

Loslaten bij samen “touwtje trekken”

– Neem een wat brokjes of lekkers in je hand en het speeltje in je andere hand (buiten bereik van de hond, bijv. achter je rug)

– Vraag een “zit”

– Beloon dit met de clicker of een beloonwoordje zoals  (Yes!) en bied het speeltje aan (het speeltje is dan de beloning). Als hij/zij het vast pakt benoem je dit met het woord “vast” (bijv: “goedzo dat is vast, hou vast he”).

– Zeg altijd maar 1 keer het woord “drop of los” en gooi tegelijk met het commando meerdere voertjes dichtbij je hond op de grond. (laat je hond eventueel snel de brokjes of lekkers ruiken voor ze op de grond vallen). De hond laat los, stort zich op de voertjes: jij clickt of geeft een beloonwoord en zegt duidelijk “DROP of LOS” en pakt rustig zijn speeltje van de grond. Begin de oefening opnieuw en houd het kort en leuk en zorg dat de opwinding niet te groot wordt bij je hond.
 

Wil je hond het speeltje niet loslaten, hou dan het speeltje heel stil waardoor het saai wordt en je hond uit zichzelf los laat. Doe verder hetzelfde als het “spontaan loslaten”

Laat je hond spontaan uit zichzelf los? Beloon dit onmiddellijk supergoed dmv “click/Yes, dat is een DROP of LOS” en gooi tegelijk meerdere mega lekkere snoepjes neer. Begin daarna opnieuw met spelen. 
 

Loslaten bij gegooid speeltje

Oefen ook met het weggooien van een speeltje. Als beloning kun je brokjes gebruiken of werk met twee speeltjes die je hond beide ongeveer even leuk vindt.

– Gooi het eerste speeltje en laat de hond erachteraan gaan. Blijf zelf op je plek staan en doe enthousiast, zeg “vast” zodra hij/zij het speeltje vast heeft. Komt hij/zij het speeltje brengen? Doe dan eventueel een kort trekspel, maar vraag daarbij geen “los”. Benoem “vast” en laat zelf na een paar seconden los.

Superbelangrijk: ga niet achter je hond aan lopen, probeer het speeltje niet af te pakken. Blijf op 1 plek staan.

– Presenteer na een aantal seconden nadat hij/zij het eerste speeltje heeft gepakt, het tweede speeltje in je hand. Wees er zelf heel enthousiast over en zorg dat je hond het ook ziet; loop er speels een paar stappen mee weg (weg van je hond, niet naar hem toe) en beweeg het speeltje laag over de grond. Heb je zijn/haar interesse? Gooi het speeltje dan weg.
 

– Zodra de hond zijn eerste speeltje los laat om de tweede te gaan pakken, gooi je het tweede speeltje dus weg (of dat heb je dan net gedaan). Op het moment dat je ziet dat hij/zij zijn eerste speeltje los gaat laten benoem je duidelijk “DROP of LOS”. Je hond laat los, jij beloont met click of Yes en de échte beloning is het tweede speeltje.

 

Ben je klaar met spelen? Vraag dan een “los” middels een handje snoepjes uitgespreid op de grond. Dan heb je zelf de tijd om de speeltjes op te ruimen terwijl je hond de voertjes zoekt.

 

Meer weten of hulp nodig?
Wil je meer weten over wat je allemaal met je hond kan doen om zijn opwinding/stress te verlagen of hoe je hem/haar het beste kunt begeleiden hierin, neem dan eens contact op en stuur een e-mail en lees m’n andere blogs op deze site.

En natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie ervaringen en welke hulpmiddelen jullie gebruiken

Laat ze mij weten..


Groet

Kees van Sundert Hondengedragstherapeut bij Dogcases (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

 

oddvar website-5.jpg

Kees van Sundert, erkend hondengedragstherapeut en professioneel hondenfotograaf,
gevestigd in Roosendaal, privelessen, gedragsbegeleiding, puppytest en fotoshoots
op afspraak door heel Nederland en Belgie
e-mail info@dogcases.nl

Tel: +31 6 24 78 92 20


©2023  Dogcases. 
 

bottom of page