Dogcases                                          
 Inspired by Bandhu Hondenfotografie & Dogcase hondengedragstherapie, coaching en begeleiding van (jonge) honden *  Verrassend Anders  *                        

Hoe kun je zelf al aan de slag gaan met gedragsproblemen?


Vorige keer had ik het over stress en onzekerheid bij je hond en de daaruit voortvloeiende gedragsproblemen, zie ook https://www.facebook.com/Dogcases/posts/916579415212214?__tn__=K-RGedragsproblemen bij de hond staan dus zelden op zichzelf. Vaak speelt de omgeving en eerdere (leer)ervaringen een heel belangrijke rol. En soms is het probleemgedrag een uiting van een dieperliggend probleem. Om probleemgedrag goed op te lossen, moet er soms dieper gegraven worden en moet dus niet alleen het gedrag onder de loep genomen worden. Het begint dan bij een goede analyse van het individuele karakter van de hond en de emoties die bij de hond overheersen. Schakel dus altijd een goede gedragstherapeut in die met jullie meekijkt en gericht kan adviseren wat in jullie geval de beste aanpak is.Maar mocht je nou toch zelf aan de slag willen gaan om het gedrag van je hond te veranderen, wat kun je dan het beste doen?


 Om het gedrag te veranderen, zul je als baasje in actie moeten komen. Nieuwe en goede leerervaringen zijn essentieel voor het in gang zetten van gedragsverandering en de onderliggende emoties te beïnvloedenHoe kom je tot nieuw gedrag en daarmee tot een geslaagde (gedrags)verandering? Veranderen is lastig, we merken het zelf allemaal dagelijks hoe moeilijk het is om ingesleten gewoonten te veranderen. Dus hou het eenvoudig en gebruik je gezonde verstand en intuïtie en pas deze toe in de situaties waarin je belandt.Er zijn drie succesfactoren voor een succesvolle (gedrags) verandering:1. Bepaal en benoem een concreet doel dat je wil bereiken 2. Bedenk welk gedrag nodig is om dat doel dichterbij te brengen.3. Welke ondersteuning of middelen heb je nodig om je dat gedrag ook echt uit te voeren.Doel
Alles begint met een doel. Om dat doel te bereiken is ander, nieuw gedrag nodig. En nieuw gedrag komt niet zomaar, daar heb je ondersteuning voor nodig.Formuleer het doel in termen van 'ontwikkeling' en niet in termen van ‘prestaties'. Ontwikkeldoelen zijn veel effectiever dan prestatiedoelen. Zeker bij veranderingen. Dat komt omdat veranderingen draaien om nieuwe en andere dingen proberen. En daarbij maak je soms fouten… Bij een prestatiedoel, heb je bij elke fout het gevoel dat hij/zij faalt. Maar bij ontwikkeldoel, weet je bij elke fout dat hij bezig is met iets goeds: namelijk leren!Gedrag is een essentieel onderdeel bij verandering. Richt je op de concrete, zichtbare handelingen. De beste manier om het gedrag te beïnvloeden, is het zo makkelijk mogelijk maken van het gewenste gedrag. Stel jezelf de vraag: wat kan ik aanpassen in de omgeving(en) en situaties om het zo makkelijk mogelijk voor m’n hond te maken om ander gewenst gedrag te laten zien. 
Nog belangrijker is de ondersteuning die nodig is om het andere gedrag ook echt uit te kunnen voeren. Dat zijn technieken die je op gang helpen en houden.Een van de meest krachtige support-technieken heet 'zelfmonitoring van gedrag'.Wat is dat? Nadat je eerst een concreet en haalbaar gedragsvoornemen hebt geformuleerd, ga je minstens elke dag bijhouden of je ook je voornemen echt uitvoert.Je stelt jezelf de vraag: heb ik vandaag gedaan wat ik me heb voorgenomen? En je noteert je antwoord op een lijstje of in je smartphone.Onderzoek laat zien dat dit een van de meest effectieve manieren is om nieuw gedrag te stimuleren.Bijvoorbeeld, onze samenleving kan voor sommige honden heel overweldigend en net iets teveel zijn. Alledaagse dingen, die voor ons vanzelfsprekend zijn, kunnen voor je hond een enorm probleemzijn. En dat zorgt ervoor dat je hond regelmatig (teveel) stress ervaart en gaat blaffen of uitvallen.
Hoe kun jij je hond hierbij helpen?

1 bepaal je concrete doel
Bijv. Ik wil dat mijn hond minder stress heeft in bijzijn van andere mensen. Pak een doel tegelijkertijd aan en maak dat concreet. Mijn hond moet minder stress ervaren en zich rustig kunnen gedragen op een afstand van 3 meter ten opzichte van vreemde mensen die ons passeren.VoorbereidingenNatuurlijk is het wel belangrijk om te bedenken hoe je dit doel kunt bereiken en dat doe je door een activiteit te gaan bedenken en deze voor te bereiden (Stap 2). Er zijn namelijk een aantal spelregels die je altijd in acht moet nemen, en het is je hond die de spelregels bepaalt.Kies de plaats/omgeving zorgvuldig uit. Zoek de een plek waar af en toe iemand passeert op een afstand die voor jouw hond als veilig wordt ervaren.  Op een afstand waarbij je hond de passerende wandelaar wel opmerkt , maar wel rustig blijft en nog  niet zijn zelfcontrole verliest en reactief gedrag gaat vertonen.Rust en kalmte Wat je nu nog nodig hebt is iets wat er bijdraagt om je hond tot rust te laten komen. (Stap 3, ondersteuning)Dit kan van alles zijn: zijn lievelingsknuffel, zijn dekentje, een kussen etc. In ieder Geval geen speelgoed, omdat dat vaak opwinding geeft, maar iets dat hij bij zich heeft als hij gaat slapen.Dit voorwerp dient als ankerpunt en voelt en ruikt vertrouwd voor je hond en helpt om in zijn comfortzone te komen en wat meer relaxt te worden. Als je een plek op het gras hebt uitgekozen neem je voor jezelf natuurlijk ook een deken mee, zodat je samen lekker comfortabel en relaxt kunt gaan zitten, want als jij meer ontspant zal je hond ook meer tot rust komen. En het allerbelangrijkste: natuurlijk neem je ook superlekkere traktaties mee. Geen suffe hondenbrokjes of gewone trainingssnoepjes, maar echt dingen die je hond superlekker vindt. 
Probeer eerst eens een beloningstop 5 of top 10 te maken van voedsel waar je hond helemaal gek van is. Bijv. Hou in je ene hand een hondenbrokje en je andere hond een stukje kipfilet en laat hem kiezen. Kiest hij de kipfilet, dan ene hand kipfilet en andere hand knakworstje en zo verder en je kunt zo snel zijn toptien van beloningen te weten komen Varieer en ben creatief in je lekkernijen, denk aan vooral aan (sterk) geurend voedsel zoals rosbief, kip, kaas, paté,... noem maar op…Ga rustig op je deken zitten en hou je hond aan een lijn van 2 a 3 meter en laat m lekker rondsnuffelen. Geef hem de kans om informatie te verzamelen die hij nodig heeft om deze nieuwe plek te kunnen plaatsen. Pak zonder iets te zeggen wat gewone brokjes en leg dit op je/zijn dekentje.Als hij er aan toe is komt hij dit vanzelf halen, schenk niet te veel aandacht aan je hond, maar herhaal dit een paar keer en blijf rustig wachten. Pas als je hond in de verte de prikkel (vreemde mensen) opmerkt 
geef je hem onmiddellijk het superlekkere voedsel, ongeacht wat zijn gedrag op dat ogenblik ook is.Het is belangrijk dat hij de vreemde mensen in verband gaat leggen met goede dingen. Blijf je hond het superlekkers geven, zo snel als je kan, tot wanneer de mensen zijn verdwenen.Als de mensen helemaal uit het zicht zijn verdwenen stop je gelijk met de superlekkere beloningen te geven. Nu wacht je op de volgende wandelaar. Als je hond geen voedsel aanneemt en te opgewonden wordt dan ben je op de verkeerde plek en veel te dichtbij en zul je of de afstand moeten vergroten of een andere plek zoeken. Gaat het allemaal goed dan ga je twee- tot drie keer per week naar deze zelfdeplek. Binnen een aantal weken zul je heel ander gedrag gaan zien van je hond en zal hij bij het zien van vreemde mensen kiezen voor zijn beloning. Nu kun je ook massage en andere relax-oefingen toepassen, zie ook https://www.facebook.com/Dogcases/posts/466770393526454Nu kun je ook verder gaan met je oefening. Werk aan een component tegelijk, dus bijv. verkleinen van de afstand tot de prikkel, of meer beweging (hardlopend iemand), of een tweetal of klein groepje mensen, of de richting waaruit mensen komen etc.Succes en laat weten hoe het jullie vergaat? Toch hulp nodig, stuur een pb'tje en maak een afspraak.