Dogcases                                          
 Inspired by Bandhu Hondenfotografie & Dogcase hondengedragstherapie, coaching en begeleiding van (jonge) honden *  Verrassend Anders  *                        

Help!! Mijn hond is onrustig

Help!!! Mijn hond is nerveus, ongedurig en onrustig.. 

Heb jij een onzekere, nerveuze, ongedurige of onrustige "jonge" pup/hond? Geen moment rust en heel snel afgeleid en heel (over) gevoelig voor prikkels? Of heb je het gevoel dat jouw hond t allemaal niet zo goed weet wat van hem of haar verwacht wordt?

Lichaamstaal en stress
Honden communiceren met voornamelijk met lichaamstaal. Met lichaamstaal kunnen honden onderling van alles aan elkaar duidelijk maken. Het mooie daarbij is dat honden niet kunnen liegen. Één van de dingen die honden heel duidelijk laten zien is stress, gespannenheid en onzekerheid. Als een hond gespannen, onzeker of gestrest is, laten ze stresssignalen zien.

Stress is schadelijk als er sprake is van chronische stress, zeg maar als de hond niet meer terug kan naar het ‘nulpunt’ om te herstellen. Hier moet dringend iets aan gedaan worden, want niet alleen tast het het welzijn van je hond aan, maar het levert ook gezondheidsproblemen op.

Honden die thuis last van stress hebben gedragen zich meestal nerveus, drentelen op en neer en zijn vaak rusteloos. Belangrijke indicaties dat je hond last van stress heeft zijn: hijgen, piepen, janken, blaffen, haaruitval, likken aan het lichaam, huidproblemen, zweetvoetjes, bibberen, regelmatig schudden en gapen, dunne ontlasting etc.

Wat kun je zelf nog doen?

  • Grenzen stellen: stel duidelijke regels en grenzen. Maak duidelijk wat mag en wat niet mag. 
  • Consequent zijn: wees voorspelbaar voor de hond. Hij zal je dan makkelijker vertrouwen, als hij weet hoe je reageert. 
  • Geef de hond, dagelijks voldoende beweging (minimaal 1 x per dag een lange wandeling van 1 uur, liefst waarbij hij zelf tempo, richting en route mag bepalen en zijn neus mag gebruiken om de buitenwereld te lezen en te begrijpen.
  • Belonen / Complimentjes geven: zoek positieve kanten bij je hond. Probeer vooral met deze positieve kanten te werken. 

Beloon de hond voor gewenst gedrag. 
Deel complimentjes uit! Probeer het eens met humor. Neem er
eens de tijd voor om goed te kijken naar je hond en schrijf eens
op wat je ziet, vooral ook de goede dingen.

Elke hond doet een heleboel goede dingen waarvoor hij een complimentje verdient!
Dus:
Let altijd op de goede dingen die de hond doet.
Beloon de hond als hij iets goed doet.
Doe het direct! (Binnen 5 seconden na het gewenste gedrag).

Rust 
blijf altijd rustig en kalm in de omgang met de hond, ga niet stemverheffen, schreeuwen en wordt niet ECHT boos. Hij is niet doof, hij snapt t alleen misschien niet zo goed. Verlang dat de hond zich ook rustig gedraagt. Zorg daarom dat je NOOIT opgewonden of nerveus gedrag beloont, dus aai nooit een  springende en/of blaffende hond. Geef de hond regelmatig rust, en zorg dat niemand die rust verstoord.

Als een hond in een drukke, nerveuze situatie komt, haal hem dan uit die situatie, leidt hem af en geef hem een makkelijk en bekend commando dat hij kent en kan uitvoeren. Dit is vooral belangrijk voor de hond die uit zichzelf niet tot rust komt, die maar bezig blijft.

Herhaal oefeningen: herhaal regelmatig en biedt een nieuwe oefening in kleine stapjes aan. 
Introduceer bijvoorbeeld een nieuw spel of nieuwe oefening niet in zijn geheel, maar train de oefening stap voor stap en eindig altijd met een positieve ervaring. Zo bouw je geleidelijk een nieuwe oefening op.

Afwisseling bieden
Biedt afwisselende activiteiten. Onderbreek een langer durende activiteit door bijvoorbeeld een spel- of drinkpauze in te lassen,
zodat de hond even stoom af kan blazen. Hierdoor voorkom je dat erg onrustige honden, die snel afgeleid zijn, zich gaan vervelen en dus andere dingen gaan doen zoals blaffen of zeuren.

Negeren
Negeer negatief gedrag dat is bedoeld om aandacht te vragen. 
Wanneer je reageert op negatief en aandachtvragend gedrag zal dit het gedrag verergeren, omdat je het vervelende gedrag als het ware 'beloond' met aandacht. Probeer dus stoer, blafferig, clownesk en ander aandachtvragend gedrag te negeren.

Dus: Reageer niet op aandacht trekken en probeer het vol te houden door zelf iets anders te gaan doen en even niet op de hond te letten.

Onverwacht belangstelling tonen
Geef aandacht aan de hond op een moment dat hij het niet verwacht. “Luister” naar wat de hond echt “zegt”, of wat hij bedoelt te zeggen. Een hond kan bijvoorbeeld heel dwars zijn, omdat hij ergens juist bang voor is. Reageer dan niet op het dwarse gedrag, maar kijk naar de angst en zoek daar een oplossing voor.

Of ga zomaar eens bij uw hond zitten als hij rustig ligt en praat dan rustig tegen hem en aai hem rustig en vertel hem hoe “braaf” hij is. 
Geef zoveel mogelijk aandacht aan het gewenste gedrag dat de hond laat zien. Zeg wat de hond goed doet, de hond krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen.

Hoe kun je stress bij je hond verlagen?
- Zorg voor regelmaat en structuur in het leven van je hond;
- Zorg voor rust bij jezelf en je hond
- Zorg voor voldoende slaap
- Zorg ervoor dat je hond beter leert om te gaan met moeilijke situaties, bouw het in hele kleine stapjes en zonder druk op.
- Zorg ervoor dat je hond beter leert om te gaan met moeilijke situaties
- Leer de lichaamstaal van je hond begrijpen en herken stresssignalen en kalmerende signalen werk aan een goede relatie met je hond. 
- Bescherm je hond altijd, en zorg ervoor dat je hond je vertrouwt en ook altijd op jou kan vertrouwen
- Zorg dat je hond zich veilig voelt in zijn omgeving
- Stimuleer, motiveer en begeleid je hond op een positieve en hondvriendelijke manier
- Geef je hond de nodige steun als hij angstig is (Angst is een emotie, jij bent er dan voor hem../is iets anders dan troosten.
- Voorkom geruzie tussen mensen (gezinsleden)in het bijzijn van je hond 
- Zorg dat de riem (2 a 3 m) van je hond lang genoeg is zodat hij andere (dieren en mensen) door het afgeven van signalen zijn bedoelingen en gevoelens kan duidelijk maken

Maak een trainingsplan en train 2 tot 3 x per dag en niet langer dan maximaal 10 minuten achter elkaar. Regelmatig een dag niet trainen maakt dat je hond sneller leert.

Een dagelijkse wandeling is voor veel honden niet genoeg. Bied je hond uitdagingen: speel zoekspelletjes door brokjes of lekkere snacks te verstoppen, stop zijn brokjes in eenvoedselballetje of - nog beter - maak een mengsel van zijn brokjes samen met vers vlees en doe dit in een Kong. Dit zorgt ervoor dat je hond kan werken voor zijn eten en voor langere tijd bezig is met iets wat hij zowel leuk als lekker vindt. Eten en spelen zijn belangrijke (tijdelijke) stressverlagende activiteiten. Let wel op voor teveel opwinding (positieve stress) bij het spelen/bemachtigen van zijn voedsel)

Succes