Dogcases                                          
 Inspired by Bandhu Hondenfotografie & Dogcase hondengedragstherapie, coaching en begeleiding van (jonge) honden *  Verrassend Anders  *                        

Warm weer

Als je met je hond wandelt of fietst heb je het vaak niet in de gaten hoe warm het asfalt is als het zonnetje lekker schijnt. Denk er maar eens aan als je op het strand bent, je ligt lekker op je handdoek en je wilt het water in. Al snel zul je rennend over het hete zand de zee in lopen. Dat zand was veel heter dan je dacht he?

Zo is het met asfalt en straatstenen ook. Hou dus goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen nog meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten. Wandel of fiets niet met je hond als t warm is, ook ochtends kan t al snel benauwd en te warm worden. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden; op gras loopt dan prettiger voor je hond. Check ’s avonds de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op.

Er een een formule om te bereken hoe warm het asfalt ongeveer is. Dit gaat dan om asfalt waar de zon op schijnt zonder een hoop wind:

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Druk je hand voor zo’n 10 seconden op het asfalt om te kijken hoe heet het al voor jou voelt.

Bij honden met lichtgekleurde voetzooltjes moet je nog extra voorzichtig zijn. Deze zijn nog gevoeliger dan donkere voetzooltjes.