Dogcases                                          
 Inspired by Bandhu Hondenfotografie & Dogcase hondengedragstherapie, coaching en begeleiding van (jonge) honden *  Verrassend Anders  *                        

De feiten over het gebruik van straf!

Dr. Susan Friedman heeft een nieuw artikel geschreven: "De feiten over het gebruik van straf"

Tegenwoordig is straffen een emotioneel mijnenveld van misvattingen, goede bedoelingen en algemene verwarring geworden. En dat is het goede nieuws. We zouden ons af moeten keren van de tijd waarin het gebruik van straf de norm was. Wat is straf precies? Op welke manieren kun je straffen? Is straffen effectief? En wat zijn de nadelige gevolgen van straf?

In het artikel legt Susan Friedman uit wat de valkuilen zijn en waarom we beter voor positieve leerstrategieën kunnen kiezen.

Dogcases onderschrijft, ondersteunt en werkt ook volgens dit gedachtegoed, vandaar dat we heel graag het artikel van Susan Friedman over het gebruik van straf onder de aandacht brengen... 
Dr. Susan Friedman is a psychology professor at Utah State University die o.a. diergedrag bestudeert..

Waarom we beter voor positieve leerstrategieën kunnen kiezen!!!

Belonen versus straffen
Als er een positieve manier bestaat in plaats van zelfs milde straf (en in onze ervaring is die er meestal), pas die dan toe. Beloningsgerichte training heeft allerlei positieve uitwerkingen en heeft geen van de nadelen van straf.

Positieve uitwerkingen voor je dier:
- hij leert om iets meer in plaats van minder te doen,
- hij leert nieuw gedrag aan in plaats van dat hij oud gedrag afleert,
- hij leeft in een omgeving waarin hij veel lof ontvangt,
en het vergroot het gevoel dat alleen goede dingen gebeuren in 
de aanwezigheid van mensen - een vereiste voor vertrouwen.

Er zijn veel effectieve alternatieven voor straf. Het aanleren van acceptabel vervangend gedrag of het aanleren van gedragingen die niet samen gaan met het ongewenste gedrag, zijn twee voorbeelden die de moeite waard zijn om meer over te leren.

Beantwoord de volgende drie vragen voordat je milde straf toe past:

  1. Is het onredelijk of ongepast om van je hond te verwachten dat hij stopt zich op deze manier te gedragen?
  2. Is het ongewenste gedrag een gevolg is van een onvervulde behoefte?
  3. Is er een positieve leerstrategie die kan worden gebruikt in plaats van straf?

Indien het antwoord op een van deze vragen ja is, ga dan op zoek manieren om je verwachtingen bij te stellen, kom tegemoet aan de behoeften van je hond en/of pas een positieve leerstrategie toe zodat je jezelf en je dier helpt om samen op de lange termijn een goede relatie op te bouwen.

Weet je niet hoe je beloningsgericht werkt of hoe je je hond met positieve training opvoedt? Dogcases kan je hier natuurlijk bij helpen.. Neem dan contact op via info@dogcases.nl

Onaanvaardbare bijwerkingen van aversieve straf
Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van aversieve straf is niet nieuw, ook is het niet kleinschalig. Integendeel, het onderzoek naar deze effecten omvat meerdere decennia, en is veelvuldig onderzocht bij verschillende diersoorten, ook bij mensen. Hoewel de wijze waarop onderzoekers de resultaten beschrijven anders is, is er een constant patroon van negatieve reacties, welke consistent zijn waargenomen bij veel testdieren die zijn gestraft met aversieve gevolgen.

Het eerste voorspelbare neveneffect is een aanhoudende inspanning van je hond om aan de strafsituatie te ontsnappen. Als vluchten niet mogelijk is, kan je hond zich terugtrekken van verdere interactie, zijn reactie onderdrukken, escaleren of agressie inzetten en/of angst gaan overgeneraliseren, vaak tot het punt van fobie.

Voor de meesten van ons zijn deze bijwerkingen pijnlijk om over te lezen, laat staan om deze bij je eigen hond waar te nemen.

Helaas, velen van ons zijn wel bekend met dieren die zichzelf terugtrekken en weigeren hun hok uit te komen. Deze arme zielen zitten vaak eindeloos ineengedoken in een hoekje van hun hok.

Andere honden reageren weer met onderdrukt gedrag. Ze weigeren contact te maken of stoppen zelfs met eten. Het komt voor dat honden hun eigenaar aanvallen of bang worden voor mensen en dingen die hen nog nooit iets hebben aangedaan.

Op basis van deze wetenschappelijke inzichten, is er geen rechtvaardiging voor het gebruik aversieve straf. Er zijn geen lange termijn voordelen en de gevolgen zijn ernstig.

Ironisch genoeg is het korte termijn effect van straf de reden waarom veel mensen het blijven gebruiken. Iedere keer als een dier het ongewenste gedrag minder vaak vertoont na het toedienen van straf, is dat een beloning voor degene die de straf toedient. Bijvoorbeeld, als je dier stopt met het kapot bijten van een voorwerp nadat je een schoen naar hem hebt gegooid, is de kans groot dat je vaker met schoenen zult gaan gooien. Dit vormt een belangrijke belemmering voor het verminderen van het gebruik van straf.

Het is belangrijk om hierbij eens goed naar onszelf te kijken!!

Meer weten over hoe je je hond positief stimuleert en kunt opvoeden? Neem dan contact op.